Piața imobiliară din Chișinău: Tendințe și Prețuri Semestrul III - 2023

26 September 2023
Piața imobiliară din Chișinău: Tendințe și Prețuri Semestrul III - 2023

Cererea pe piața imobiliară din Chișinău a crescut în ultima perioadă cu 20-30%. Cu toate acestea, prețurile la imobilele în vânzare practic nu s-au modificat. 

Dar totuși, un segment specific al pieței pare să înregistreaze o creștere lentă. Despre ce merge vorba vezi în continuare în articol.

Factorii care au contribuit la majorarea cererii pe piața imobiliară

Prețurile la apartamente se formează datorită cererii și ofertei dar și a factorilor socio-economici din țară și regiune. Prețurile la apartamente sunt atât de mari din cauza concentrării capitalului uman și financiar din raioane spre Chișinău. 

Chiar și cei plecați la muncă peste hotare de asemenea contribuie la creșterea cererii și a prețurilor. Concetățenii noștri din diasporă investesc în imobile preponderent în Chișinău.

La moment, avem 3 factori majori care au contribuit la creșterea cererii pe piața imobiliară, și anume:

  1. Diaspora a revenit în vacanță

Cererea a crescut datorită moldovenilor care muncesc peste hotare și au revenit acasă în vacanță, iar o parte din ei investesc în apartamente în Chișinău.

Moldovenii din diasporă cumpără apartamente în Chișinău fie cu gândul de a se reîntoarce peste ceva timp acasă, fie pentru a le da în chirie și a câștiga un venit pasiv.

  1. Creditele Ipotecare s-au ieftinit

Toți cei care au amânat anul trecut procurarea unui imobil din cauza creditelor scumpe au revenit pe piață. O dată cu scăderea inflației creditele ipotecare s-au ieftinit. Dobânda Anuală Efectivă s-a diminuat de la 14% la 9%în a doua jumătate a anului 2023.

  1. Panica din cauza războiului din Ucraina s-a diminuat. 

Panica din cauza războiului din Ucraina s-a diminuat iar moldovenii care au amânat decizia de procurare a unui imobil din cauza războiului au reapărut pe piață.

Prețuri medii la apartamente în Chișinău

  • apartamente în blocuri vechi - prețul mediu de 850-870 euro/m²
  • apartamente din blocuri noi, varianta albă - prețul mediu de 900-1000 euro/m². 
  • apartamente în blocuri noi cu reparație euro - preț mediu de 1200-1400 euro/m². 

Notă Informativă:

Vă rugăm să aveți în vedere că prețurile menționate în acest context reprezintă valori medii și că evaluarea prețului unei proprietăți este un proces complex, bazat pe peste 40 de criterii distincte. Aceste criterii includ aspecte fundamentale precum locația, vechimea clădirii, tipul de construcție, seria apartamentelor în cazul blocurilor mai vechi sau compania de construcții în cazul blocurilor noi.

În plus, în procesul de evaluare a prețului sunt luate în considerare aspecte precum numărul de camere, suprafața utilă a imobilului, planimetria acestuia, aspecte legate de ergonomie, etaj, precum și calitatea generală a reparației. Toți acești factori sunt esențiali pentru determinarea valorii corecte a unei proprietăți și influențează în mod semnificativ prețul final al acesteia.

Cum vor evolua prețurile apartamentelor în Chișinău până la sfârșitul anului 2023?

Unicul segment care va înregistra o creștere în acest an de 5-7% sunt prețurile la apartamentele în blocurile noi, date în exploatare recent, cu reparație calitativă și mobilate complet (apartamente în care nu s-a locuit).

Cum vor evolua prețurile la apartamente? E foarte greu de prezis. Nu cunoaștem dacă creditele ipotecare se vor ieftini sau nu până la sfârșit de an. Nu cunoaștem cum va evolua războiul din Ucraina. Nu cunoaștem dacă v-a mai reapărea sau nu o nouă formă de Covid. 

CONCLUZIE

De aceea, dacă ești vânzător și ești motivat să vinzi, cere un preț real de piață și angajează un specialist imobiliar profesionist care să-ți reprezinte interesele în procesul de vânzare cumpărare a bunului imobil. Dacă ești cumpărător, analizează mai multe oferte online, apoi mergi la vizionări și fă cât mai multe oferte, poate un pic mai joase decât prețul de piață, și poate vei avea norocul să procuri locuința visurilor tale un preț foarte bun.


Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

Tendințele pe piața imobiliară din Chișinău în prima jumătate a anului 2023
19 July 2023
Tendințele pe piața imobiliară din Chișinău în prima jumătate a anului 2023
În prima jumătate a anului 2023, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie una echilibrată iar prețurile la apartamente practic nu au înregistrat nici o modificare.
Previziuni 2023 - Cum va evolua piața imobiliară din Chișinău
12 January 2023
Previziuni 2023 - Cum va evolua piața imobiliară din Chișinău
Anul 2023 va fi un an de cotitură pentru piața imobiliară din Chișinău. Efectele economice și sociale din ultima perioadă și-au pus o amprentă grea asupra direcției și dezvoltării pieței imobiliare dar și a prețurilor la imobile.  
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
9 November 2022
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
Tot mai mulți vorbesc despre începutul unei crize imobiliare în Chișinău - tu cum crezi vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în viitorul apropiat?