5 sfaturi utile cu privire la închirierea unui apartament

19 March 2021
5 sfaturi utile cu privire la închirierea unui apartament

Ești în căutarea unui apartament în chirie în Chișinău? Vrei să închiriezi o locuință confortabilă la preț accesibil? Nu cunoști la ce ar trebui să atragi atenție pentru a lua cea mai bună decizie? Atunci citește mai departe. Am pregătit pentru tine top 5 sfaturi utile cu privire la închirierea unui apartament.

Cei care au căutat măcar odată chirie, știu că ofertele bune se duc repede, din această cauză trebuie să reacționezi corespunzător. Pe de altă parte, nu este nevoie să te grăbești exagerat de mult cu semnarea contractului, până nu te-ai asigurat pe deplin că ești mulțumit de locuință și de prețul acesteia.

Deci, cum să iei cea mai bună decizie și ce înseamnă o “decizie bună” pentru tine?

1. Costul chiriei

Toată lumea este sensibilă la preț, este o chestiune de a afla care este suma maximă pe care ți-o permiți pentru chirie. Efectuează un pic de cercetare online pentru a obține o idee despre prețurile medii de închiriere din sectoarele Chișinăului. 

Chiar dacă cu toții ne dorim să fie un apartament cât mai bun la un preț cât mai ieftin, reține că, dacă chiria unui apartament este neobișnuit de mică (a se citi: prea bună pentru a fi adevărat) în comparație cu alte chirii din aceeași zonă, atunci acesta ar trebui să îți pună un semn de întrebare. Asigură-te de prețul mediu de pe piață înainte de a merge la prezentări de apartamente și de a negocia un preț.

De ce “costul” se plasează în vârful acestor 5 sfaturi utile cu privire la închirierea unui apartament?

Pentru că anume de aici derivă următorii factori, în dependență de bugetul alocat pentru chirie poți să excluzi mai multe oferte, ce depășesc suma prestabilită.

2. Tipul apartamentului

tipul-apartament-chirie

Cât spațiu îți dorești și de cât ai nevoie? Asigură-te că examinezi diferite opțiuni, astfel încât să obții cea mai bună ofertă posibilă.

Dacă ești în căutarea unei chirii doar pentru tine gândește-te la cât spațiu ai nevoie. Un apartament cu una, două sau 3 camere?

Dacă locuiești singur, este posibil să decizi între un studio sau un apartament cu o cameră, în funcție de preț și de alte facilități pe care acesta le oferă. Dacă locuiești cu un partener poți să vezi și opțiunea de chirie cu 2 camere, în dependență dacă îți dorești spațiu suplimentar pentru oaspeți.

De asemenea, gândește-te în ce fel de bloc locativ ai vrea să locuiești? Un bloc locativ nou sau unul secundar?

Luând în considerare de câte camere vei avea nevoie, căutările se vor limita, astfel încât chiria potrivită te va găsi ea pe tine.

3. Locația

Deseori, în domeniul imobiliar auzim binecunoscuta mantra “locație”, “locație”, “locație”.

Da, este adevărat că accesibilitatea este un factor crucial, pentru persoanele care caută chirie în Chișinău, îndeosebi cei ce nu dispun de o mașină personală.

Dar ce înseamnă “accesibilitatea” pentru tine?

Pentru cei mai mulți dintre noi înseamnă să te muți într-un apartament situat convenabil în apropierea locului de muncă sau a unei instituții de învățământ a copilului. O navetă lungă poate distruge o zi, așa că ar fi bine să calculezi distanța pe care va trebui să o faci zilnic.

Totuși „convenabil” este un termen relativ. Pentru unii 30 de minute cu mașina este convenabil, pentru alții înseamnă să meargă pe jos, cu bicicleta, iar alții nu văd nicio problema în a schimba 2 tipuri de transport. Trebuie să decizi cum arată zona ta de confort.

Trebuie să iei în calcul și facilitățile pe care ți le oferă sectorul în care urmează să închiriezi apartamentul. Există prin apropiere un magazin alimentar, o bancă, un restaurant, un centru de fitness? Cât de departe ești dispus să mergi ca să ajungi la aceste facilități?

Spre urmare, unde locuiești contează aproape la fel de mult ca aspectul apartamentului.

Pentru a găsi o chirie potrivită în Chișinău accesează Apartamente în Chirie, iar selectând sectorul în care dorești să locuiești - primești garantat cele mai bune oferte!

