Impozit chirie apartament / casă în Chișinău (2019)

4 March 2020
Impozit chirie apartament / casă în Chișinău (2019)

Ești proprietarul unui imobil (apartament sau casă) și vrei să îl dai în chirie? După întocmirea contractului de locațiune / arendă cu chiriașul ești obligat să îl înregistrezi la Serviciul Fiscal de Stat și să achiți impozitul pe venit.

Persoanele fizice care nu își vor înregistra contractele și nu vor achita impozite pe venit riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.

Unde trebuie să fie înregistrate contractele de locațiune?

timp-inregistrare-contract-chirie

Contractele de locațiune urmează a fi înregistrate la Direcția Deservire Fiscală, în raza căreia proprietarul are domiciliu de bază.

În cazul în care dețineți semnătură electronică sau mobilă, contractul de dare în locațiune a bunurilor imobiliare poate fi înregistrat on-line pe site-ul www.servicii.fisc.md.

În cât timp se înregistrează contractele de locațiune?

Contractele de locațiune urmează a fi înregistrate la Direcția Deservire Fiscală în termen de trei zile de la data încheierii

Care este impozitul pe chirie a unui apartament / casă?

impozit-chirie-7procente

Proprietarii care dau imobilul în chirie trebuie să achite impozit în mărime de 7% din venitul obținut.

Când trebuie achitat impozitul pe venit?

Suma impozitului pe venit  necesită a fi achită cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în aceasta lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului.

Cum poate fi achitat impozitul pe chirie?

mpay1-achitare-impozit-chirie

Impozitul pentru cei care dau apartamente în chirie poate fi achitat on-line prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice – Mpay, anunță Serviciul Fiscal de Stat.

De asemenea, impozitul poate fi achitat la orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.

Statistici contracte locațiune - anul 2019

  • au fost înregistrate 4 426 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile (ianuarie-aprilie 2019)
  • au fost încasate venituri în sumă de 6,6 mil lei, depășind veniturile încasate în perioada similară a anului precedent cu 1,4 mil lei sau o creștere de 28,9% (ianuarie-aprilie 2019)
  • 10 559 - numărul total al contractelor de transmitere în locațiune valabile (30 aprilie 2019)
  • au fost identificate 2 124 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile fără a fi înregistrate conform legislației.
  • au fost efectuate controale la 212 persoane fizice fiindu-le aplicate penalități – 7,5 mii lei și amenzi – 38,4 mii lei.

Fii cetățean responsabil!

Pentru informații suplimentare, rugăm să apelaţi la numărul de telefon 080001525, apel gratuit, sau la Direcția Deservire Fiscală locală.

Share

Articole similare

STOP Coronavirus (COVID - 19) - recomandări cu privire la dezinfectarea locuințelor și igienă personală
16 March 2020
STOP Coronavirus (COVID - 19) - recomandări cu privire la dezinfectarea locuințelor și igienă personală
Noul coronavirus (COVID - 19) se răspândește cel mai frecvent de la persoană la persoană, dar este posibil să fie transmis și prin atingerea suprafețelor contaminate. Coronavirusul poate supraviețui pe suprafețe, în medie, mai mult de 48 de ore la o temperatura ambientală de 20 de grade Celsius.
Privatizarea apartamentelor în Chișinău - data limită 31 mai 2021
21 February 2020
Privatizarea apartamentelor în Chișinău - data limită 31 mai 2021
Ai un apartament neprivatizat în Chișinău? Comisia municipală de privatizare a fondului de locuinţe atenționează cetățenii care domiciliază în locuințe pasibile de privatizare despre necesitatea înregistrării dreptului de proprietate asupra imobilului, până la data de 31 mai 2021.
6 REALTORI din cadrul companiei Acces Imobil au fost certificați de către National Association of Realtors
5 February 2020
6 REALTORI din cadrul companiei Acces Imobil au fost certificați de către National Association of Realtors
La data de 31 ianuarie 2020, 6 REALTORI din cadrul companiei Acces Imobil au primit certificate de la National Association of Realtors, în cadrul evenimentului organizat de APAIM (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din Moldova).