Piața imobiliară din Chișinău a înregistrat cea mai mare creștere a prețului mediu la apartamente în în acest an. În 2024, prețul mediu a crescut cu 470 euro la m2, o creștere absolut impresionantă.
Astfel, la moment, prețul mediu la apartamente constituie 1540 de euro/m2 (în calcul sunt luate toate tipurile de apartamente din Chișinău și suburbii, atât în blocuri noi cât și cele vechi de tip sovietic, cu reparație și în varianta albă).
Dacă în Semestrul I din 2024, creșterea prețurilor era alimentată de lipsa stocului de apartamente spre vânzare, atunci în semestrul II aceasta a fost alimentată și mai mult de ieftinirea creditelor ipotecare și lansarea programului Prima Casă Plus.
În primele 3 luni de la lansarea programului Prima Casă Plus, peste 1000 de familii și-au procurat o locuință prin acest program. Acest fapt ar însemna aproximativ 15 apartamente vândute în fiecare zi lucrătoare doar prin intermediul creditelor Prima Casă Plus.
Dacă în 2023, doar 20% din apartamente au fost vândute prin intermediul unui credit ipotecar, atunci în 2024, această cifră a crescut la peste 40%. Toți cei care nu își puteau permite să procure o locuință cu bani cash, practic au ieșit anul acesta în piață, crescând și mai mult cererea pe piața imobiliară.
Analizând piața imobiliară din Chișinău în ultimii 10 ani, putem observa cum au evoluat lucrurile, și cât de dinamici au fost ultimii 5 ani.
Dacă pe parcursul a 5 ani, din 2015 până în 2019, prețul mediu la apartamente a crescut doar cu 85 euro /m2, sau aproximativ 17 euro per an, atunci în ultimii 5 ani, din 2020 până în 2024, prețul mediu a crescut cu 890 euro per m2, sau în medie cu 178 de euro per an.
Factorii care au impulsionat creșterea prețurilor pe piața imobiliară în ultimii 10 ani
Piața imobiliară este strîns legată de situația economică din țară dar și din regiune. În ultimii 10 ani, Republica Moldova a beneficiat de un veritabil efect al bulgărelui de zăpadă, generat de apropierea de Uniunea Europeană și consolidat de o serie de evenimente economice, sociale și politice. Toate acestea a contribuit la transformarea semnificativă a pieței imobiliare și la creșterea bunăstării cetățenilor.
Semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană (2014)
- Creșterea comerțului cu UE
- Creșterea investițiilor în infrastructură și a granturilor europene (creșterea bunăstării generale)
- Libera circulație și accesul mai facil la piața de muncă din UE (creșterea remitențelor din UE)
Ieftinirea creditelor ipotecare și lansarea Programului „Prima Casă” (2018-2019)
- Stimularea cererii pe piața imobiliară prin condiții mai bune de creditare
Pandemia COVID-19 (2020)
- Creșterea cererii pentru apartamente mai spațioase, conștientizarea moldovenilor pentru a face o schimbare pentru îmbunătățirea condițiilor de trai
„Febra imobiliară” din 2021
- Record istoric de vânzări pe piața imobiliară (fiecare moldovean se gîndea la investiții în imobiliare)
- Moratoriu pe eliberarea de acte permisive de construcţie în Chişinău
Războiul din Ucraina (2022)
- Migrarea refugiaților și creșterea cererii pentru închirierea apartamentelor
- Instabilitate regională cu efect major asupra creșterii prețurilor la materialele de construcții
- Criza energetică și creșterea tuturor prețurilor
Inflația de 30% (2023)
- Creșterea generală a costurilor, inclusiv pentru materiale de construcție și servicii.
- Ajustarea prețurilor pe piața imobiliară, atât pentru chirii, cât și pentru vânzări.
Criza stocului de apartamente spre vânzare (2024)
- Reducerea ofertei de apartamente spre vânzare
- Ieftinirea creditelor ipotecare o dată cu reducerea inflației
- Lansarea programului Prima Casă Plus.
CONCLUZIE
Cererea constantă și susținută pentru procurarea locuințelor în Chișinău a exercitat o presiune considerabilă asupra prețurilor la apartamente în ultimii 10 ani. Cât va mai dura această creștere este foarte greu de prezis…
În 2015 prețul mediu al apartamentelor în Chișinău era de 565 euro/m² iar salariul mediu pe economie era de 217 euro lunar. Percepția moldovenilor pe atunci era faptul că prețurile sunt scumpe. Pentru a procura 1m2 era nevoie de 2,6 salarii medii pe economie.
Acum, în 2024 prețul mediu a depășit pragul istoric de 1500 euro/m². Pare un preț exagerat de scump. Dar dacă ne raportăm la salariul mediu pe economie actual de 717 euro (13700 mdl), e nevoie de doar 1,9 salarii medii pe economie pentru a cumpăra 1m2 în Chișinău.
Întrebare: Când erau mai scumpe apartamentele - în 2015 sau acum?
Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.
Important!
Preluarea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md se realizează în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.