
Scopul legii cu privire la activitatea agenților imobiliari urmărește să aducă mai multă claritate și corectitudine în sectorul imobiliar. Prin stabilirea unor standarde înalte pentru agenții imobiliari, interesele părților implicate în tranzacție (vânzători și cumpărători) vor fi mult mai protejate.
De asemenea, legea va combate practicile incorecte din partea agenților nepregătiți și neprofesioniști și va promova o competiție sănătoasă pe piață imobiliară.
Ce conține legea cu privire la activitatea agenților imobiliari?
Mai jos sunt indicate cele mai importante aspecte ale proiectului de lege cu privire la activitatea agenților imobiliari din Republica Moldova.
Agenții imobiliari vor fi autorizați
Nu oricine va mai putea să spună că este agent imobiliar. Ca să lucrezi legal, va trebui să urmezi niște cursuri și să obții un certificat. Practic, se introduce o formare profesională obligatorie. Astfel, piața imobiliară va fi ‘’curățată’’ de persoane care lucrează neoficial.
Se va crea un Registru Național cu toți agenții autorizați
Oamenii vor putea verifica online dacă agentul cu care lucrează este autorizat sau nu. Dacă agentul nu e în registru, înseamnă că nu are voie să activeze în domeniu și ar fi cazul să nu colaboreze cu acesta. Aici ar fi bine ca autoritățile să implementeze un mecanism de raportare a persoanelor neautorizate către autoritățile competente pentru a fi sancționate.
Contract obligatoriu pentru orice colaborare
Agenții vor putea oferi servicii imobiliare doar pe bază de contract în formă scrisă, în care trebuie să fie clar specificat ce servicii oferă, care este comisionul și care sunt drepturile și obligațiile fiecărei părți.
Plățile vor fi oficiale și transparente
Agentul imobiliar va fi obligat să elibereze bon de plată pentru fiecare sumă încasată de la client.
Va fi creat un Registru al tranzacțiilor imobiliare
De asemenea Se va crea un Registru al tranzacțiilor imobiliare unde agenții vor nota informații generale despre bunurile imobiliare tranzacționate – locația aproximativă, suprafața, prețul, comisionul.
Acest registru va ajuta vânzătorii și cumpărătorii să înțeleagă mai binu încotro se îndreaptă piața imobiliară, care este statistica prețurilor etc. Astfel, deciziile de vînzare sau procurare vor fi mult mai chibzuite.
Amenzi și Sancțiuni
Pentru încălcarea obligațiilor privind exercitarea activității de agent imobiliar sunt prevăzute amenzi atât pentru agenți în persoană cât și pentru companiile imobiliare în care activează aceștia. La fel, este prevăzută și suspendarea certificatului de agentul imobiliar - acest fapt va descuraja comportamentele abuzive în rândul profesioniștilor din domeniu.
CONCLUZIE
Legea cu privire la activitatea agenților imobiliari este un pas semnificativ spre creșterea transparenței și corectitudinii în sectorul imobiliar din Moldova. Prin impunerea unor standarde înalte de profesionalism, autorizarea și formarea obligatorie a agenților, precum și prin introducerea unui sistem de verificare și raportare eficient, această lege va proteja interesele tuturor părților implicate în tranzacții imobiliare.
Reglementările stricte și sancțiunile pentru nerespectarea lor sunt menite să elimine practicile neetice și să consolideze încrederea oamenilor profesia de agent imobiliar.
Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.
Important!
Preluarea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md se realizează în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.