Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.

4 July 2022
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.

Piața imobiliară din Chișinău înregistrează o stabilizare a prețurilor la apartamente atât pe piața primară cât și pe cea secundară. Începând cu luna martie a acestui an (2022), prețurile la apartamente nu mai cresc așa cum a fost în ultimii doi ani (prețurile au crescut vertiginos cu 30-50 euro per metru pătrat la fiecare trimestru 2020-2021).

În ultimele 4 luni (martie-iunie 2022), prețurile la apartamente s-au stabilizat la cotele maxime istorice. Astfel, la acest moment, avem următoarele prețuri medii:

 • 900-1000 euro/m2 (apartamente în blocuri noi în varianta albă)
 • 1000-1200 euro/m2 (apartamente în blocuri noi cu reparație)
 • 870-920 euro/m2 (apartamente în blocurile vechi)

Trebuie menționat că prețurile sus indicate sunt media generală, iar fiecare apartament necesită a fi evaluat în parte luând în considerare anumite criterii precum ar fi: locația, compania de construcții, tipul de reparație, ergonomie și planimetrie, etaj, infrastructură adiacentă etc.

Factorii care au contribuit la stabilizarea prețurilor

1

Creșterea prețurilor din ultimii doi ani a fost dictată de cererea mare din partea moldovenilor de a procura o locuință pentru folosință personală dar și cu scop investițional. 

Pe deoparte, am avut un coș întreg de factori care au contribuit la creșterea prețurilor la apartamente într-o scurtă perioadă de timp, precum ar fi: 

 • credite ipotecare ieftine, Programul Prima Casă (prima rată de doar 5%, DAE 7-8%)
 • creșterea salariului mediu pe economie
 • migrarea populației din raioane spre capitală
 • flux constant de capital trimis de conaționalii noștri de peste hotare (o bună parte din bani au fost investiți în imobiliare în Chișinău)
 • creșterea prețurilor la materialele de construcții, cât și a terenurilor
 • inflația record de 25-30% etc. 

Pe de altă parte a balanței, la moment, avem mai mulți factori care au temperat cererea la apartamente iar odată cu aceasta au contribuit și la echilibrarea prețurilor:

 • scumpirea creditelor ipotecare (la moment prima rată de 30-40%, DAE 10-12%)
 • micșorarea puterii de cumpărare a populației (din cauza creșterii prețurilor la bunurile de larg consum și a resurselor energetice)
 • reticența de a investi pe termen lung (din cauza conflictului militar din regiune)
 • prețuri exagerate la imobile etc.

Cum va evolua piața imobiliară până la sfârșitul anului 2022

1

Inflația și situația regională sunt factorii cheie care au un impact major asupra incertitudinii pe piața imobiliară. Din păcate, nu prea avem cum influența lucrurile pe acest domeniu, tot ce ne rămâne de făcut e să așteptăm o stabilizare economică la nivel regional și mondial.

Scumpirea creditelor ipotecare și gradul înalt de îndatorare a populației ar putea avea un efect negativ major. Dacă nu va exista un mecanism concret din partea autorităților de ajutor pentru persoanele care nu-și vor mai putea achita plățile pentru creditele ipotecare, ne-am putea trezi cu o avalanșă de imobile cu preț redus pe piață în perioada următoare.

Chiar dacă este greu de prezis cum vor evolua lucrurile pe piața imobiliară, reieșind din analiza factorilor de mai sus, ne putem aștepta la o corecție a prețurilor cu maxim 5-10% până la sfârșitul anului 2022. 

Cei care vor fi motivați să vândă vor fi nevoiți să ajusteze prețurile astfel încât să poată găsi un cumpărător. 

P.S.  Cu toate acestea, o noutate bună care ar putea contrabalansa cererea și oferta, cât și prețurile la imobile, este faptul că R. Moldova a obținut statutul de țară candidat pentru aderarea la UE. Chiar dacă această noutate nu înseamnă o schimbare radicală pe termen scurt, totuși reprezintă o necunoscută care ar putea aduce mai multe beneficii și un impact pozitiv asupra dezvoltării pieței imobiliare din Chișinău pe termen lung. 

Dar tu cum crezi, vor crește sau vor scădea prețurile la imobile în Chișinău în anul 2022?

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
9 November 2022
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
Tot mai mulți vorbesc despre începutul unei crize imobiliare în Chișinău - tu cum crezi vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în viitorul apropiat?
De ce au explodat prețurile la chirii în Chișinău - Analiză Septembrie 2022
21 September 2022
De ce au explodat prețurile la chirii în Chișinău - Analiză Septembrie 2022
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău? De ce au crescut prețurile la chirie? Care sunt prețurile apartamentelor de vânzare și cum vor evolua lucrurile în viitorul apropiat? La aceste întrebări a răspuns colegul nostru, Victor Cernomorcenco, în cadrul emisiunii Bună Dimineața de la postul de televiziune TRM Moldova 1.
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?
15 February 2022
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?
Cererea și prețurile la apartamente în Chișinău ar putea să scadă în anul 2022. Chiar dacă în ultimii ani piața imobiliară a fost destul de activă, având înregistrate un număr record de tranzacții realizate an de an, anul acesta lucrurile ar putea să nu fie la fel de pozitive, din cauza diminuării cererii din partea cumpărătorilor.