Apartamentele vechi vs apartamentele noi: avantaje și dezavantaje

Pe piața imobiliară primară și secundară în Republica Moldova sunt tot mai multe apartamente de vânzare. Clienții la rândul lor sunt tentați între a cumpăra imediat un apartament în bloc vechi la un preț atractiv sau a opta pentru un apartament în bloc nou care are condiții mult mai moderne de trai.

Chiar dacă prețul este unul din cei mai importanți factori la procurarea unui imobil, vom încerca să facem o analiză a caracteristicilor apartamentelor în bloc nou sau vechi, să enumerăm toate plusurile și minusurile astfel încât persoanelor care sunt în căutarea unei locuințe să le fie mai ușor să ia o decizie corectă.

Apartamente vechi: avantaje și dezavantaje

 • Prețul per m2

Prețul per m2 al apartamentelor vechi este aproape egal cu prețul apartamentelor în varianta albă în blocuri noi. La procurarea unui apartament în bloc vechi este important să luăm în calcul starea generală a apartamentului și faptul că putem avea costurile adiționale pentru renovare rețelelor inginerești.

 • Suprafața apartamentului

De obicei, apartamentele vechi sunt mai mici, au planificări standard cu suprafețe foarte modeste ale bucătăriei, camerei de baie etc. La fel, multe apartamente construite până în anii ‘80 au geamuri foarte mici, respectiv nu sunt la fel de luminoase ca apartamentele în blocurile noi.

 • Rețelele inginerești

Rețelele inginerești precum sunt țevile de apă, canalizare sau sistemul de electricitate sunt învechite iar înlocuirea lor necesită investiții considerabile. Din acest motiv trebui să atragem atenția dacă acestea au fost sau nu schimbate.

 • Infrastructura

Apartamentele în blocuri vechi sunt amplasate în zone mult mai bune, mai strategice în imediata apropiere a transportului public, a drumurilor asfaltate, a obiectelor cu menire socială precum sunt grădinițe, școli, spitale sau comerciale: magazine, restaurante, zone de agrement.

 • Prețuri de întreținere

Prețurile pentru mentenanța blocului sunt cu mult mai mici (curățenie, lipsa supravegherii video) dar în același timp pot fi cu mult mai mari pentru încălzire datorită racordării apartamentului vechi la sistemul centralizat de termoficare.

 • Locuri de parcare

Sunt disponibile doar parcările în aer liber în curtea blocului și există o luptă continuă a șoferilor pentru un loc de parcare.

Apartamente noi: avantaje și dezavantaje

 • Prețul per m2

Prețul per m2 al apartamentelor în blocuri noi este aproape același ca în blocurile vechi dacă e să comparăm apartamentele în varianta albă și apartamentele vechi fără reparație. În același timp, este important să luăm în calcul faptul că prețul per apartament este mai mare din simplu motiv că suprafața apartamentelor noi sunt mai mari. Spre exemplu: un apartament cu 2 odăi seria 143 are suprafata de 50 m2, pe când un apartament în bloc nou cu 2 odăi are în jur de 60-80m2.

 • Suprafața apartamentului

Piața primară oferă o diversitate mai mare în cazul apartamentelor noi, există planificări cu mult mai bine gândite și o suprafață mult mai generoasă. Spre exemplu putem găsi un apartament cu 2 camere începând de la 60 până la 80 de m2, astfel încât fiecare își poate alege confortul de care vrea să dispună. Apartamente noi de regulă au bucătării mult mai spațioase și/sau dispun de living-uri generoase unde putem petrece timpul mult mai plăcut cu întreaga familie.

Tot aici putem include și faptul că proprietarii pot face modificări la nivel de planificare a apartamentului încă la etapa de construcție a blocului locativ.

 • Rețelele inginerești

Rețelele inginerești precum țevile de apă, canalizare sau sistemul de electricitate sunt toate noi și corespund standardelor de calitate. Tot aici putem include și ferestrele termopan noi de dimensiuni mai generoase, astfel avem mai multă lumină solară în apartament.

 • Infrastructura

Blocuri noi de obicei au o amplasare mai puțin reușită în comparație cu blocurile vechi care au poziționări mult mai strategice. Adesea acestea sunt construite în cartierele deja existente cu blocuri vechi dacă vorbim de centrul orașului Chișinău, ori la periferia acestuia fiind nevoie de mai mult timp pentru deplasare. Cu toate acestea, există și avantajul de a locui într-o zonă mai liniștită departe de gălăgia orașului.

 • Prețuri de întreținere

Prețurile pentru mentenanța și întreținerea blocului sunt mult mai mari pentru servicii de curățenie, supraveghere video sau pază etc. dar în același timp îți oferă o autonomie deplină prin faptul că există un sistem de contorizare individual și un sistem de încălzire autonom care îți permit să fii stăpân pe cheltuielile pe care le suporți și nu mai depinzi de autorități.

 • Locuri de parcare

Complexele locative de obicei sunt asigurate cu locuri de parcare în aer liber, parcări subterane și garaje de tip închis. Astfel, pentru un cost adițional poți soluționa odată și pentru totdeauna problema parcării.

CONCLUZIE

1. Apartamentele vechi au mai multe avantaje:  amplasarea strategică în zone cu infrastructură bine dezvoltată, cheltuieli de întreținere mai mici și preț de achiziție mai mic. 

2. Apartamentele noi dispun de următoarele avantaje: suprafețe locuibile mult mai generoase, rețele inginerești noi, un aspect estetic modern al curții și al blocului în interior, respectiv un confort sporit, energie pozitivă (nimeni nu a mai locuit în apartament), existența locurilor de parcare și o rezistență mult mai înaltă la tulburările seismice. 

Acum, după ce am enumerat toate avantajele și dezavantajele apartamentelor noi și vechi rămâne ca fiecare cumpărător să facă alegerea corectă în dependență de necesitățile și posibilitățile pe care le are.

Acces Imobil – imobile la prețuri accesibile!
Adresa: Chișinău, bd. Grigore Vieru, 12/1
Telefon: +373 78 888 900

Articole asemanatoare

Bloc ultramodern – EURO ETALON – Lev Tolstoi 4002 feb, 2018

Detalii Detalii

Complex locativ „Solomon Construct”- Ciocana – de la 500€/m219 ian, 2018

Detalii Detalii

Cum să alegi o companie imobiliară profesionistă?18 ian, 2018

Detalii Detalii