Statistica caselor la sol vândute în Chișinău 2023

16 January 2024
Statistica caselor la sol vândute în Chișinău 2023

În 2023, în Chișinău și suburbii au fost vândute 1545 de case la sol, cu 0,8% mai puține tranzacții de vânzare-cumpărare decât în anul 2022.

Dacă analizăm ultimii 7 ani de zile a pieței imobiliare, putem observa că în ultimii doi ani avem practic același număr de case vândute în Chișinău. În același timp, dacă comparăm cu anul 2021, când am avut un maxim istoric de case vândute (2039 de case), avem o scădere a numărului de tranzacții pe acest segment cu aproximativ 24%.

1

Cererea pentru case în Chișinău și suburbii a crescut trei ani consecutiv în anii 2019, 2020 și 2021.

Factorii care au contribuit la creșterea cererii pe segmentul caselor au fost:

  • creditelor accesibile (condiții mult mai avantajoase - prima rată și dobânzi mult mai mici),
  • pandemia Covid 19 care i-a prins pe moldoveni închiși în apartamente
  • ‘’febra imobiliară’’ când toți moldovenii erau în mare căutare de cumpăra o casă la sol sau un townhouse cu o curte mică în Chișinău sau suburbii.

Războiul din Ucraina care a început în 2022, inflația fără de precedent de 35% cât și scumpirea creditelor ipotecare au fost cauzele care au diminuat din pofta moldovenilor de a mai investi în domeniul imobiliar, inclusiv pe segmentul caselor la sol.

1

Analizând statistica caselor vândute prin credit ipotecar în Chișinău în ultimii ani, putem observa cum ieftinirea creditelor și simplificarea condițiilor de acordare a creditelor ipotecare au influențat numărul de tranzacții de vânzare-cumpărare. Toți cei care nu își permiteau să cumpere o casă cu bani la sol au început să între pe piața imobiliară în 2018-2019. 

Ulterior putem observa o scădere constantă a numărului de credite acordate în anii 2020 și 2021, chiar dacă numărul total de tranzacții pe acest segment a crescut în continuare. Ceea ce ne face să credem că moldovenii au scos foarte mulți bani de la ciorap în acești ani, cumpărând cu bani cash case în Chișinău și suburbii.

CONCLUZII ȘI TENDINȚE

Moldovenii au procurat cu bani cash case în Chișinău și suburbii în ultimii ani. Tot mai mulți își permit să se mute de la apartament la casă, un indicator că o parte din populație are venituri mult mai mari.

Războiul din Ucraina, panica și dezechilibrul economic și social care a urmat a diminuat din cererea pe acest segment. În ultimii 2 ani avem cu aproximativ 24% mai puține case vândute în comparație cu anul 2021.

Numărul total de case vândute în următorii ani ar putea crește odată cu îmbunătățirea infrastructurii din suburbii, dacă vor fi investite resurse în rețele inginerești (apă, gaz, canalizare), vor fi construite drumuri și căi de acces (centura din Chișinău), va fi îmbunătățită infrastructura rutieră și a transportului public (oamenii să nu fie dependenți de mașină personală așa cum este acum) etc.

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

 (ANALIZĂ) Prețurile apartamentelor în diferite sectoare din Chișinău - Trimestrul I 2024
13 March 2024
(ANALIZĂ) Prețurile apartamentelor în diferite sectoare din Chișinău - Trimestrul I 2024
Prețurile apartamentelor în Chișinău pot varia semnificativ în funcție de sector, tip bloc (nou sau vechi), număr de camere, etaj, metraj, cu reparație sau în varianta albă, încălzire autonomă sau centralizată, starea generală blocului, prezența infrastructurii adiacente (grădiniță, școală, spital, parc, lac, transport public) etc.
Numărul total de apartamente procurate prin credit ipotecar în Chișinău a crescut cu 77% în 2023
12 January 2024
Numărul total de apartamente procurate prin credit ipotecar în Chișinău a crescut cu 77% în 2023
În anul 2023, au fost procurate 3979 de apartamente prin credit ipotecar în Chișinău și suburbii, cu 77% mai multe tranzacții în comparație cu anul 2022.
Criză pe piața imobiliară din Chișinău! Numărul total de apartamente vândute în 2022-2023 a scăzut cu 40%!
11 January 2024
Criză pe piața imobiliară din Chișinău! Numărul total de apartamente vândute în 2022-2023 a scăzut cu 40%!
Piața imobiliară din Chișinău trece printr-o criză deja al doilea an consecutiv, numărul total de apartamente vândute în 2022-2023 a scăzut cu 40%. Cifrele oficiale ne arată că în anul 2022 și 2023 avem în jur de 14800 de apartamente vândute în Chișinău și suburbii.