Lansarea Creditelor prin Programul Guvernamental ‘’Prima Casă’’ în anul 2018 a fost un eveniment cu un impact considerabil asupra pieței imobiliare din Republica Moldova.
Deja în primul an de la lansare, prin intermediul Creditelor Prima Casă, au fost procurate aproximativ 1017 apartamente, ceea ce a constituit aproximativ 12% din volumul total de credite ipotecare acordate pentru procurarea unui locuințe.
Apartamente procurate prin credit Prima Casă vs Credit Simplu (2018 - 2023)
În anul 2019, publicitatea masivă la radio și TV din partea băncilor comerciale a popularizat și mai mult Creditele Prima Casă. În anul 2019 au fost acordate aproximativ 2534 de credite prin acest program, ce a constituit deja aproximativ 25% din volumul total de credite acordate pentru procurarea apartamentelor în Chișinău cât și în R. Moldova per general.
Acest succes imens al creditelor Prima Casă au contribuit la îmbunătățirea condițiilor de creditare pentru toate tipurile de credite ipotecare / imobiliare. Băncile comerciale au ajustat condițiile pentru creditele ipotecare simple, fiind micșorată prima rată, DAE-ul și altele.
Odată cu creșterea cererii din partea clienților de a procura locuință prin credite ipotecare a crescut și cererea per general pe piața imobiliară, iar în consecință au crescut și prețurile la apartamente.
În 2022, din cauza conflictului din regiune, și a instabilității economice din țara noastră (am avut o inflație record de aproximativ 35%) situația creditelor ipotecare a luat o întorsătură. Creditele ipotecare s-au scumpit considerabil iar atractivitatea lor în rândul populație ca formă de achiziționare a unui bun imobil s-a diminuat.
În 2023, au fost procurate doar 47 de apartamente prin intermediul creditelor Prima Casă. Practic putem vorbi de stoparea existenței a acestui program prin care statul a venit în ajutorul familiilor tinere de a-și procura o locuință și pentru a-și îmbunătăți condițiile de trai.
Condiții acordare credit Prima Casă Plus
Pentru a putea deveni beneficiar al Programului Prima Casă, e nevoie să întruniți următoarele condiţii:
- vârsta de pînă la 45 de ani;
- cetăţean al R. Moldova, angajat în R.M.
- contract de muncă și salariu oficial, vechime în muncă cel puțin 6 luni;
- mărimea ratei lunare pentru achitarea creditului ipotecar, plus dobînda și comisionul de garantare, să nu depăşească 50% din veniturile oficiale nete cumulative ale Dvs și/sau ale familiei Dvs, precum și ale rudelor de gradul I;
- programul este disponibil și pentru persoanele care au locuințe în mediul urban cu o suprafață de până la 50 de metri pătrați și care doresc să-și cumpere o locuință cu o suprafață mai mare.
- prima rată de cel puțin 10% din prețul total a locuinței.
- suma maximă a creditului - 2,5 milioane de lei.
- durata maximă a împrumutului până la 30 de ani
- beneficiari ai Prima Casă Plus vor putea deveni persoane ale căror profesii sunt considerate libere, de exemplu: avocați, notari, actori, taximetriști cât și alte persoane angajate în sectorul bugetar: pedagogi, medici, poliţişti etc.
- garanția de stat este de 70% din valoarea creditului la achiziționarea unei locuințe în afara Chișinăului. La Chișinău, garanția statului este de 65%, dar numai cu condiția că este o clădire care are nu mai mult de 10 ani.
Desigur, foarte mult va influența percepția oamenilor în stabilitatea zilei de mâine. Dacă populația se va simți sigură, iar economia va crește, atunci programul Prima Casă (având condiții noi îmbunătățite) va avea continuitate și va putea fi relansat.
Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.
Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.