4. Cheltuieli de întreținere

cheltuieli-intretinere-apartament

Nu uita de costurile pentru întreținere sau mai bine cunoscute ca “serviciile comunale”!

Pe lângă chiria lunară va trebui să plătești pentru diverse utilități pe tot parcursul timpului în care vei locui acolo. Aceste utilități includ în primul rând: apa, gazul, energia electrică și deservirea blocului. Pe lângă acestea, verifică dacă telecomunicațiile și Internetul sunt conectate, iar dacă nu - posibilitatea de a contacta un operator, după necesitate.

De asemenea, fii pregătit ca în perioada rece a anului să suporți cheltuieli mai mari decât în celelalte luni ale anului pentru chirie. Poți chiar să soliciți facturile anterioare pentru a-ți forma o imagine aproximativă referitor la suma pe care să o pui deoparte.

P.S. Odată ce ți-a plăcut locuința, verifică dacă toate taxele de consum/ facturile au fost achitate înainte de a semna contractul, pentru a nu fi nevoit să achiți datoriile altcuiva.

5. Inventarierea și verificarea locuinței

Următorul sfat care se prezintă absolut necesar printre aceste 5 sfaturi utile cu privire la închirierea unui apartament ar fi, așa numita “inventariere”. Înainte de semnarea contractului, chiriașul și proprietarul sau specialistul imobiliar trebuie să verifice împreună toate bunurile cu un inventar.

Această “inventariere a proprietății” este o anexă la contractul de închiriere, unde se reflectă absolut tot ce rămâne în apartament și îi sunt transferate clientului pentru o anumită perioadă de timp.

Proprietarul apartamentului sau specialistul imobiliar are dreptul să includă în inventar: toate mobilierele, echipamentele electronice, ustensilele de bucătărie, în cazul în care acestea sunt în apartament, etc. Chiriașul este obligat să returneze toate articolele în stare bună.

În cazul în care chiriașul pierde sau predă aceste lucruri deteriorate, iar acestea nu sunt reflectate în inventarul proprietății, nu va fi posibilă returnarea articolului.

Neapărat, dacă în procesul de inventariere se dovedesc a fi careva defecțiuni ale mobilei sau tehnicii de uz casnic, stabiliți cine va plăti pentru reparații.

CONCLUZIE

Chiria îți oferă flexibilitatea de a descoperi și de a explora toate sectoarele Chișinăului, dacă nu ești sigur de locul în care dorești să te stabilești pe termen lung. Dacă ai un post de muncă care te impune să te deplasezi mult, închirierea este cea mai bună opțiune. Iar în cazul în care nu ești mulțumit de prezenta chirie te poți muta la expirarea contractului.

Toate întrebările legate de închirierea unui apartament pot părea foarte obositoare, iar pe termen lung acestea au tendința de a te consuma considerabil. Unde să cauți un apartament în chirie? Cum să găsești ceea ce cauți? Ce este un contract de închiriere? Ce cheltuieli ar trebui să incluzi în bugetul tău?  

Știm - există multe lucruri la care să ne gândim!

Din acest motiv, Acces Imobil încearcă să te ghideze, prezentându-ți cei mai importanți pași într-un proces de închiriere. Prin aceste 5 sfaturi utile cu privire la închirierea unui apartament am încercat să îți relatăm pas cu pas, ce factori să iei în considerare atunci când ești în căutarea unui apartament în chirie în Chișinău.

Spre urmare, după ce îndeplinești cu succes toți acești pași poți să semnezi și contractul de închiriere. Înainte de toate însă, asigură-te că ai discutat cu specialistul tău imobiliar toate detaliile de care ai nevoie, fiind mulțumit de alegerea făcută.

Pentru a beneficia de o consultație gratuită referitor la ofertele actuale de chirie în Chișinău – te invităm să ne contactezi la nr de telefon: 078 888 900.

AccesImobil -  cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.
9 avantaje pentru vânzător de a semna Contract de Reprezentare Exclusivă
5 December 2023
9 avantaje pentru vânzător de a semna Contract de Reprezentare Exclusivă
Semnarea unui contract de reprezentare exclusivă pentru vânzarea unui bun imobil oferă vânzătorului mai multă siguranță și beneficii. Iată nouă avantaje pentru un vânzător.