Ești proprietarul unui imobil (apartament sau casă) și vrei să îl dai în chirie? După întocmirea contractului de locațiune / arendă cu chiriașul ești obligat să îl înregistrezi la Serviciul Fiscal de Stat și să achiți impozitul pe venit.
Persoanele fizice care nu își vor înregistra contractele și nu vor achita impozite pe venit riscă amenzi și sancțiuni, în conformitate cu prevederile Codului fiscal.
Unde trebuie să fie înregistrate contractele de locațiune?
Contractele de locațiune urmează a fi înregistrate la Direcția Deservire Fiscală, în raza căreia proprietarul are domiciliu de bază.
În cazul în care dețineți semnătură electronică sau mobilă, contractul de dare în locațiune a bunurilor imobiliare poate fi înregistrat on-line pe site-ul www.servicii.fisc.md.
În cât timp se înregistrează contractele de locațiune?
Contractele de locațiune urmează a fi înregistrate la Direcția Deservire Fiscală în termen de 3 zile de la data încheierii
Care este impozitul pe chirie a unui apartament / casă?
- Persoană Fizică catre Persoană Fizică - 7% din valoarea lunară a contractului de chirie
- Persoană Fizică catre Persoana Juridică - 12% din valoarea lunară a contractului de chirie
- Persoană Juridică plătitoare de TVA către Persoană Fizică - 20% TVA, + 12% impozit pe venit
- Persoană Juridică Neplătitoare de TVA către Persoană Fizică - 4% din valoarea lunară a contractului de chirie
- Persoană Juridică plătitoare de TVA către Persoană Juridică plătitoare de TVA - 20% TVA + 12% impozit pe venit
Când trebuie achitat impozitul pe venit?
Suma impozitului pe venit necesită a fi achită cel târziu la data de 2 a lunii curente sau în avans. În cazul în care contractul a fost încheiat după data de 2 a lunii, termenul de plată în aceasta lună va fi a doua zi din momentul încheierii contractului.
Cum poate fi achitat impozitul pe chirie?
Impozitul pentru cei care dau apartamente în chirie poate fi achitat on-line prin intermediul Serviciului Guvernamental de Plăți Electronice – Mpay, anunță Serviciul Fiscal de Stat.
De asemenea, impozitul poate fi achitat la orice bancă comercială sau oficiu poștal al Republicii Moldova.
Statistici contracte locațiune - anul 2021
- au fost înregistrate 16 382 contracte de dare în locațiune/chirie/arendă a bunurilor imobile (ianuarie-noiembrie 2021) cu 25,78% sau cu 4 223 contracte înregistrate mai mult comparativ cu perioada similară a anului 2020.
- au fost identificate 5 181 persoane fizice ce dau în locațiune/chirie bunuri imobile, fără înregistrarea în termen a contractelor.
- 674 persoane fizice ce dau în locațiune bunuri imobile și nu s-au conformat prevederilor legale au fost calculate suplimentar spre plată la buget: plăți de bază – 802,5 mii lei, penalități – 56,1 mii lei și amenzi – 120,8 mii lei.
Fii cetățean responsabil!
Pentru informații suplimentare, rugăm să apelaţi la numărul de telefon 080001525, apel gratuit, sau la Direcția Deservire Fiscală locală.