Sunt rezistente la cutremur blocurile locative din Chișinău?

14 February 2023
Sunt rezistente la cutremur blocurile locative din Chișinău?

Sunt oare rezistente la cutremur (seismic) blocurile locative din Chișinău? Este una dintre marile întrebări pe care și le pun locuitorii capitalei, în urma ultimelor evenimente produse în Turcia și Siria, unde mii de blocuri locative au fost distruse, iar o mulțime de oamenii au avut de suferit.

Din păcate nu există un răspuns cert, dacă sunt sau nu rezistente seismic blocurile din Chișinău, deoarece există foarte mulți factori care pot contribui la evaluarea, de facto, a stării tehnice a blocurilor locative.

Care blocuri sunt mai rezistente seismic, cele noi sau cele vechi?

1

Despre blocurile vechi

Toate blocurile construite în perioada sovietică cât și cele noi construite recent au fost concepute să reziste, conform proiectului, unui cutremur de 6-7 grade pe scara Richter. Doar că, e nevoie să analizăm anumite detalii mai minuțios.

Blocurile vechi au fost proiectate și construite pentru a avea o perioadă maximă de exploatare de 50-70 de ani. Din păcate, multe dintre blocurile vechi deja au depășit această perioadă de exploatare. Acestea și-au pierdut din rezistență dar și sunt învechite moral având un aspect estetic neatractiv. 

Majoritatea blocurilor vechi au nevoie de lucrări de consolidare și modernizare atât a fundației / a pereților cât și a rețelelor inginerești pentru a mări termenul de exploatare.

Despre blocurile noi

Companiile de construcție sunt obligate să construiască blocurile noi respectând toate standardele indicate în proiectele de construcții astfel ca acestea să reziste la cutremur. Agenția pentru Supraveghere tehnică este responsabilă de a verifica calitatea construcțiilor executate la fiecare etapă de construcție, începând cu consolidarea terenului și calitatea fundației până la calitatea carcasei din beton monolit și a zidăriei.

Din păcate, multe blocuri noi sunt proiectate și construite pe terenuri care nu corespundeau cândva cerințelor de construcție. Aceste terenuri care în perioada sovietică nu corespundeau cerințelor, acum sunt valorificate la maximum de companiile de construcții. Astfel de terenuri au nevoie de lucrări adiționale de consolidare pentru a corespunde normelor și standardelor necesare. 

Cu toate că acum există tehnologii noi de construcție, care nu erau disponibile în perioada sovietică, trebuie să recunoaștem, că anumite companii de construcții ar putea să economisească în procesul de construcție pe anumite detalii pentru a-și mări profiturile, știrbind din calitatea lucrărilor executate.

Inventarierea tehnică și paşaportizarea blocurilor locative

1

Pentru siguranța cetățenilor dar și o mai bună claritate în domeniul construcțiilor este necesar de o bază de date accesibilă publicului larg, cu indicarea stării tehnice a fiecărui bloc locativ din Chișinău.

Cu toate că există un Regulament cu privire la inventarierea tehnică şi paşaportizarea blocurilor aprobat de Guvern, nu există o bază de date accesibilă online, unde cetățenii ar putea afla informații cu la privire starea blocurilor locative, care este gradul de uzură a clădirilor, care sunt lucrările necesare de consolidare / modernizare etc. 

Inventarierea tehnică a blocurilor locative ar ajuta consumatorul final să ia o decizie finală mult mai calculată, de a investi sau nu economiile sale de o viață în procurarea unui apartament într-un anumit bloc locativ. 

Autoritățile la rândul lor vor avea o claritate a stării de facto a blocurilor ce necesită o intervenție urgentă de consolidare. Vor putea concepe programe și strategii de modernizare a blocurilor vechi, încât treptat acestea să fie ori modernizate ori reconstruite așa cum vedem că fac țările civilizate din occident.  



Share

Articole similare

(Video) Chișinău, te iubim!
19 July 2019
(Video) Chișinău, te iubim!
Oraș al "tuturor timpurilor"... Orașul oamenilor buni și a dimineților cu soare. Orașul în straie albe și în continuă mișcare. Chișinău, te iubim!
Chișinăul anilor '80 (arhiva 10 foto)
28 June 2019
Chișinăul anilor '80 (arhiva 10 foto)
Frumusețea și magia orașului Chișinău al anilor '80. Tumultoasa istorie a orașului Chișinău a lăsat in urma sa clare evidențe ale influentei sovietice, in special prin arhitectura moștenită.
“Arhitectura contemporană” sau cum arată “pristroicile” care au transformat Chișinăul într-un haos urban
11 March 2019
“Arhitectura contemporană” sau cum arată “pristroicile” care au transformat Chișinăul într-un haos urban
“Arhitectura contemporană” sau cum arată “pristroicile” din Chișinău - un subiect mult discutat care trezește nemulțumirea multor chișinăuieni și mirarea multor oaspeți ai capitalei.