Vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în Chișinău în urma crizei actuale?

1 July 2020
Vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în Chișinău în urma crizei actuale?

În 2019 a fost încheiate un număr substanțial de tranzacții de vânzare-cumpărare a apartamentelor în Chișinău. Au fost vândute 22 187 de apartamente, cu 40% mai mult decât în anul precedent. Cererea fiind mai mare ca oferta a influențat asupra creșterii prețurilor la apartamente. Se va menține oare acest trend în 2020?

Primele efecte ale pandemiei COVID -19 asupra pieței imobiliare

Primele efecte ale pandemiei de coronavirus încep să se facă simțite în Chișinău. Proprietarii de apartamente sunt tot mai rezervați, nu se mai grăbesc să își scoată locuințele la vânzare, dar nici să le permită potențialilor cumpărători să participe la vizionări din cauza restricțiilor impuse de autorități.

Potențialii cumpărători, care se aflau în căutarea unor locuințe, la fel s-au conformat deciziilor autorităților de a-și limita deplasările la cele în scopuri strict necesare. Aceștia, își amână deciziile de a viziona imobile cât și a procura până la rezolvarea crizei actuale, pentru a nu se expune unui risc de infectare și a preveni răspândirea infecției de Coronavirus de tip nou. 

La acest moment, asistăm la un fenomen de înghețare a tranzacțiilor imobiliare, respectiv, nu putem vorbi despre scăderea sau creșterea prețurilor la apartamente în Chișinău.

Cum vor influența fenomenele economice prețurile la apartamente

Dacă fenomenele economice și sociale vor avea un trend negativ o perioadă îndelungată de timp s-ar putea să avem o criză la nivelul pieței imobiliare. O criză care ar putea da peste cap prețurile la apartamente pe piața locală și mondială.

Sistarea activităților economice de lungă durată (minim 6 luni) din cauza pandemiei va contribui la creșterea șomajului. Multe persoane își vor pierde locurile de muncă, din cauza faptului că angajatorii nu vor putea achita salarii la timp și vor fi nevoiți să reducă din cheltuieli pentru a putea face față acestei crize.  

Scenarii care ar putea contribui la creșterea prețurilor la apartamente

Scenariile de mai jos ar putea contribui la o creștere ușoară a cererii cât și a prețurilor pe piața imobiliară din Chișinău în urma crizei actuale:

  • Întoarcerea diasporei de peste hotare - cetățenii noștri de peste hotare care își vor pierdere locurile de muncă, vor fi nevoiți să revină acasă pentru a trece peste efectele acestei crize. Unii din aceștia, care au anumite economii vor opta pentru achiziția unui apartament pentru a nu pierde banii din cauza inflației. 
  • Întârzierea dării în exploatare a complexelor locative - unele companii de construcții ar putea întârzia cu darea în exploatare a complexelor locative aflate în construcție. De asemenea, dezvoltatorii imobiliari nu vor începe construcții noi, se vor concentra pe protejarea investițiilor existente și continuarea activității curente. Astfel vor fi mai puține imobile noi care se vor da în timpul apropiat în exploatare, iar în rezultat va crește și cererea pentru apartamentele în blocurile noi. Ne putem aștepta ca prețurile la apartamentele noi să crească în perioada următoare. 

Scenarii care ar putea contribui la scăderea prețurilor la apartamente

factori-scadere-preturi-coronavirus

Scenariile de mai jos ar putea contribui la scăderea cererii cât și a prețurilor la apartamente în mun. Chișinău în urma crizei actuale:

  • Creditele ipotecare în proces de derulare - multe persoane care își vor pierde locurile de muncă nu vor mai putea achita ratele lunare la bancă pentru creditele ipotecare. Băncile vor fi nevoite să scoată pe piață imobile sub prețul de piață pentru a-și putea întoarce banii. 
  • Credite ipotecare noi - chiar dacă băncile vor încerca să ofere condiții de creditare mult mai accesibile, din cauza crizei, puține persoane vor risca să ia un credit pe termen lung. În 2019, aproape 35% din totalul de apartamente au fost procurate prin intermediul unui credit ipotecar. În 2020, în caz că se va atesta o criză economică, numărul creditelor ipotecare se va micșora, iar odată cu aceasta și cererea față de imobile. 
  • Investițiile ca formă de business - o parte din investitori care au procurat apartamente la etapa de construcție pentru a le revinde mai scump, ghidați de panica pe care o poate impune criza economică, vor încerca să își vândă imobile cât mai rapid, respectiv la un preț mai mic.

La moment, lucrurile sunt abia la început și e greu de estimat impactul epidemiei asupra pieței imobiliare. Totul va depinde de acțiunile pe care le vor întreprinde autoritățile dar și de responsabilitatea fiecărui în parte. 

Dacă autoritățile centrale vor oferi ajutoare pentru businessul mic și mijlociu sub formă de subvenționare a salariaților pentru a asigura păstrarea locurilor de muncă, rata șomajului va crește neesențial, respectiv vor fi înregistrate mai puține efecte negative asupra prețurilor la imobile și nu doar. 

Ce ține de responsabilitatea fiecărui în parte, asta ar însemna respectarea distanței sociale de minim 1,5 m cât și a igienei personale. Tocmai din acest motiv, este important ca fiecare să fie conștient că poate fi cauza răspândirii virusului, și să nu iasă din casă decât în scopuri strict necesare.

Concluzie

Dacă luăm în considerare toți factorii enumerați, dar și faptul că unul pe altul se vor completa, ne putem aștepta ca prețurile la apartamente în Chișinău în 2020 să rămână stabile, la fel și nevoia de vânzare-cumpărare să rămână neschimbată.

 

Share

Articole similare

(Video) Motivele care au influențat creșterea prețurilor la apartamente în Chișinău
6 December 2021
(Video) Motivele care au influențat creșterea prețurilor la apartamente în Chișinău
Prețurile la apartamente în Chișinău au crescut în anul 2021 cu 15-20
 6 563 de locuințe achiziționate prin Programul "Prima Casă"
2 September 2021
6 563 de locuințe achiziționate prin Programul "Prima Casă"
De la lansarea proiectului „Prima Casă” și până în prezent au fost procurate 6 563 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci pentru este de 3,42 miliarde lei, valoarea totală a garanțiilor active ajungând la 1,71 miliarde lei.
De ce au crescut prețurile la apartamente în blocurile noi din Chișinău?
2 July 2021
De ce au crescut prețurile la apartamente în blocurile noi din Chișinău?
Vrei să procuri o locuință? Monitorizezi prețurile la apartamente în Chișinău și ai observat o majorare a acestora? Te întrebi de ce? În acest articol vom enumera factorii care au influențat creșterea prețurilor și care vor fi tendințele pentru anul 2021.