Accesibilitatea prețurilor la apartamente în Chișinău potrivit NUMBEO.COM

27 September 2024
Accesibilitatea prețurilor la apartamente în Chișinău potrivit NUMBEO.COM

Prețurile apartamentelor din Chișinău par să fie un subiect fierbinte în discuțiile de zi cu zi. Se spune adesea că apartamentele sunt prea scumpe și că piața imobiliară este pe cale să se prăbușească din cauza prețurilor ridicate. 

Însă, cât de reală este această percepție? Este cu adevărat piața imobiliară din Chișinău într-o criză iminentă, sau asistăm la o reacție exagerată cauzată de negativismul celor care încă nu au reușit să își achiziționeze o locuință? 

Să analizăm mai profund factorii care determină aceste prețuri și dacă sunt cu adevărat exagerate sau justificate de contextul economic actual.

Factorul decisiv care determină prețul la apartamente în Chișinău 

Piața imobiliară din Chișinău este una foarte specifică din prisma că de mai bine de 20 de ani asistăm la o migrație internă și externă a capitalului uman și financiar care pune presiune pe piața imobiliară din Chișinău.

Orașul Chișinău se distinge prin unicitatea sa în Republica Moldova datorită dimensiunii sale vaste și a infrastructurii social-economice bine dezvoltate. Chișinăul joacă un rol central în toate domeniile vieții economice, politice și culturale. Infrastructura urbană include cele mai importante instituții de învățământ, sănătate și comerț.

Majoritatea cetățenilor din raioane au / sau au avut ca și obiectiv procurarea unui apartament în Chișinău, fie pentru a se muta cu traiul în capitală, fie procură pentru copii lor care vin mai întâi la studii iar mai apoi se stabilesc aici găsindu-și un loc de muncă mult mai bine plătit.

Chiar dacă avem o migrație masivă a cetățenilor noștri în afara țării, iar populația țării a scăzut de-a lungul anilor, Chișinăul este unicul oraș din R. Moldova care înregistrează constant o creștere a numărului de locuitori. Cetățenii noștri care pleacă la muncă peste hotare investesc masiv în apartamente în Chișinău, îndeplinindu-și visul de a avea propria casă. 

Cât de accesibile sunt apartamentele în Moldova față de alte țări din Europa?

1

Potrivit datelor oferite de numbeo.com, Republica Moldova are un Indicator mediu de Accesibilitatea a prețurilor pentru procurarea unei locuințe în comparație cu alte țări atât din Europa cât și din CSI.

Indicatorul de Accesibilitate este un indicator fundamental pentru a afla cât de accesibil este prețul  de achiziției a unui apartament în raport cu veniturile medii a unei familii. Un indicator de Accesibilitate mai mic indică o mai bună accesibilitate, adică un efort mai mic pe care trebuie să îl depună o familie pentru a procura un apartament, exprimat în ani al venitului mediu pe familie.

Datele folosite de site-ul Numbeo.com pentru a calcula Indicatorul de Accesibilitate

Potrivit Numbeo.com, pentru R. Moldova, Indicatorul de Accesibilitate este de 11,1 ani. Datele folosite de site-ul Numbeo.com pentru a calcula Indicatorul de Accesibilitate pentru procurarea unei locuințe în diferite țări ale lumii sunt următoarele:

  • Venitul mediu disponibil a unei familii: definit ca 1,5 salarii medii pe economie
  • Dimensiunea medie a apartamentului: 90 mp
  • Prețul mediu pe metru pătrat

Explicație: o familie (soț și soție) care au un venit lunar de 1,5 salarii medii pe economie care vor să procure un apartament de 90m2, au nevoie de venitul lor anual pentru o perioadă de 11,1 ani fără a cheltui nici un bănuț în altă parte.

CONCLUZIE

Piața imobiliară din Chișinău continuă să fie un subiect intens dezbătut, însă analiza detaliată arată că prețurile ridicate sunt influențate de migrația internă și externă, precum și de creșterea constantă a populației orașului Chișinău. Comparativ cu alte țări europene, accesibilitatea locuințelor din Republica Moldova rămâne competitivă, cu un indicator de accesibilitate de 11,1 ani, conform datelor de pe numbeo.com.

Acest fapt sugerează că, deși prețurile sunt percepute ca ridicate, Republica Moldova este situată undeva la mijloc cu privire la Indicatorul de Accesibilitatea a prețurilor pentru procurarea unei locuințe în comparație cu alte țări atât din Europa cât și din CSI.

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Preluarea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md se realizează în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

Prima Casă Plus de la maib – alege un viitor sigur pentru familia ta
29 August 2024
Prima Casă Plus de la maib – alege un viitor sigur pentru familia ta
Imaginează-ți emoția de a deschide ușa propriei tale casei, un loc unde vei construi amintiri și vei planifica un viitor așa cum îți dorești. Cu maib alături, visul tău devine realitate – descoperă noul program "Prima Casă Plus", creat special pentru tine.
Găsește-ți Locuința Ideală cu Acces Imobil
26 July 2024
Găsește-ți Locuința Ideală cu Acces Imobil
Acces Imobil este unul dintre cei mai renumite companii imobiliare din Chișinău, oferim o gamă variată de servicii pentru cei care doresc să cumpere, să vândă sau să închirieze proprietăți. Cu o abordare orientată spre client și o platformă ușor de utilizat, noi Acces Imobil, ne evidențiăm pe piața imobiliară din Republica Moldova.
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
22 May 2024
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Maib, lider în inovația bancară, transformă serviciile financiare cu o noutate revoluționară: acum poți accesa oferta de credit imobiliar direct din smartphone-ul tău, 24/7.