Impactul Diasporei și Studenților asupra Prețurilor la Apartamente în Chișinău

5 September 2023
Impactul Diasporei și Studenților asupra Prețurilor la Apartamente în Chișinău

În fiecare an, în luna august și septembrie, există o dinamică ceva mai mare pe piața imobiliară în Chișinău. În această perioadă, datorită faptului că revin conaționalii noștri din diaspora acasă în concedii iar studenții revin la studii în Chișinău, atât prețurile la apartamente în vânzare cât și prețurile chiriilor înregistrează o creștere ușoară.

Atât diaspora cât și studenții contribuie la o creștere a cererii de a procura sau a închiria un apartament cu aproximativ 20% în această perioadă, iar unii din proprietari profită de această situație, majorând un pic prețurile.

Influența Diasporei asupra Pieței Imobiliare din Chișinău

Diaspora moldovenească joacă un rol semnificativ în economia țării, dar și în piața imobiliară. Mulți cetățeni moldoveni pleacă în străinătate în căutarea unor oportunități de muncă și trai mai bune. În timpul concediilor de vară, o parte dintre aceștia revin acasă pentru a-și petrece timpul alături de familie dar și pentru a procura un bun imobil. 

Moldovenii din diasporă care se întorc acasă în vacanță influențează atât piața chiriilor pe termen scurt cât și contribuie la creșterea cererii la apartamente în această perioadă. Statistic în lunile august și septembrie cererea pentru procurare și închirierea imobilelor în Chișinău crește cu aproximativ 20%. 

Impactul Studenților asupra Chiriilor

Sfârșitul șunii august și începutul lunii septembrie înseamnă și reîntoarcerea studenților în Chișinău pentru noul an universitar. Cu o mulțime de instituții de învățământ superior, Chișinăul devine un punct de atracție pentru studenții din toată țara și chiar din străinătate. Această migrație a studenților influențează cererea de chirie în zona, generând o presiune crescută asupra pieței imobiliare.

Din cauza unei creșteri mari a cererii pentru chirii ieftine, o bună ăarte din proprietari de apartamente profită de această situație și măresc în unele cazuri prețurile chriiilor. Anume în această perioadă se observă o creștere a prețurilor la chirii cu 20-30% (pe segmentul chriiilor până la 350 de euro /lună).

Sfaturi pentru Proprietari 

Pentru proprietarii de apartamente și case disponibile spre închiriere au vânzare, această perioadă poate fi o oportunitate de a obține un preț mai bun.

Cu toate acestea, nu ar trebui să măriți prețurile foarte mult, mai ales că dacă nu veți reuși să vindeți sau să închiriați apartamentele acum, în perioada următoare va fi foarte dificil și veți concura cu ceilalți rămași pe piață. Iar o dată cu micșorarea cererii, veți fi nevoiți să faceți anumite discounturi sau să negociați termeni mai puțini vavorabili pentru dvs.

E nevoie de stabilit un preț real de piață (preț corect), care se calculează în baza apartamentelor similare (cu aceleași caracteristici) vândute sau închiriate în ultimele 6 luni de zile cât și a celor care sunt la moment pe piață (apartamente similare concurente). Doar așa veți fi siguri că veți avea succes în procesul de vânzare sau închiriere.

Concluzie

Luna august și septembrie reprezintă momente de schimbare și activitate intensă pe piața imobiliară din Chișinău. Atât diaspora, cât și studenții au un impact semnificativ asupra cererii și ofertei de chirie și cumpărare, ceea ce poate influența prețurile în această perioadă. Este esențial atât pentru proprietari, cât și cumpărători sau chiriași, să fie conștienți de aceste dinamici și să se pregătească în consecință pentru a obține cele mai bune rezultate în tranzacțiile lor imobiliare.

Dacă aveți nevoie de o ajutor în procesul de vânzare-cumpăarare sau închiriere a unui bun imobil, sunați 078 888 900!

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.