Dependența dintre prețul real de piață vs numărul de cumpărători

4 March 2020
Dependența dintre prețul real de piață vs numărul de cumpărători

Stabilirea prețului real de piață este una din cele mai importante aspecte în vânzarea unui imobil. Dacă prețul este prea mare, atunci vei speria potențialii cumpărători. Dacă prețul este prea mic, vei pierde o sumă mare de bani.

Prețul unui imobil este influențat de mai mulți factori precum: locația imobilului, vechimea acestuia, tipul de compartimentare, metraj, etaj, stare (varianta albă, cu reparație, mobilat), infrastructură (teren de joacă, parc, transport public etc.).

Spre exemplu, în Chișinău, prețul unui apartament cu 2 camere, în sectorul Centru, care are caracteristici similare cu un apartament în sectorul Buiucani, poate fi mai mare cu până la 15%.

Metoda greșită de a evalua un imobil

De multe ori, proprietarii de imobile au tendința de a supraevalua prețul apartamentelor sau caselor cu scopul de a obține un profit cât mai mare.

pretul-real-piata-imobil

La evaluarea imobilului, vânzătorii de imobile se bazează pe raționamente greșite cum ar fi:

  • prețul la care a fost cumpărată proprietatea în trecut
  • nevoia unei sume de bani pentru a cumpăra un alt imobil
  • sfaturile vecinilor, rudelor sau prietenilor
  • aspect emotiv (a depus mult suflet și timp în construcție, reparație)
  • costuri suplimentare (dobânda la credit, reparații suplimentare din cauza inundării etc.)

De asemenea, vânzătorii au tendința de a stabili prețul unui imobil făcând o simplă analiză a anunțurilor similare pe site-urile de specialitate precum 999.md sau makler.md, orientându-se după prețurile maxime.

Raționamentele vânzătorului, însă, nu au nimic în comun cu ceea ce vrea cumpărătorul. Cumpărătorul întotdeauna vrea să plătească un preț cât mai mic. Prețul real de piață reprezintă media dintre dorința vânzătorului și a cumpărătorului.

Corelația dintre prețul real de piață vs numărul de cumpărători

În graficul de mai jos, poți vedea care sunt riscurile supraevaluării unui imobil:

valoarea-piata-vs-potentiali-cumparatori

Dacă prețul cerut de vânzător este cu 10% peste valoarea de piață, atunci doar 30% din potențialii cumpărători activi vor fi interesați în vizionarea imobilului. Iar la o creștere de 15% a prețului, interesul cumpărătorilor scade la cifra de 10%.

Astfel, vei rata posibilitatea de a găsi un potențial client în viitorul apropiat, până nu vei ajusta prețul, la valoare reală de piață.

Dacă vrei să vinzi apartamentul în decurs de 1- 2 luni este foarte important să stabilești un preț real de piață. Dacă vrei să vinzi de urgență, atunci ar trebui să cobori prețul cu 10-15% față de media de piață.

Cum se stabilește prețul real de piață?

Evaluatorii și agenții imobiliari pentru a determina valoarea de piață corectă se bazează pe prețurile la care au fost vândute imobile similare din aceeași zonă.

specialisti-imobiliari-conexiune-vanzator-cumparator

Valoarea reală a unei proprietății este determinată de banii pe care un cumpărător este dispus să îi plătească și care vânzătorul este dispus să îi accepte reieșind din piața imobiliară actuală.

Prețurile reale de piață sunt prețurile la care se încheie tranzacțiile de vânzare-cumpărare și nicidecum prețurile afișate în anunțurile online sau offline.

Doar o companie imobiliară deține informații și statistici reale cu privire la valoarea reală de piață. Astfel, adresându-te la un specialist imobiliar profesionist poți obține informație veridică și actualizată.

Un specialist imobiliar face conexiunea între vânzător și cumpărător. Acesta are grijă ca la încheierea procesului de vânzare-cumpărare, ambele părți implicate în tranzacție (vânzătorul și cumpărătorul) să rămână mulțumite.

IMPORTANT!

Este important să stabilești un preț real de piață și să adaugi o marjă de negociere de maxim 5%. Astfel vei putea vinde imobilul tău în timp util la preț maxim.

Ai nevoie de o consultație gratuită? Sună acum - 078 888 900 sau te așteptăm pe adresa: mun. Сhișinău, bd. Grigore Vieru 12/1.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

Apartament vs casă. Tu ce alegi?
30 November 2020
Apartament vs casă. Tu ce alegi?
Anul 2020 a dat multe lucruri peste cap, domeniul imobiliar nefiind o excepție. Odată cu autoizolarea impusă de către autorități, locuitorii din apartamente s-au pomenit a fi lipsiți de accesul la aer curat și la o zonă verde unde să se relaxeze. 
Chirie sau Ipotecă? Avantaje și dezavantaje
22 October 2020
Chirie sau Ipotecă? Avantaje și dezavantaje
Chirie sau ipotecă? Veșnica dilemă a persoanelor care nu au posibilitatea de a achita 100
Goana după prețul cel mai mic - o “capcană” la procurarea unui apartament
21 August 2020
Goana după prețul cel mai mic - o “capcană” la procurarea unui apartament
Prețul, prețul, prețul - este mantra moldovenilor la procurarea unei locuințe, este de înțeles de ce… Nu prea ne interesează confortul și calitatea vieții, important e că am cumpărat la un super preț!