De ce au explodat prețurile la chirii în Chișinău - Analiză Septembrie 2022

21 September 2022
De ce au explodat prețurile la chirii în Chișinău - Analiză Septembrie 2022

Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău? De ce au crescut prețurile la chirie? Care sunt prețurile apartamentelor de vânzare și cum vor evolua lucrurile în viitorul apropiat? La aceste întrebări a răspuns colegul nostru, Victor Cernomorcenco, în cadrul emisiunii Bună Dimineața de la postul de televiziune TRM Moldova 1.

Factorii care au contribuit la creșterea prețurilor la chirie

Prețurile apartamentelor au crescut cu circa 30-40% în ultima jumătate de an. Factorii care au contribuit la creșterea prețurilor de chirie fiind următorii:

  • creșterea inflației cu 30% și creșterea prețurilor la apartamentele de vânzare 
  • valul de refugiați din Ucraina din cauza războiului regional 
  • revenirea studenților la studii în Chișinău (factor sezonier)

Prețurile medii la apartamentele în chirie

La evaluarea prețului unui apartament pentru chirie sunt luate în calcul mai multe criterii precum: locația și infrastructura social-economică adiacentă, starea blocului, starea de facto a apartamentului, dar și factorii externi enumerați mai sus. 

  • apartament cu 1 cameră - prețul mediu 250-300 euro
  • apartament cu 2 camere  - prețul mediu 300-400 euro
  • apartament cu 3 camere  - prețul mediu 400-500 euro

Sunt oare prețurile apartamentelor din Chișinău egale cu cele din Europa?

Foarte mulți cred că prețurile apartamentelor din Chișinău sunt la fel precum prețurile celor din Europa. De departe așa ar părea, doar că nu de fiecare dată sunt comparate apartamente din orașe similare ca și dimensiune. 

Orașul Chișinău este capitala Republicii Moldova, aici sunt concentrate toate fluxurile financiare, dar și umane din țară. Dacă comparăm cu un oraș similar din europa ca și dimensiune de populație atunci vom vedea că prețurile de la noi sunt mici în comparație cu aceste orașe.

Nu putem compara prețurile la apartamente dintr-un orășel de 50-100 000 de locuitori din Europa și orașul Chișinău, care are în jur de 750 000 de locuitori permanenți + alți 100 -150 de mii de persoane care vin în fiecare zi la muncă din raioanele limitrofe.

Investesc moldovenii aflați peste hotare în apartamentele din Chișinău?

Concetățenii noștri aflați la muncă peste hotare investesc în imobiliarele din Chișinău. Aceștia procură apartamentele atât cu scopul de trai cât și investițional. O bună parte din moldoveni nu se regăsesc peste hotare, aceștia acumulează o sumă de bani și cumpără apartamente în capitala RM.

Unii se gândesc să se întoarcă înapoi în R. Moldova, alții știu însă că chiar dacă nu vor reveni, vor putea vinde aceste apartamente și își vor putea asigura o viață mai bună la pensie sau își vor putea folosi capitalul pentru alte scopuri. Investiția în imobiliare fiind una dintre cele mai sigure investiții care îți poate asigura salvarea capitalului.

1

 De ce aleg moldovenii să investească în imobiliarele din capitală, dar nu în cele din raioane? 

Oamenii investesc în imobiliarele din Chișinău pentru că aici este cea mai bună infrastructură social-economică din țară. În Chișinău sunt concentrate cele mai bune locuri de muncă, aici sunt cele mai bune grădinițe, școli, universități,dar și cele mai bune spitale. Tot aici avem cele mai multe teatre și muzee. Oamenii investesc acolo unde își pot crea o viață mai bună.

Care sunt previziunile cu privire la piața imobiliară până la sfârșitul anului 2022?

Pe piața imobiliară la moment este o incertitudine din cauza crizei regionale cauzate de războiul din Ucraina, dar totodată și din cauza crizei economice pe plan global. Deoarece R. Moldova este o țară mică și dependentă de factori externi, nu putem face previziuni sigure cu privire la ce se va întâmpla în viitorul apropiat.

Dacă situația regională și globală se va îmbunătăți, prețurile apartamentelor vor crește odată cu economia. La moment însă avem o reticență din partea cumpărătorilor. Aceștia amână decizia de cumpărare până la revenirea timpurilor mai bune.

Pe moment însă, prețurile ar putea să scadă, așa cum de fapt și se întâmplă la moment. În ultimele 6 luni, prețul mediu la apartamentele de vânzare a scăzut cu 30 de euro per metru pătrat. Cea mai mare scădere o avem pe segmentul apartamentelor aflate la etapa de construcție, înregistrânduse o scădere de 80-100 de euro la m2. 

Totuși, dacă analizăm prețul mediu la apartamentele date în exploatare, unde cumpărătorul azi achită banii și imediat intră să locuiască în acesta, prețurile au crescut în medie cu 20 euro la metru pătrat.

Concluzie

La moment piața imobiliară din Chișinău este într-o incertitudine din cauza factorilor economici externi. Decizia de procurare din partea cumpărătorilor este amânată, așadar, doar cei mai motivați cumprători sunt dispuși să cumpere în această perioadă. În același rând, vânzătorii care sunt motivați să vândă, sunt nevoiți să scadă prețurile pentru a găsi un potențial cumpărător.

Share

Articole similare

Previziuni 2023 - Cum va evolua piața imobiliară din Chișinău
12 January 2023
Previziuni 2023 - Cum va evolua piața imobiliară din Chișinău
Anul 2023 va fi un an de cotitură pentru piața imobiliară din Chișinău. Efectele economice și sociale din ultima perioadă și-au pus o amprentă grea asupra direcției și dezvoltării pieței imobiliare dar și a prețurilor la imobile.  
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
9 November 2022
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
Tot mai mulți vorbesc despre începutul unei crize imobiliare în Chișinău - tu cum crezi vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în viitorul apropiat?
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.
4 July 2022
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.
Piața imobiliară din Chișinău înregistrează o stabilizare a prețurilor la apartamente atât pe piața primară cât și cea secundară.