A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022

3 January 2023
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022

La ora actuală, cetățenii Republicii Moldova sunt bulversați de situația incertă a pieței imobiliare din Chișinău. Tot mai mulți vorbesc despre începutul unei crize imobiliare, căutând răspunsuri la anumite întrebări, precum ar fi: 

  • Ne confruntăm la ora actuală cu o criză în domeniul imobiliar? 
  • Cum se comportă în această situație cumpărătorii / vânzătorii? 
  • A scăzut sau nu numărul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor din Chișinău? 
  • Cum va afecta rata inflației acute prețurile la imobile? 
  • După scumpirea creditelor ipotecare - mai sunt persoane care cumpără prin intermediul acestora locuințe noi? 
  • Cum se descurcă companiile de construcții? 
  • Există cerere pe piață? Se vor scumpi sau se vor ieftini apartamentele în viitorul apropiat? 
  • Încotro se va îndreapta piața imobiliară în 2023?

Mai jos vei găsi răspunsurile la aceste întrebări, care sper să te ajute să iei o decizie corectă, indiferent dacă fie vrei să cumperi sau să vinzi un apartament sau o casă în momentul de față. 

Vine criza în domeniul imobiliar? E momentul oportun de a vinde sau a cumpăra un apartament?

Dacă ești cumpărător, probabil nu o singură dată te-ai gândit dacă este sau nu acum momentul să cumperi un imobil, sau e mai rațional să mai aștepți până vor scădea prețurile în anul 2023.

Dacă rolul tău este cel de vânzător (proprietar), atunci cel mai probabil te-ai gândit că trebuie să profiți de acest maxim istoric al prețurilor de pe piața imobiliară. Probabil te-ai gândit să vinzi cât mai curând posibil imobilul pentru a obține cel mai bun preț până nu a venit criza.  

Cel mai bun răspuns în ambele cazuri depinde de scopul spre care tinzi. Dacă ai motive serioase de a face o schimbare, bineînțeles că cel mai oportun moment este acum! Iar dacă nu, atunci ai putea să mai aștepți până se vor mai „calma” spiritele, iar situația regională cât și cea globală va avea o certitudine mai sigură pe plan economic. 

În același timp, e foarte greu de făcut predicții, nu știi când poate apărea iar o lebădă neagră (escaladarea situației regionale din cauza războiului, un nou coronavirus etc.), iar lucrurile să o ia o întorsătură neașteptată dându-ți toate planurile tale peste cap.

Cum se comportă cumpărătorii / vânzătorii?

1

La această etapă, putem clasifica cumpărătorii în 2 categorii. Primul tip sunt cei care stau deoparte și comentează, așteaptă timpul perfect și niciodată nu acționează, iar atunci când vor să acționeze deja e prea târziu pentru a face o decizie corectă (sunt influențați de părerea maselor - exemplu: când a început coronavirusul, masele spuneau ca prețurile vor scădea cu 50%, când de fapt ele au crescut cu 50%). 

Al doilea tip de cumpărători, sunt cei care indiferent de ciclul economic cumpără, pentru că ei simt adevăratul puls al pieței, au date exacte, gândesc la rece sau sunt motivați cu adevărat să cumpere (exemplu: se naște un copil și e nevoie de mai mult spațiu, se mută cu traiul în Chișinău sau pleacă peste hotare, divorțează și e nevoie de partajarea averii etc).

O situație similară o întâlnim și la vânzători. În prima categorie îi vedem pe cei care trăiesc în aceeași locuință toată viața, iar în cea de-a doua categorie sunt cei care o dată la 5 ani fac o schimbare, își îmbunătățesc condițiile de trai, vând și cumpără indiferent de situație. 

Din păcate, cel mai mult de suferit în condițiile de criză au acei cumpărători care intră pentru prima dată pe piață, care habar nu au încotro se îndreaptă piața imobiliară și care pot cumpără într-un moment inoportun.

A scăzut numărul de tranzacții de vânzare-cumpărare a apartamentelor în Chișinău?

