Credit ipotecar Prima Casă sau Credit Ipotecar Simplu?

4 March 2020
Credit ipotecar Prima Casă sau Credit Ipotecar Simplu?

Vrei să achiziționezi un apartament în care să te muți acum dar să îl achiți lunar timp de până la 25 de ani? Nimic mai simplu! Optează pentru un credit ipotecar simplu sau un credit imobiliar prin Programul guvernamental Prima Casă și visul tău poate deveni realitate.

Pentru comoditatea ta, mai jos vei găsi informație utilă cu privire la asemănările și deosebirile dintre aceste două tipuri de credite.

Cine poate beneficia de un credit ipotecar?

  • Credit Ipotecar Simplu - cetățeni ai R. Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani care lucrează oficial în țară sau peste hotare
  • Credit Prima Casă - cetățeni ai R. Moldova cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani care sunt angajați oficial pe teritoriul RM. Persoane ce nu au deținut nici un imobil locativ în decursul ultimelor 12 luni consecutive.

Care este prima rată?

  • Credit Ipotecar Simplu - 30% din prețul total al apartamentului
  • Credit Prima Casă - 10% din prețul total al apartamentului

prima-rata-credit-imobiliar

Care este rata dobânzii anuale?

  • Credit Ipotecar Simplu - rata dobânzii anuale al unui credit ipotecar simplu diferă de la o bancă la alta, acestea constituind între 7% -12%
  • Credit Prima Casă - rata dobânzii anuale pentru un credit ipotecar Prima Casă nu poate depăși 9,03%. La moment, rata dobânzii diferă de la o bancă la alta, în dependență de ofertele promoționale existente (Exemplu: la data de 25 martie 2019, rata dobânzii la Moldova Agroindbank constituie 5,55%).

Pe ce perioadă se acordă creditul ipotecar?

  • Credit Ipotecar Simplu - poate fi acordat pe un termen de maxim 25 de ani cu condiția că vârsta beneficiarului la sfârșitul perioadei de creditare va fi maxim 65 de ani
  • Credit Prima Casă -  poate fi acordat pe un termen de maxim 25 de ani cu condiția că beneficiarul accesării creditului să nu depășească vârsta de 45 de ani în momentul solicitării creditului.

Ce comisioane suplimentare se mai achită la accesarea creditului?

  • Credit Ipotecar Simplu - comision pentru analiza dosarului, comision de acordare, taxa administrativă, comision de gestionare, comision de achitare anticipată,
  • Credit Prima Casă - comision de acordare, comision de garantare pentru ODIMM (Organizația pentru Dezvoltarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii)

pret-apartament-credit-ipotecar

Care este prețul maxim al imobilului care poate fi cumpărat în credit?

  • Credit Ipotecar Simplu - nu există restricții
  • Credit Prima Casă - până la 30.000 euro pentru angajații la buget și până la 50.000 euro pentru angajații la privat

Ce alte facilități au aceste două tipuri de credite?

  • Credit Ipotecar Simplu - nu există
  • Credit Prima Casă 2 - pentru lucrătorii bugetari, statul compensează până la 50% din corpul creditului (din valoarea totală a sumei luată în credit)
  • Credit Prima Casă 3 - pentru familiile cu copii, statul oferă compensații din suma împrumutului conform următorilor indicatori: familiile cu 1 copil 10%, cu doi copii – 20%, cu trei copii – 50%, cu patru copii - 100%.

Care instituții financiare pot acorda credite imobiliare?

  • Credit Ipotecar Simplu - toate băncile comerciale și companii de micro-finanțare (Mikro Kapital, Prime Capital etc.)
  • Credit Prima Casă - băncile comerciale (Mobiasbancă, Victoriabank, Moldova AgroindBank, Moldindcombank, Eximbank)

credite-imobiliare-banci-chisinau

În cât timp se acordă un credit imobiliar?

  • Credit Ipotecar Simplu - durata analizei dosarului poate varia de la 14-30 zile
  • Credit Prima Casă - durata obținerii creditului poate fi până la 60 de zile.

Cine acordă aprobarea creditului imobiliar?

  • Credit Ipotecar Simplu - creditul este aprobat de către banca comercială la care a fost depus dosarul de credit
  • Credit Prima Casă - creditul este aprobat de către banca comercială la care a fost depus dosarul de credit și ODIMM

În ce valută este acordat creditul ipotecar?

  • Credit Ipotecar Simplu - băncile comerciale acordă creditul doar în MDL, companiile de micro-finanțare în Euro și Dolari SUA
  • Credit Prima Casă - creditul este acordat doar în valuta națională (MDL)

valuta-acordare-credit

Creditul poate fi achitat anticipat?

  • Credit Ipotecar Simplu - da, poate fi achitat anticipat. Instituțiile de micro-creditare percep achitarea unei dobânzi pentru achitarea anticipată care variază de la caz la caz în conformitate cu regulamentul lor intern.
  • Credit Prima Casă - da, poate fi achitat anticipat (înainte de termen) fără achitarea unei dobânzi suplimentare.

CONCLUZIE

Creditul ipotecar Prima Casă este mai avantajos deoarece prima rată este de doar 10%, rata dobânzii este mai mică, nu sunt comisioane ascunse la oferirea creditului cât și la achitarea acestuia înainte de termen, pentru lucrătorii bugetari și familiile cu copii statul compensează o parte din suma creditului.

Vrei să procuri un apartament accesând un credit imobiliar simplu sau prin programul Prima Casă? Vino la oficiul companiei imobiliare Acces Imobil, mun. Chișinău, bd. Grigore Vieru 12/1, iar noi te vom ghida pe întreg procesul de obținere a unui credit ipotecar cât și pe întreg procesul de vânzare-cumpărare a unei locuințe.

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.