10 sfaturi utile în alegerea unui teren pentru construcție

18 June 2021
10 sfaturi utile în alegerea unui teren pentru construcție

Ești în căutarea unui teren pentru construcții în Chișinău sau suburbii? Crezi că doar prețul și amplasarea terenului sunt factorii decisivi la procurarea unui lot de pământ pentru construcție?

Pentru ca tu să iei o decizie corectă, citește în continuare 10 sfaturi utile care te vor ajuta să găsești terenul potrivit pentru construcția casei tale de vis.

1. Locația terenului

Locația terenului este unul din cei mai importanți factori în alegerea unui teren pentru construcții. Pentru început trebuie să îți pui mai multe întrebări. Vrei să locuiești în oraș sau suburbie? Vrei să fii conectat în permanență la viața orașului sau pentru tine este mai importantă liniștea și aerul curat? Te deranjează să petreci ceva timp în trafic venind de la periferia orașului sau din suburbii, sau vrei să ai acces la infrastructura orașului mergând pe jos sau cu transportul public? etc.

Terenurile aflate în oraș au mai multe beneficii, dar din cauza că au rămas foarte puține terenuri bune pentru construcții în Chișinău, prețul acestora sunt și foarte mari în comparație cu suburbiile. Vezi prețuri la terenuri în suburbii: Tohatin, Stăuceni, Colonița, Bubuieci, Băcioi, Codru, Dumbrava, Durlești, Nimoreni, Suruceni, Trușeni, Cojușna, Grătiești.

2. Transport și drumuri

drum-chisinau-moldova

Pentru a lua o decizie corectă la procurarea unui teren pentru construcție trebuie să iei în considerare dacă este trasport public pâna în zona unde se află terenul.

Cronometrează în cât timp vei ajunge cu transportul public sau cu mașina personală de la viitoarea ta casă până la locul de muncă, la școală sau grădiniță. Îți recomandăm să faci aceste calcule în diferite zile și la ore diferite, astfel vei avea o imagine amplă despre posibilitățile reale de deplasare.

Analizează starea drumurilor. Dacă nu este o zonă unde drumurile sunt asfaltate vezi dacă există un proiect în acest sens la primărie, sau dacă există o asociație care va construi drumurile din banii asociației (banii locatarilor).

3. Infrastructură socio-economică

Infrastructura socio-economică este foarte importantă în viața de zi cu zi. Prezența în apropierea a instituțiilor de învățământ (grădinițe, școli), a instituțiilor de sănătate (farmacii, centre medicale, spitale), a zonelor de recreere și agrement (terenuri de joacă, sport, parcuri), a instituțiilor culturale (biblioteci, teatre), a centrelor economice (magazine, piețe, mall-uri) ne fac mult mai ușoară și plăcută viața, dar și lipsită de griji.

Este important să luăm în calcul dacă zona în care vom procura lotul pentru casă are conexiune rapidă la infrastructura socio-economică de care vom avea nevoie zi de zi.

4. Relieful zonei

Analizează dacă terenul are o suprafață plană, are o mică înclinație sau se află pe o pantă abruptă. Cu cât panta are o înclinație mai mare cu atât costurile pentru construcția casei vor fi mai mari. În cazul în care panta ne deschide o priveliște frumoasă spre oraș, pădure sau lac panta poate fi în beneficiul nostru, iar costurile adiționale pentru construcție devenind chiar raționale.

5. Conectarea la utilități

apa-canalizare-electricitate-gaz-teren-constructie

Este foarte important să analizați dacă terenul sau zona în care se află terenul este conectat la apă, canalizare, energie electrică și gaze naturale. Lipsa utilităților în apropiere vor crește considerabil costurile de construcție, mai ales dacă acestea se află la o distanță foarte mare.

Lipsa anumitor comunicații nu întotdeauna este o problemă mai ales în cazul când multitudinea de alte beneficii pe care îl are un anumit teren prevalează. Anumite utilități pot fi înlocuite cu sisteme alternative, încălzirea pe gaz poate fi înlocuită pe un sistem econom de încălzire cu peleți iar lipsa sistemului de canalizare poate fi ușor înlocuit cu un sistem eficient și autonom de canalizare și tratare a apei.