Din cauza mai multor factori precum: războiul din Ucraina, inflația enormă și scăderea puterii de cumpărare, scumpirea creditelor ipotecare și criza energetică, piața imobiliară din Chișinău a fost afectată negativ.

Chiar dacă la moment nu există date oficiale, în 2022, în Chișinău se atestă o scădere de aproximativ 30% a numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare în comparație cu anii precedenți. (Suntem în așteptarea datelor oficiale)

Acest fapt se datorează în primul rând segmentului de piață care procură prin credite ipotecare. Odată cu scumpirea creditelor, acestea au devenit mai puțin atractive în rândul populației, iar noi știm că în ultimii 2-3 ani, aproximativ 30-40% din totalul tranzacțiilor de vânzare-cumpărare a apartamentelor au fost prin credite ipotecare. 

În același timp, persoanele care dispun de bani cash și care știu că inflația enormă erodează din puterea de cumpărare a banilor, au cumpărat (investit) banii în domeniul imobiliar la fel ca în anii precedenți.

Cum se descurcă companiile de construcții?

1

De la începutul războiului și până acum, cel mai mult au suferit companiile de construcții, care au diminuat prețurile la apartamentele aflate la etapa de construcție cu 80-100 euro per m2. Cererea pe acest segment a scăzut din cauză că oamenii se tem să investească în proiecte de lungă durată.

Companiile de construcții, în pofida creșterii sinecostului de construcție din cauza scumpirii materialelor de construcție, sunt nevoiți să scadă din profituri (companiile de construcții trebuie să meargă mai departe cu finisarea lucrărilor la proiectele începute, au de achitat salarii la oamenii care lucrează în acest domeniu).

Există cerere la moment pe piață? Se vor scumpi sau se vor ieftini apartamentele în viitorul apropiat? 

Cerere există, și este mare, doar că decizia de cumpărare este amânată. Cât timp va fi amânată această decizie de cumpărare nu se știe. Ceea ce putem observa e faptul că pe termen scurt vom avea (pe unele segmente de piață deja se înregistrează) o corecție a prețurilor cu 5-10%. 

În același timp, o dată cu stabilizarea situației regionale, pe termen lung prețurile vor crește (prețurile în Chișinău sunt ieftine în comparație cu media pe regiune).

Încotro se va îndreaptă piața imobiliară în 2023?

Criza în domeniul imobiliar vine și pleacă. Oamenii se adaptează la diferite circumstanțe. Doar cei informați și atenți la detalii vor supraviețui oricărui ciclu economic.

În limba chineză, hierogliful cuvântului criză este format din două caractere: unul înseamnă “amenințare”, iar celălalt înseamnă “oportunitate”. De tine depinde dacă vei vedea jumătatea plină a paharului sau cea goală.

Tu cum crezi? Vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în Chișinău în 2023?

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

(Analiză) Ce se întâmplă pe Piața Imobiliară din Chișinău în 2024
23 October 2024
(Analiză) Ce se întâmplă pe Piața Imobiliară din Chișinău în 2024
Conform datelor furnizate de IPCBI (Cadastru), în primele nouă luni din 2024, au fost înregistrate 11 494 contracte de vânzare-cumpărare de apartamente în Chișinău și suburbii. 
(Analiză) - Numărul Apartamentelor Vândute în Chișinău a crescut cu 24% în SEM I 2024
3 September 2024
(Analiză) - Numărul Apartamentelor Vândute în Chișinău a crescut cu 24% în SEM I 2024
Conform datelor furnizate de IPCBI (Cadastru), în primele șase luni ale anului 2024, au fost înregistrate 7.396 de contracte de vânzare-cumpărare a apartamentelor în Chișinău și suburbii, semnalând o revenire semnificativă a cumpărătorilor pe piața imobiliară.
 Apartamente procurate prin Credit Prima Casă (2018 - 2023)
21 May 2024
Apartamente procurate prin Credit Prima Casă (2018 - 2023)
Lansarea Creditelor prin Programul Guvernamental ‘’Prima Casă’’ în anul 2018 a fost un eveniment cu un impact considerabil asupra pieței imobiliare din Republica Moldova.