De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?

15 February 2022
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?

Prețurile la apartamente în Chișinău ar putea să scadă în anul 2022. Chiar dacă în ultimii ani piața imobiliară a fost destul de activă, având înregistrate un număr record de tranzacții realizate an de an, anul acesta lucrurile ar putea să nu fie la fel de pozitive, din cauza diminuării cererii din partea cumpărătorilor.

Prețurile la apartamente sunt dictate de cerere și ofertă. Cererea la rândul ei este impulsionată de dorința moldovenilor de a-și îmbunătăți condițiilor de trai și de accesibilitatea de procurare a unui imobil (condiții de creditare mult mai bune, creșterea salariului brut pe economie, prețuri accesibile la apartamente etc.).

Doar că, în acest an, cererea poate să scadă considerabil, iar o dată cu acesta ar putea scădea treptat și prețurile la apartamente.

Mai jos vom enumera care sunt factorii care ar putea contribui la scăderea cererii și a prețurilor de imobile:

Prețuri la apartamente exagerate

Prețurile au crescut destul de mult în ultimii ani cu aproximativ 30-35%, ajungând la un maxim istoric. Această creștere bruscă a prețurilor, pe de-o parte este rezonabilă ,dacă analizăm factorii și evenimentele din ultima perioadă. În același timp, sperie majoritatea cumpărătorilor aflați la moment în căutarea unei noi locuințe. Aceștia vor amâna pe moment decizia de cumpărare pentru o perioadă de câteva luni, sau chiar pentru câțiva ani. Acest lucru ar putea să se întâmple până nu va exista o claritate economică, dar și o stabilizare a prețurilor pe piața imobiliară, sau chiar o posibilă corecție a prețurilor.

Scumpirea creditelor ipotecare

Creditele ipotecare s-au scumpit de la începutul anului 2022 și urmează să se mai scumpească.  Această scumpire a creditelor ipotecare va contribui la diminuarea atractivității acestora în rândul populației. În ultimii ani, aproximativ 40% din volumul total de apartamente vândute au fost prin intermediul creditelor ipotecare. Dacă creditele vor deveni mai scumpe, va scădea cererea la apartamente, respectiv și prețurile la apartamente.

Gradul înalt de îndatorare a populației

În ultimii ani a fost înregistrată o creștere fără precedent a gradului de îndatorare al persoanelor fizice din surse oficiale de finanțare. Anul trecut, estimativ, volumul creditelor luate de către moldoveni, de la bănci și companii nebancare, s-a ridicat la 33 de miliarde de lei. Cu aproape 8 miliarde de lei mai mult față de 2020. 

Faptul că moldovenii au luat un volum atât de mare credite, inclusiv credite ipotecare, există riscul ca mulți dintre aceștia să nu poată să-și onoreze plățile lunare din cauza instabilității economice. În consecință ar putea apărea pe piața multe oferte la prețuri atractive de la Băncile Comerciale.

Micșorarea puterii de cumpărare a cetățenilor

Un alt factor este micșorarea puterii de cumpărare a cetățenilor din cauza scumpirilor pe piața energetică dar și al produselor de consum. Acest factor influențează la creșterea cheltuielilor și la o incertitudine în rândul populației cu privire la ziua de mâine. Pentru ca oamenii să investească în imobiliare, una din condițiile de bază este stabilitatea economică și o previzibilitate cu privire la ziua de mâine. 

Construcția masivă a complexelor locative de dimensiuni mari 

Construcția masivă a complexelor locative mari pe piața primară care ar satisface cererea actuală și care ar micșora prețurile prin concurența între companiile de construcții. Mai multe companii de construcții deja au anunțat începerea lucrărilor de construcții a unor complexe locative de dimensiuni foarte mari, neobișnuite pentru piața imobiliară din Chișinău. Acest fapt urmează să micșoreze deficitul de apartamente pe piața primară, atât achiziționate în scop de trai dar și investițional.

Echilibrul dintre Cerere și Ofertă dictează prețurile pe piața imobiliară

Factorii enumerați mai sus pot contribui la diminuarea cererii și a deficitului de apartamente atât pe piața primară, cât și secundară. Acest fapt va influența la rândul său echilibrarea prețurilor sau chiar scăderea prețurilor pe anumite segmente.

Chiar dacă există cerere pentru procurare unui imobil, unii cumpărători nu se grăbesc să achiziționeze. Aceștia sunt în așteptare ca prețurile să scadă și să existe o mai bună claritate socio-economică în țară.

Concluzie

Anul 2022 va fi un an interesant pentru sectorul imobiliar. Am putea spune chiar un an de cotitură. Este posibil ca prețurile pe care le avem în prezent să se echilibreze la aceste cote maxime istorice. Dar în același timp există premize ca prețurile să se corecteze și să avem o scădere a prețurilor din cauza diminuării cererii și a posibilităților financiare ale moldovenilor.

Share

Articole similare

Prețurile la apartamente în Chișinău vor crește în 2025?
13 January 2025
Prețurile la apartamente în Chișinău vor crește în 2025?
În 2025, ne putem aștepta la temperarea creșterii prețurilor la imobile și la o diminuare a numărului total de tranzacții de vînzare-cumpărare???
(Analiză) Evoluția prețurilor la apartamente în Chișinău (2015-2024)
16 December 2024
(Analiză) Evoluția prețurilor la apartamente în Chișinău (2015-2024)
Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat cea mai mare creștere a prețului mediu la apartamente în în acest an. În 2024, prețul mediu a crescut cu 470 euro la m2, o creștere absolut impresionantă. 
Analiza Prețurilor de Închiriere a Apartamentelor în Chișinău (2024-2025)
5 December 2024
Analiza Prețurilor de Închiriere a Apartamentelor în Chișinău (2024-2025)
Prețurile la apartamentele de închiriat în Chișinău au crescut cu 25-30% în 2024, comparativ cu anii 2022-2023, iar tendințele de creștere indică o ajustare constantă la condițiile economice actuale.