12 lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a procura un apartament

4 March 2020
12 lucruri la care trebuie să te gândești înainte de a procura un apartament

Procesul de achiziționare a unui apartament deseori este unul anevoios și complicat. Sunt foarte multe detalii ce necesită a fi luate calcul, iar mulți dintre noi pornesc în căutarea apartamentului fără a fi pregătiți.

Astfel, ne ciocnim de situația în care ne trezim că suntem obosiți de căutări, că nu mai știm ce vrem.

Sau și mai grav, e că am procurat un apartament care nu corespunde așteptărilor noastre inițiale. Apartamentul fiind procurat nu în baza necesităților reale pe care le avem, ci mai degrabă din motive superficiale (ne-a plăcut reparația, energia pozitivă din casă etc.)

Pentru ca să economisești timp și nervi, dar și pentru a înțelege ce tip de apartament ai nevoie, este necesar să răspunzi la următoarele 12 întrebări:

1. În ce sector vreau să locuiesc?

Tu în ce sector al Chișinăului ai vrea să locuiești? Botanica, Buiucani, Centru, Telecentru, Ciocana, Râșcani? Sau poate optezi pentru un apartament în suburbie?

Este important să ai acces la transportul public. Trebuie să atragi atenția la drumul pe care va trebui să îl parcurgi în fiecare zi spre și de la muncă, sau copiii tăi spre și de la școală.

Analizează infrastructura socio-economică și culturală în apropiere de zona în care vrei să locuiești. Vezi dacă există un magazin, bancă, farmacie, spital, teren de joacă sau de ce nu o bibliotecă. La fel dacă în apropiere există un scuar, parc sau lac unde ai putea să te plimbi sau să te odihnești.

Vezi aici ce importanță are locația la procurarea unui apartament.

Pentru comoditatea ta, mai jos vei găsi apartamente disponibile în dependență de sector:

2. Câte camere am nevoie?

12-Cate-camere-apartament

Numărul de camere este important în alegerea unui apartament. Alege un apartament care să corespundă necesităților familiale. Ia în calcul membrii noi de familie care pot apărea în viitor.

Pe lângă numărul de camere, este important să alegem un apartament care are o planificare reușită. Atrageți atenția la mărimea fiecărei încăperi (dormitoare, bucătărie, living, baie, hol, balcon), la geometria acestora (optați pentru încăperi de formă cât mai aproape de pătrat).

3. Ce metraj trebuie să aibă apartamentul?

Apartamentele cu 1 cameră cu suprafața 40-45m2, cu 2 camere 60-65m2, și 3 camere 80-90m2 sunt cele mai solicitate deoarece au un spațiul locativ folosit rezonabil.

Mai jos vei găsi mărimile normale ale încăperilor pentru un apartament confortabil:

Apartament cu 1 cameră (42 m2)

  • dormitor - 18m2
  • bucătărie - 12m2
  • baie - 4m2
  • hol - 5m2
  • balcon - 3m2

Apartament cu 2 camere (62 m2)

  • 1 dormitor - 14 m2
  • 2 dormitor (living) - 18 m2
  • bucătărie - 12m2
  • baie - 5 m2
  • hol - 10 m2
  • balcon - 3m2

Apartament cu 2 camere + living (64 m2)

  • 1 dormitor - 12 m2
  • 2 dormitor (living) - 14 m2
  • bucătărie + living - 20m2
  • baie - 5 m2
  • hol - 10 m2
  • balcon - 3m2

Apartament cu 3 camere (85 m2)

  • 1 dormitor - 12 m2
  • 2 dormitor - 14 m2
  • 3 dormitor (living) - 20 m2
  • bucătărie - 14m2
  • baie - 6 m2
  • WC - 2 m2
  • hol - 12 m2
  • balcon - 5m2

4. Bloc în construcție sau dat în exploatare?

12-apartmanet-Bloc-construcție-dat-exploatare

Achiziționarea unui apartament în bloc aflat în construcție este mai sigură din 1 martie 2019. Dacă ai timp să aștepți, poți opta pentru un apartament care se află la etapa de construcție. La această etapă, pe lângă un preț mai mic, ai posibilitatea să alegi cea mai bună planimetrie, cu cea mai bună poziționare.

Dacă vrei să te muți cât mai rapid în noua ta locuință atunci unica soluție este să cumperi un apartament în bloc secundar sau nou dat în exploatare.

5. Ce tip de bloc, nou sau vechi?

Ce e mai bine, un apartament în bloc nou sau bloc vechi? Aici cred că fiecare trebuie să analizeze plusurile și minusurile fiecărui tip de apartament.

Blocurile noi au planimetrii mult mai mari și mai reușite, toate comunicațiile electrice și sanitare sunt noi, curțile sunt mult mai bine amenajate.

Blocurile vechi au poziționări mult mai strategice, aproape de transportul public.

Vezi mai multe detalii în acest articol: apartament în bloc nou sau bloc vechi.

6. Apartament cu reparație sau în varianta albă?

12-apartmaent-reparație-sau-în-varianta-albă

Un apartament în varianta albă e ca o foaie nouă, pe ea poate fi desenată orice design după bunul tău plac. Dacă ai 2-3 luni la dispoziție pentru a finisa toate lucrările de reparație și amenajare a apartamentului, atunci la sigur este opțiunea ideală pentru tine.