6. Suprafața și forma terenului

Alege un lot de pământ pătrat sau dreptunghiular care are o formă cât mai aproape de pătrat. Astfel îți va fi ușor să amplasezi viitoarea casă pe teren. Chiar de la început ar fi bine să cunoști ce tip de casă îți dorești, câte etaje, suprafața etc, astfel încât să fii sigur că aceasta se va potrivi cu mărimea terenului.

Evită formele neregulate ale terenului, mai ales cele cu unghiuri foarte ascuțite. Acceptă să procuri astfel de terenuri doar dacă ești sigur că dispui de suficient spațiu pentru amplasarea casei iar prețul este unul cu 30% mai mic decât prețul real de piață.

Mărimea lotului de pământ contează. Dar mai mult contează cum amplasezi casa pe acest teren și cum amenajezi terenul ulterior. Nu toată lumea are nevoie de o grădină foarte mare și spațiu inutil care necesită îngrijire permanentă care îți fură din timp și bani. Suprafața de 4-5-6 ari poate fi mai mult decât de ajuns dacă știi cum să amplasezi totul eficient pe teren (casă, parcare/garaj, piscină, terasă, zona barbeque etc.).

7. Vecinii și împrejurările

Află cine sunt vecinii înainte de a procura terenul. Discută cu aceștia, află cât mai multă informație. Vezi cu cine vei locui alături. Astfel vei afla lucruri importante, care te vor ajuta în luarea unei decizii corecte.

De asemenea, analizează dacă zona este una care este în plină dezvoltare, sau se află de foarte mulți ani în construcție, iar vecinii locuiesc sporadic ici-colo. Atrage atenția la construcțiile aflate în imediată apropiere, dacă acestea nu îți vor umbri terenul sau nu îți vor fura din priveliște.

8. Alunecări de teren și inundații

Consultă un specialist în domeniu care îți poate spune dacă zona în care se află terenul nu este predispusă la alunecări. 

Mergi la fața locului după o ploaie abundentă și analizează dacă pe teren nu se acumulează apă sau nu se formează șuvoaie care trec peste teren. De asemenea, vezi dacă după ploaie nu se îngrămădește lut, gunoaie sau pietriș pe suprafața lotului. 

9. Poluarea atmosferică și poluarea fonică

poluare-teren

La procurarea unui teren pentru construcții este important să analizezi dacă în imediată apropiere nu sunt drumuri cu trafic aglomerat astfel încât liniștea pe care atât de mult ți-o dorești de la o casă la sol să nu fie spulberată. Poluarea fonică este un factor care generează mult stres.

La fel, este important să cunoști dacă în vecinătate nu sunt gunoiști, zone de epurare, ferme sau fabrici care influențează negativ poluarea atmosferică din zonă.

10. Starea juridică a terenului

Verifică starea juridică a terenului. Solicită un Extras din Registrul bunurilor imobile, iar în compartimentul 3 vei găsi informație cu privire la grevări, interdicții etc. De asemenea, verifică dacă nu există datorii cu privire la impozit.

De asemenea, cere un act de stabilire a hotarelor de la proprietar, astfel vei cunoaște dacă vecinii nu au încălcat hotarele terenului iar suprafața terenului este reală conform actelor de proprietate.

CONCLUZIE

Procurarea unui teren pentru construcție necesită o abordare complexă. Este nevoie să investești timp în analiza tuturor detaliilor astfel încât să faci o alegere corectă. 

Echipa Acces Imobil dispune de un departament de specialiști imobiliari specializați exclusiv în vânzarea terenurilor care cunosc foarte bine specificul fiecărei zone din Chișinău sau suburbii. Astfel te putem ajuta să salvezi timp, bani și nervi în procesul de achiziționare a unui lot de teren pentru viitoarea ta casă.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?
4 July 2024
E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?
Investiția în domeniul imobiliar rămâne una dintre cele mai sigure și profitabile opțiuni pe termen lung, iar piața din Chișinău nu face excepție. În 2024, prețul mediu la apartamente în capitala Moldovei sau plafonat la un maxim istoric de 1370 euro/m2 (în calcul sunt luate toate tipurile de apartamente în Chișinău și suburbii, cu reparație și în varianta albă etc).
 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.