5 Factori care influențează timpul de vânzare a locuinței

1 May 2023
5 Factori care influențează timpul de vânzare a locuinței

În procesul de vânzare a unei locuințe, un aspect important pentru proprietar este durata sau rapiditatea vânzării acesteia. 

Există mai mulți factori care pot influența timpul de vânzare a casei, care necesită a fi luați în calcul. 

Noi, Specialiștii Acces Imobil, în strategia de vânzare a unei proprietăți, evaluăm timpul de vânzare în baza mai multor criterii de referință. Întrunind toate condițiile și criteriile necesare, putem obține un termen de vânzare de 1-3 luni.  

1. Starea generală a pieței imobiliare

E bine să cunoști în ce punct se află economia țării în momentul în care vrei să vinzi casa. Piața imobiliară este afectată de sănătatea generală a economiei, aceasta se măsoară prin indicatori economici precum:

  • inflația;
  • gradul de ocupare a forței de muncă;
  • prețul la energie electrică și gaze naturale. 

În linii generale, atunci când economia este lentă, la fel este și piața imobiliară. Când pe piață sunt mai multe oferte spre vânzare decât cereri pentru procurare, este evident faptul că locuința va fi vândută într-un timp mai îndelungat.

2. Factorii sezonieri

1

Durata vânzării casei depinde și de anotimp. Iarna, spre exemplu, nu este cel mai potrivit sezon în care să încerci să vinzi casa cât mai rapid posibil. Cumpărătorii rămân dezinteresați sau evită să achiziționeze o casă în această perioadă a anului din motive precum: 

  1. deplasarea dificilă până la vizionarea imobilului;
  2. multiple sărbători și vacanțe prelungite;
  3. anotimpul rece face din mutare în sine un proces dificil.

Anotimpurile ideale pentru a vinde rapid un apartament sau o casă sunt primăvara și toamna.

3. Evaluarea corectă a prețului

Prețul unui imobil este influențat de mai mulți factori precum: locația, vechimea acestuia, tipul de compartimentare, metraj, etaj, stare (varianta albă, cu reparație, mobilat), infrastructură (teren de joacă, parc, transport public etc.).

Pentru a evalua corect prețul de piață a unui bun imobil, cere ajutorul unui agent din cadrul companiei Acces Imobil. Acesta va  analiza proprietatea ta și te va ajuta să stabilești un preț corect de piață în baza următoarelor criterii:

  • valoarea imobilelor din regiune (apartamente similare vândute în ultimele 6 luni );
  • cererea existentă la moment pe piață în baza cumpărătorilor activi la moment;
  • starea fizică a locuinței + infrastructura adiacentă.

Vezi articolul Dependența dintre prețul real de piață vs numărul de cumpărători , pentru mai multe detalii ce vizează stabilirea prețului corect de piață.

4. Locația casei

1

Zona în care se află casa pe care o propui spre vânzare este foarte importantă. 

Șansele sunt mai mari ca oferta ta să atragă mai mulți cumpărători atunci când casa se afla într-o zonă cu infrastructură socio-economică bine dezvoltată. 

Apartamentele situate în apropiere de magazine, școli, transport și alte facilități vor fi vândute mai rapid.

5. Starea generală a locuinței

Atât interiorul cât și exteriorul casei influențează timpul de vânzare a acesteia. O locuință bine întreținută, curată și primitoare, este cu siguranță mai atractivă decât una neglijată.  

Un aspect îngrijit și depersonalizat al locuinței va atrage mai mulți cumpărători. E nevoie să efectuezi mici reparații și să faci curat în locuință dacă vrei ca timpul de vânzare să fie unul cât mai scurt.

Concluzie

Starea generală a pieței imobiliare, prețul corect de piață, locația și starea generală a casei sunt factori importanți care contribuie la termenul de vânzare a unui apartament sau case. 

Apelează la un agent imobiliar profesionist care te va ajuta să obții cel mai bun preț pentru apartament cât mai curând posibil, reieșind din realitățile pieței imobiliare actuale.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

 

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.