Ce reprezintă contribuția personală la ipotecă și cum se calculează?

23 November 2023
Ce reprezintă contribuția personală la ipotecă și cum se calculează?

Acasă este locul în care te simți în siguranță, care îți oferă confort și de unde începe povestea ta. Ca să-ți transformi în realitate visul de a avea propria locuință, poți recurge la un credit imobiliar maib.

De regulă, costul total al bunului procurat este format din contribuția personală și suma creditului.

Contribuția personală la achiziționarea unei locuințe reprezintă suma dedicată din economiile tale. Aceste fonduri pot proveni din economii personale, venituri suplimentare, moșteniri sau surse legale. O contribuție semnificativă reflectă responsabilitate financiară și poate îmbunătăți calificarea pentru ipotecă, reducând suma împrumutată și, implicit, ratele și perioada creditului.

Cum se calculează contribuția personală a beneficiarului unui credit imobiliar?

Contribuția personală se formează din 20% din valoarea estimată în raportul de evaluare plus diferența, care rezultă dintre prețul de vânzare-cumpărare și această valoare indicată în raport. Evaluarea imobilului trebuie să fie făcută de un evaluator agreat de maib, iar estimarea făcută depinde de mai multe criterii precum locația, suprafața și alte aspecte tehnice. Această valoare poate fi mai mică decât prețul convenit cu vânzătorul, de aceea contribuția personală ar putea include și diferența dintre estimare și costul final. 

Cu toate acestea, contribuția personală poate fi și egală cu 0%, în cazul asigurării suplimentare a creditului cu alte bunuri imobile.

Dacă ai întrebări solicită o consultație gratuită cu specialiștii maib de la centrul ipotecar. E simplu și ușor!

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.