În apartamentele cu reparație te poți muta chiar în ziua tranzacției dacă ai o astfel de înțelegere cu proprietarul. Poți găsi un apartament cu reparație calitativă la un preț foarte bun, dacă cauți minuțios și nu te grăbești cu achiziționarea acestuia. Eventual, trebuie să fii gata să accepți unele chestii de design sau amenajare care nu tocmai îți plac.

7. La ce etaj?

Etajul contează. Dar nu întotdeauna atât de mult. Moldovenii au o reticență de a cumpăra un apartament la primul sau ultimul etaj, chiar dacă acestea costă cu minim 15-20% mai puțin. Vezi aici avantajele de locui la ultimul etaj.

Pe lângă la ce etaj ai dori să fie apartamentul tău, cred că ar fi bine să iei în considerare poziționarea acestuia, și aici mă refer la poziționare pe mijloc, bilateral sau colț. La fel dacă e orientat spre soare (partea de Est și SUD), dacă vrei să ai mai multă lumină.

8. Încălzire autonomă sau centralizată?

12-apartament-autonoma-centralizata

Apartamentele în blocuri secundare de obicei au încălzire centralizată. În unele din ele este prea cald, în altele poți îngheța de frig. Factura la căldură însă vine indiferent de situație. Da, există și apartamente în bloc vechi care au au încălzire autonomă, acestea de regulă sunt mai scumpe cu 2000 - 3000 de euro.

Apartamentele în blocurile noi sunt aproape 99% cu încălzire autonomă în fiecare apartament. Există și complexe locative noi care au încălzire autonomă pe bloc, factura pentru căldură fiind de regulă mult mai mare ca în cazul unui apartament cu încălzire proprie.

9. Ce alte nevoi am: balcon, debara, loc de parcare, garaj?

Ai nevoie de balcon? Desigur, dacă nu vrei să-ți usuci rufele în casă. Cu toții cunoaștem că umiditatea în urma uscării rufelor în locuință poate provoca dezvoltarea acarienilor și a mucegaiului.

Dacă vrei să îți menții o locuință bine amenajată dar în același timp ai o mulțime de lucruri care necesită a fi depozitate, e nevoie să îți cumperi o debara. De multe ori, în anunțurile de vânzare vei vedea că debaraua este oferită drept cadou sau se vinde pentru o sumă adițională de 1-2 mii euro.

Dacă ai mașină, neapărat trebuie să îți cumperi loc de parcare sau garaj. În mediu, un loc de parcare în Chișinău costă 5-7mii euro, iar un garaj de tip închis 8-12mii euro.

10. Ce buget am? În credit sau bani cash?

12-apartament-Credit-cash

Când te pornești în căutarea unui apartament, trebuie să vezi de ce surse de finanțare dispui. Trebuie să analizezi foarte bine ce bani reali ai pentru achiziționarea acestuia.

Dacă deții o locuință și vrei să îți îmbunătățești condițiile de trai, mai întâi trebuie să vezi cu cât poți vinde locuința ta, ce economii adiționale mai ai și doar atunci să te pornești în căutarea unui apartament mai modern sau mai spațios.

Dacă nu îți ajung bani, poți apela la un credit ipotecar ordinar cu prima rată de 30% sau la Programul Prima Casă unde rata inițială este de doar 10%. Trebuie să mergi la bancă și să analizezi ofertele și condițiile ipotecare. Este important să știi care este suma maximă pe care ți-o poate acorda banca sub formă de credit ipotecar.

11. În cât timp vreau să cumpăr?

Dacă vrei să cumperi într-un timp foarte restrâns, trebuie să fii pregătit să dedici timp procesului de căutare. Trebuie să fii gata să analizezi sutele de oferte de pe site-urile cu anunțuri, dar  și să mergi să vezi zeci de apartamente la fața locului.

La fel, trebuie să ai pregătiți toți banii cash, în caz că găsești un apartament la un preț foarte bun să nu pierzi ocazia de al procura până găsești banii (împrumuți de la rude sau bancă).

12. Cumpăr singur sau apelez la un specialist imobiliar?

12-cumpar-apartament-singurs-agent-imobiliar

Dacă dispui de foarte mult timp și ești foarte bine informat din punct de vedere financiar și juridic în domeniul imobiliar poți încerca să cauți apartamentul de unul singur. Fii gata că vei întâlni zeci de anunțuri imobiliare în mediul online care nu corespund realității. Fii pregătit că vei da peste proprietari care nu au toate actele de proprietate în regulă.

Dacă nu vrei să ai multe bătăi de cap, poți apela la o companie imobiliară care te va ajuta pe întreg procesul de achiziție a unui imobil. Specialiștii imobiliari sunt cei care cunosc care sunt prețurile reale de piață, care sunt cela mai bune oferte de piață și care pot să asigure o tranzacție corectă din punct de vedere juridic.

CONCLUZIE

Procesul de căutare și achiziție a unui apartament poate fi mult mai eficient dacă te pregătești de la bun început. Răspunsul la cele 12 întrebări de mai sus te vor ajuta să te pregătești moral și să definești pentru tine însuți care sunt cele mai importante aspecte la procurarea unui apartament.

Dacă ai nevoie de ajutorul unui specialist imobiliar care să te ajute pe întreg procesul de căutare și procurare a unui imobil, atunci te așteptăm la oficiul Acces Imobil, pe adresa: mun. Chișinău, bd. Grigore Vieru 12/1. Sau ne poți contacta: 078 888 900.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.