E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?

5 July 2024
E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?

În Semestrul I din 2024, prețul mediu la apartamente în Chișinău a ajuns la un maxim istoric de 1370 euro/m2 (în calcul sunt luate toate tipurile de apartamente în Chișinău și suburbii, cu reparație și în varianta albă etc). 

Merită să cumperi un apartament acum în Chișinău? Este oportun să cumperi un apartament acum când prețurile la imobile au crescut semnificativ în ultima perioadă? Cred că e una din cele mai aprinse subiecte pe internet și nu numai. În acest articol voi încerca să abordez câteva elemente despre piața imobiliară, pentru a face un pic de lumină pe acest subiect.

De ce cresc Prețurile la Apartamente în Chișinău?

Creșterea constantă a prețurilor este dictată în primul rând de cererea constantă - Chișinăul este unicul oraș din R. Moldova care are o infrastructură dezvoltată(cu bune și rele) și o populație atît de mare. Anume aici sunt concentrate cele mai multe insituții de învățământ cât și locuri de muncă cu salarii peste media pe țară. Tocmai de aceea, fiecare cetățean din raioane alege ca prima opțiune de migrare internă - orașul Chișinău.

Când citești acest articol - fă un exercițiu simplu - dacă nu ești din Chișinău - adu-ți aminte strada din localitatea ta - de vecinii tăi - de prietenii tăi cînd erai ceva mai mic. Unde sunt ei acum? Unde s-au mutat cu traiul? Hai să ghicesc. La Chișinău! Sau, chiar dacă au plecat peste hotare, la sigur au vre-un apartament procurat în Chișinău, fie pentru a se reîntoarce cîndva acasă, fie au investit banii adunați într-un activ care să le mai genereze un venit din chirie.

Creșterea prețurilor la apartamente în Chișinău poate fi atribuită mai multor factori:

  • Concentrarea Capitalului Uman și Financiar: Un flux constant de capital financiar și uman din regiuni și din diaspora se îndreaptă către Chișinău, crescând cererea pentru locuințe.
  • Schimbarea Preferințelor Locative: Oamenii vor să își îmbunătățească condițiile de trai - aceștia vînd apartamentele în blocuri vechi și cumpără în blocuri noi, copiii se separă mai devreme de părinți - vor să fie mai independenți și au nevoie de o locuință separată etc. 

Tot aici trebuie luați în calcul și alți factori: ieftinirea creditelor ipotecare(creșterea cererii pe piața imobiliară), inflația mare(ajustarea prețurilor la inflație), crize energetice (care contribuie la creșterea prețurilor la materiale de construcție, scumpirea manoperei), creșterea veniturilor populației, investiițiile în infrastructură etc.

Impactul Prețurilor la Imobile asupra Cumpărătorilor:

Dinamica pieței afectează diferit categoriile de cumpărători:

  • Proprietarii Actuali: Cei care dețin deja apartamente în Chișinău beneficiază de pe urma creșterii valorii imobiliare. Acești se bucură că au deveit mai bogați. 
  • Noii Cumpărători: Persoanele care nu dețin încă o locuință sunt cele mai afectate de creșterea prețurilor. Percepția lor este că apartamentele sunt scumpe la moment. 
  • Investitorii: Această categorie a pieței imobiliare se adaptează mai ușor la fluctuațiile pieței, sunt adaptați cu riscul și cu posibilitatea de a avea atât câștiguri mari cât și pierderi(să ne aducem aminte ce a fost după anul 2008).

Viitorul Pieței Imobiliare în Chișinău

Istoricul pieței imobiliare ne învață că prețurile tind să crească pe termen lung. Percepția cumpărătorilor este una și aceași indiferent de perioada pe care o luăm în considerare - în anul 2018, când prețul mediu al unui apartament era de 635 euro pe metru pătrat(percepția cumpărătorilor era la fel ca și acum - apartamentele sunt scumpe), chiar dacă acum în 2024 avem un preț mediu de piață de două ori mai mare -  1370 euro pe metru pătrat. 

1

Cu toate acestea, dacă analizăm datele macroeconomice, putem face anumite concluzii. Indicatorul de accesibilitate pentru a procura o locuință de 60m2 în Chișinău raportat la salariul mediu pe economie este unul destul de bun. În 2024, e nevoie de economii egale cu salariul mediu lunar pentru aproximativ 9,6 ani pentru a procura un apartament de 60m2. În 2018, era nevoie de salariul mediu pe economie pentru aproximativ 10 ani, iar în 2007, pentru a procura un apartament similar, era nevoie de salariul mediu pe economie pentru o perioadă de tocmai 34 de ani.

Și acum se pune întrebarea. Când era mai ieftin, atunci sau acum? Când trebuia să depui un efort mai mare atunci sau acum?

Acest fapt nu însemnă că trebuie la moment să procurăm orice apartament fără a face o analiză minuțioasă. Acest fap nu înseamnă că prețurile nu ar putea să scadă. Mai mult, ar putea exista o corecție a prețurilor în viitorul apropiat, din cauza că apar obiecte noi pe piață. Tocmai din acest motiv trebuie să fii foarte atent și să analizezi foarte bine în ce să investești.

Pe termen lung - imobiliare întotdeauna se apreciază cel puțin cu rata inflației (în medie, în Moldova, rata indflației anuale consituie 5-7% pe an - în 2022 am avut o inflație de aproximativ 35%).

Concluzie:

Piața imobiliară este una complexă - este influențată de mai mulți factori economici și sociali de ordin intern și extern. Este atît de complexă încât este foarte greu să faci o prognoză foarte precisă încotro se va îndrepta aceasta.

Investiția într-un apartament în Chișinău în 2024 este o decizie care merită luată în considerare, în ciuda prețurilor în creștere. Pe măsură ce capitala Moldovei continuă să se dezvolte și să atragă investiții, proprietățile imobiliare nu doar că își vor păstra valoarea, dar au o probabilitate foarte mare să crească în valoare în viitor.

Cei care investesc acum ar putea privi înapoi peste ani și să considere că au făcut o alegere înțeleaptă. Doar vedeți cum au evoluat lucrurile în România din 2004 - odată cu apropierea de UE.

E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024? Distribuie articolul și scrie un comentariu.

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Preluarea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md se realizează în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.