Procedura de procurare a unui bun imobil prin transfer bancar începând cu 1 aprilie 2025

1 April 2025
Procedura de procurare a unui bun imobil prin transfer bancar începând cu 1 aprilie 2025

Începând cu 1 aprilie 2025, intră în vigoare Legea nr. 34/2024, care reglementează modul în care pot fi făcute plățile în numerar în Republica Moldova. Scopul acestei legi este creșterea transparenței financiare și limitarea riscurilor legate de tranzacții nedeclarate.

Bunurile imobile mai scumpe de 100 salarii medii pe economie (mai scumpe de 80 000 euro)  vor putea fi tranzacționate doar prin transfer bancar. (Conform Hotărârii Guvernului nr. 845/2024, pentru anul 2025, salariul mediu lunar pe economie prognozat constituie 16 100 lei).

Limitele valorice pentru achitarea în numerar în cazul bunurilor imobile vor scădea treptat:

  • începând cu 1 ianuarie 2026 – 75 de salarii medii lunare pe economie prognozate
  • începând cu 1 ianuarie 2027 – 50 de salarii medii lunare pe economie prognozate 
  • Începând cu 1 ianuarie 2028 - până la 200 000 MDL (10 000 euro)

Procedura de procurare a unui bun imobil prin transfer bancar

Procesul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil este unul complex și adesea stresant, mai ales pentru persoanele care nu au experiență în domeniu. În spatele unei simple tranzacții se ascund numeroase etape legale, financiare, tehnice și emoționale, care trebuie parcurse cu grijă pentru a evita greșeli costisitoare.

1. Semnarea contractului de Arvună / Antecontract la Notar

Se stabilește intenția de vânzare-cumpărare între vânzător și cumpărător, datele despre bunul imobil, prețul și termenii de eliberare a imobilului, detalii despre termenul de achitare și a transferului mijloacelor bănești).

2. Verificarea documentelor juridice ale imobilului

Notarul va verifica actele de proprietate, Extrasul și Valoarea Cadastrală, va verifica lipsa interdicțiilor și a grevărilor.

3. Deschiderea conturilor bancare

  • Cumpărătorul trebuie să deschidă un cont bancar activ din care va efectua plata. Acesta va depune mijloacele bănești necesare, prezentând dovada provenienței mijloacelor bănești (contracte de vânzare-cumpărare bun imobil, contract de donație,contract de împrumut etc) 

  • Vânzătorul trebuie să dețină un cont bancar unde va încasa banii pentru vânzarea bunului imobil.

În cazul când valoarea bunului imobil nu depășește 100 salarii medii pe economie achitarea poate avea loc prin cash sau prin transfer bancar. Vânzarea imobilelor mai scumpe de 100 salarii medii vor fi efectuate doar prin transfer bancar. 

Pe teritoriul Republicii Moldova, toate achitările sunt efectuate în MDL - respectiv vor fi implicate operațiuni de schimb valutar pentru convertirea din Euro în MDL și viceversa, ceea ce va implica anumite costuri adăugătoare.

Excepția de la regulă - achitarea prin transfer bancar în valută străină

În același timp, tot din 1 aprilie 2025, intră în vigoare modificarea articolului 21 din Legea nr.62/2008 privind reglementarea valutară care indică faptul că se admite efectuarea pe teritoriul Republicii Moldova a plăților și transferurilor în valută străină în cazul: 

  1. a) unei singure operațiuni între persoane fizice (cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți, cetățeni străini şi apatrizi) atestate cu act de identitate corespunzător, ce ține de vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, o dată la 3 ani, pentru cumpărător; 
  2. b) unei singure operațiuni între persoane fizice (cetățeni ai Republicii Moldova, rezidenți, cetățeni străini şi apatrizi) atestate cu act de identitate corespunzător, ce ține de vânzarea-cumpărarea bunurilor imobile, o dată la 3 ani, pentru vânzător. 

Respectiv, persoanele fizice vor putea efectua transferuri bancare în valută străină în cazul procurării sau înstrăinării locuinței de bază.

Locuință de bază este considerată locuința care constituie domiciliul/reşedinţa contribuabilului în decursul ultimilor 3 ani până la momentul înstrăinării, inclusiv în cazul în care domiciliul/reședinţa a fost anulată cu cel mult 90 zile calendaristice înainte de data înstrăinării.

4. Semnarea contractului de vânzare-cumpărare la notar (cu rezerva proprietății după caz)

Contractul include prețul, datele părților, descrierea imobilului și metoda de plată.

5. Achitarea serviciilor Notariale și taxa de stat.

Conform legii, cumpărătorul va achita taxa de stat de 0,5% și serviciile notariale de la 0,1% la 0,8% în dependență de valoarea tranzacției.

6. Efectuarea transferului bancar

După semnarea contractului, Cumpărătorul efectuează transferul mijloacelor bănești în contul Vânzătorului. Pentru retragerea numerarului la ghișeu, băncile vor percepe un comision ce nu poate depăși 0,1% din suma transferată.

7. Confirmarea plății și înregistrarea dreptului de proprietate

Vânzătorul trebuie să confirme primirea banilor (extras de cont) și o va prezenta la Notar. 

Notarul va anula rezerva proprietății și va transmite contractul de vânzare-cumpărare pentru  înregistrare dreptului de proprietate la Cadastru în regim online. 

În decurs de 1-10 zile, cumpărătorul va primi confirmarea pe email sau va putea ridica extrasul nou cu ștampila umedă de la Cadastru. 

Concluzie

Noua lege care reglementează plățile în numerar are ca scop principal combaterea economiei tenebre și reducerea evaziunii fiscale. Totodată, aceasta contribuie la creșterea transparenței în piața imobiliară și la diminuarea riscurilor pentru ambele părți implicate în tranzacții — atât vânzători, cât și cumpărători de bunuri imobile.

Ai nevoie de serviciile unui specialist imobiliar profesionist care să te ajute pe întreg procesul de vînzare-cumpărare a unui bun imobil? Contactează-ne la numărul de telefon 078 888 900, sau vino la sediul Acces Imobil - Chișinău, bd Grigore Vieru 12/1.

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil. 

Important!
Preluarea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md se realizează în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

Accesibilitatea prețurilor la apartamente în Chișinău potrivit NUMBEO.COM
27 September 2024
Accesibilitatea prețurilor la apartamente în Chișinău potrivit NUMBEO.COM
Prețurile apartamentelor din Chișinău par să fie un subiect fierbinte în discuțiile de zi cu zi. Se spune adesea că apartamentele sunt prea scumpe și că piața imobiliară este pe cale să se prăbușească din cauza prețurilor ridicate. 
Prima Casă Plus de la maib – alege un viitor sigur pentru familia ta
29 August 2024
Prima Casă Plus de la maib – alege un viitor sigur pentru familia ta
Imaginează-ți emoția de a deschide ușa propriei tale casei, un loc unde vei construi amintiri și vei planifica un viitor așa cum îți dorești. Cu maib alături, visul tău devine realitate – descoperă noul program "Prima Casă Plus", creat special pentru tine.
Găsește-ți Locuința Ideală cu Acces Imobil
26 July 2024
Găsește-ți Locuința Ideală cu Acces Imobil
Acces Imobil este unul dintre cei mai renumite companii imobiliare din Chișinău, oferim o gamă variată de servicii pentru cei care doresc să cumpere, să vândă sau să închirieze proprietăți. Cu o abordare orientată spre client și o platformă ușor de utilizat, noi Acces Imobil, ne evidențiăm pe piața imobiliară din Republica Moldova.