5 Factori care influențează timpul de vânzare a locuinței

1 May 2023
5 Factori care influențează timpul de vânzare a locuinței

În procesul de vânzare a unei locuințe, un aspect important pentru proprietar este durata sau rapiditatea vânzării acesteia. 

Există mai mulți factori care pot influența timpul de vânzare a casei, care necesită a fi luați în calcul. 

Noi, Specialiștii Acces Imobil, în strategia de vânzare a unei proprietăți, evaluăm timpul de vânzare în baza mai multor criterii de referință. Întrunind toate condițiile și criteriile necesare, putem obține un termen de vânzare de 1-3 luni.  

1. Starea generală a pieței imobiliare

E bine să cunoști în ce punct se află economia țării în momentul în care vrei să vinzi casa. Piața imobiliară este afectată de sănătatea generală a economiei, aceasta se măsoară prin indicatori economici precum:

  • inflația;
  • gradul de ocupare a forței de muncă;
  • prețul la energie electrică și gaze naturale. 

În linii generale, atunci când economia este lentă, la fel este și piața imobiliară. Când pe piață sunt mai multe oferte spre vânzare decât cereri pentru procurare, este evident faptul că locuința va fi vândută într-un timp mai îndelungat.

2. Factorii sezonieri

1

Durata vânzării casei depinde și de anotimp. Iarna, spre exemplu, nu este cel mai potrivit sezon în care să încerci să vinzi casa cât mai rapid posibil. Cumpărătorii rămân dezinteresați sau evită să achiziționeze o casă în această perioadă a anului din motive precum: 

  1. deplasarea dificilă până la vizionarea imobilului;
  2. multiple sărbători și vacanțe prelungite;
  3. anotimpul rece face din mutare în sine un proces dificil.

Anotimpurile ideale pentru a vinde rapid un apartament sau o casă sunt primăvara și toamna.

3. Evaluarea corectă a prețului

Prețul unui imobil este influențat de mai mulți factori precum: locația, vechimea acestuia, tipul de compartimentare, metraj, etaj, stare (varianta albă, cu reparație, mobilat), infrastructură (teren de joacă, parc, transport public etc.).

Pentru a evalua corect prețul de piață a unui bun imobil, cere ajutorul unui agent din cadrul companiei Acces Imobil. Acesta va  analiza proprietatea ta și te va ajuta să stabilești un preț corect de piață în baza următoarelor criterii:

  • valoarea imobilelor din regiune (apartamente similare vândute în ultimele 6 luni );
  • cererea existentă la moment pe piață în baza cumpărătorilor activi la moment;
  • starea fizică a locuinței + infrastructura adiacentă.

Vezi articolul Dependența dintre prețul real de piață vs numărul de cumpărători , pentru mai multe detalii ce vizează stabilirea prețului corect de piață.

4. Locația casei

1

Zona în care se află casa pe care o propui spre vânzare este foarte importantă. 

Șansele sunt mai mari ca oferta ta să atragă mai mulți cumpărători atunci când casa se afla într-o zonă cu infrastructură socio-economică bine dezvoltată. 

Apartamentele situate în apropiere de magazine, școli, transport și alte facilități vor fi vândute mai rapid.

5. Starea generală a locuinței

Atât interiorul cât și exteriorul casei influențează timpul de vânzare a acesteia. O locuință bine întreținută, curată și primitoare, este cu siguranță mai atractivă decât una neglijată.  

Un aspect îngrijit și depersonalizat al locuinței va atrage mai mulți cumpărători. E nevoie să efectuezi mici reparații și să faci curat în locuință dacă vrei ca timpul de vânzare să fie unul cât mai scurt.

Concluzie

Starea generală a pieței imobiliare, prețul corect de piață, locația și starea generală a casei sunt factori importanți care contribuie la termenul de vânzare a unui apartament sau case. 

Apelează la un agent imobiliar profesionist care te va ajuta să obții cel mai bun preț pentru apartament cât mai curând posibil, reieșind din realitățile pieței imobiliare actuale.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

 

Share

Articole similare

Cum aleg un spațiu comercial potrivit afacerii mele
23 May 2023
Cum aleg un spațiu comercial potrivit afacerii mele
Selectarea unui spațiu comercial potrivit necesită abilități de gândire strategică și o cercetare amănunțită. O alegere sau o decizie pripită asupra imobilului va afecta succesul afacerii. 
În ce să investești în 2023?
3 January 2023
În ce să investești în 2023?
În ce să investești în 2023 astfel încât să treci mult mai ușor peste criza care există? Te-ai săturat să te gândești încotro o să-ți investești banii?
Apartamente direct de la proprietar în Chișinău
1 November 2022
Apartamente direct de la proprietar în Chișinău
Procurarea unui apartament direct de la proprietar în Chișinău poate fi un proces foarte anevoios. Fie că ești în căutarea unei locuințe în bloc locativ nou sau secundar, în calitate de cumpărător сu siguranță ai putea să crezi că achiziționarea un imobil direct de la proprietar te va costa mai ieftin, iar procesul va fi unul simplu. Dar oare așa este? Hai să analizăm.