Cât costă un apartament în Chișinău?

14 September 2021
Cât costă un apartament în Chișinău?

Cât costă un apartament în Chișinău? Credem că e cea mai răspândită întrebare pe care și-o pun moldovenii atunci când încep a căuta o locuință.

Fie că lucrează în Moldova sau peste hotare, fie că vor să cumpere cu bani cash sau prin credit ipotecar, îndeplinirea acestui vis începe cu găsirea acestui răspuns.

Și pentru că nu există un răspuns simplu, de la X euro sau Y euro/m2, este necesar să abordăm această întrebare mult mai complex.

Factorii care influențează prețul unui apartament

Pe lângă situația economică, socială și politică care există în țară, prețul unui apartament poate varia și de alți factori.

Preț apartament vs Sector

pretul-unui-m2-vs-sector

Astfel, conform practicii, în Chișinău, cele mai mari prețuri sunt în sectoarele Centru și Râșcani, apoi urmează Botanica, Buiucani, Ciocana, iar cele mai ieftine sunt în sectoarele Telecentru și Poșta Veche.

Compară prețurile la apartamente:

Preț apartament vs Numărul de camere

De regulă, cu cât mai multe camere are un apartament, prețul unui m2 este mai mic. Această tendință se observă îndeosebi la apartamentele din cadrul blocurilor secundare sau celor noi cu reparație.

Preț apartament vs Metraj

Metrajul unui apartament și utilitatea acestora dictează direct prețul per metru pătrat. 

Spre exemplu, avem 2 apartamente cu două camere, unul are 65m2, iar celălalt 85m2. Dat fiind faptul că ambele apartamente au aceeași utilitate / funcționalitate, prețul per m2 la apartamentul cu 85m2 va fi mai mic. Întrucât, un potențial cumpărător ar putea să își cumpere un apartament cu 3 camere și suprafața de 85m2, utilitatea căruia este mult mai mare. 

Preț apartament vs Planificare

Planificarea apartamentului joacă un rol important în formarea prețului de vânzare a acestuia. O planificare reușită în care este folosit la maxim fiecare metru pătrat va avea un preț mult mai mare decât un apartament care are o planificare mai puțin reușită (holuri lungi și înguste, forma camerelor atipice etc.).

Preț apartament vs Bloc nou sau vechi

Dacă e să calculăm prețul per m2 în bloc nou și vechi deseori ne vom ciocni de problema că acestea sunt aproximativ identice. Unica diferență este faptul că prețul total pentru un apartament în bloc nou este mai mare datorită faptului că metrajul apartamentelor noi sunt mai mari.

Preț apartament vs Etaj

Apartamentele în Chișinău localizate la primul și ultimul etaj sunt de regulă mai ieftine cu 10-15% decât prețul mediu pe piață.

Preț apartament vs Bloc în construcție sau dat în exploatare

Apartamentele aflate în blocuri în proces de construcție au prețuri mult mai atractive decât apartamentele noi în blocuri deja date în exploatare. Prețul poate să difere de la 50 la 150 euro per metru pătrat.

Prețul apartament vs Încălzire autonomă sau centralizată

Prețul unui apartament în bloc secundar (bloc vechi), care dispune de încălzire autonomă este mai mare cu 1000 - 3000 euro decât un apartament similar care are încălzire centralizată.

Preț apartament vs Companie de construcție (materiale de construcție)

Bloc-bca-sau-bloc-caramida

Companiile de construcții din Chișinău au o politică de prețuri diferită, dar și o abordare specifică în ceea ce privește construcția complexelor locative (folosirea materialelor de construcție și finisaj diferit). Astfel, există diverse categorii de prețuri: 

  • econom - până la 550 euro m2, 
  • mediu - 550 - 750 euro 
  • de elită de la 750 la 1200 euro per m2.

Preț apartament vs Infrastructura adiacentă

Infrastructura adiacentă unui bloc locativ dictează direct prețul acestuia. Dacă în preajma blocului se află o zonă cu infrastructură bine dezvoltată (transport public, centre comerciale și agrement, instituții de învățământ și sănătate, parcuri și terenuri de joacă) atunci prețul per m2 va fi unul mult mai mare decât prețul mediu pe piața imobiliară.

CONCLUZIE

Dacă vrei să procuri un apartament la un preț redus, atunci trebuie să te orientezi spre un apartament care are camere cu intrări separate, situat la primul sau ultimul etaj, fără reparație, cu încălzire centralizată, într-un bloc locativ secundar, fiind localizat într-o zonă cu infrastructură mai puțin dezvoltată.

Iar dacă vrei un apartament cu o planificare reușită, luminos și spațios, în bloc locativ nou de calitate bună, poziționat într-o zonă cu infrastructură bogată atunci trebuie să iei în calcul că prețul per m2 va fi mediu și mai sus de mediu.

Acces Imobil - apartamente la prețuri accesibile!

Share

Articole similare

Vreau să procur un apartament în credit. Ce trebuie să cunosc?
16 September 2021
Vreau să procur un apartament în credit. Ce trebuie să cunosc?
Vrei să procuri un apartament în credit? Lucrezi oficial în țară sau peste hotare și vrei să accesezi un credit ipotecar? În informația de mai jos vei găsi tot ce te interesează cu privire la creditele imobiliare, ce acte trebuie să pregătești și care sunt condițiile de acordare credit.
Cum să alegi apartamentul potrivit pentru tine și familia ta?
13 August 2021
Cum să alegi apartamentul potrivit pentru tine și familia ta?
Achiziționarea unei locuințe este una dintre cele mai importante decizii pe care le facem. Acest moment implică în primul rând, vizualizarea mai multor proprietăți, ceea ce este un factor determinant în decizia finală pe care urmează să o ia cumpărătorul.
10 sfaturi utile în alegerea unui teren pentru construcție
14 June 2021
10 sfaturi utile în alegerea unui teren pentru construcție
Ești în căutarea unui teren pentru construcții în Chișinău sau suburbii? Crezi că doar prețul și amplasarea terenului sunt factorii decisivi la procurarea unui lot de pământ pentru construcție?