Cererea pe piața imobiliară din Chișinău a crescut în ultima perioadă cu 20-30%. Cu toate acestea, prețurile la imobilele în vânzare practic nu s-au modificat.
Dar totuși, un segment specific al pieței pare să înregistreaze o creștere lentă. Despre ce merge vorba vezi în continuare în articol.
Factorii care au contribuit la majorarea cererii pe piața imobiliară
Prețurile la apartamente se formează datorită cererii și ofertei dar și a factorilor socio-economici din țară și regiune. Prețurile la apartamente sunt atât de mari din cauza concentrării capitalului uman și financiar din raioane spre Chișinău.
Chiar și cei plecați la muncă peste hotare de asemenea contribuie la creșterea cererii și a prețurilor. Concetățenii noștri din diasporă investesc în imobile preponderent în Chișinău.
La moment, avem 3 factori majori care au contribuit la creșterea cererii pe piața imobiliară, și anume:
- Diaspora a revenit în vacanță
Cererea a crescut datorită moldovenilor care muncesc peste hotare și au revenit acasă în vacanță, iar o parte din ei investesc în apartamente în Chișinău.
Moldovenii din diasporă cumpără apartamente în Chișinău fie cu gândul de a se reîntoarce peste ceva timp acasă, fie pentru a le da în chirie și a câștiga un venit pasiv.
- Creditele Ipotecare s-au ieftinit
Toți cei care au amânat anul trecut procurarea unui imobil din cauza creditelor scumpe au revenit pe piață. O dată cu scăderea inflației creditele ipotecare s-au ieftinit. Dobânda Anuală Efectivă s-a diminuat de la 14% la 9%în a doua jumătate a anului 2023.
- Panica din cauza războiului din Ucraina s-a diminuat.
Panica din cauza războiului din Ucraina s-a diminuat iar moldovenii care au amânat decizia de procurare a unui imobil din cauza războiului au reapărut pe piață.
Prețuri medii la apartamente în Chișinău
- apartamente în blocuri vechi - prețul mediu de 850-870 euro/m²
- apartamente din blocuri noi, varianta albă - prețul mediu de 900-1000 euro/m².
- apartamente în blocuri noi cu reparație euro - preț mediu de 1200-1400 euro/m².
Notă Informativă:
Vă rugăm să aveți în vedere că prețurile menționate în acest context reprezintă valori medii și că evaluarea prețului unei proprietăți este un proces complex, bazat pe peste 40 de criterii distincte. Aceste criterii includ aspecte fundamentale precum locația, vechimea clădirii, tipul de construcție, seria apartamentelor în cazul blocurilor mai vechi sau compania de construcții în cazul blocurilor noi.
În plus, în procesul de evaluare a prețului sunt luate în considerare aspecte precum numărul de camere, suprafața utilă a imobilului, planimetria acestuia, aspecte legate de ergonomie, etaj, precum și calitatea generală a reparației. Toți acești factori sunt esențiali pentru determinarea valorii corecte a unei proprietăți și influențează în mod semnificativ prețul final al acesteia.
Cum vor evolua prețurile apartamentelor în Chișinău până la sfârșitul anului 2023?
Unicul segment care va înregistra o creștere în acest an de 5-7% sunt prețurile la apartamentele în blocurile noi, date în exploatare recent, cu reparație calitativă și mobilate complet (apartamente în care nu s-a locuit).
Cum vor evolua prețurile la apartamente? E foarte greu de prezis. Nu cunoaștem dacă creditele ipotecare se vor ieftini sau nu până la sfârșit de an. Nu cunoaștem cum va evolua războiul din Ucraina. Nu cunoaștem dacă v-a mai reapărea sau nu o nouă formă de Covid.
CONCLUZIE
De aceea, dacă ești vânzător și ești motivat să vinzi, cere un preț real de piață și angajează un specialist imobiliar profesionist care să-ți reprezinte interesele în procesul de vânzare cumpărare a bunului imobil. Dacă ești cumpărător, analizează mai multe oferte online, apoi mergi la vizionări și fă cât mai multe oferte, poate un pic mai joase decât prețul de piață, și poate vei avea norocul să procuri locuința visurilor tale un preț foarte bun.
Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.
Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.