Compania imobiliară Acces Imobil a realizat o analiză a pieței imobiliare din Chișinău, în baza datelor statistice oferite de către experți imobiliari acreditați. Astfel, puteți cunoaște cu o precizie mai mare care sunt prețurile corecte și să vă ghidați după aceste date.
Piața imobiliară 2017 vs 2018
Potrivit analizei, în 2017, piața imobiliară locală s-a ciocnit de o serie de factori care au influențat negativ creșterea anuală a vânzărilor. Investițiile în sectorul imobiliar au scăzut, au avut loc fluctuații valutare spontane, veniturile populației au fost în declin.
Ulterior, în primul semestru al anului 2018, observăm o stabilizare a prețurilor la apartamente în Chișinău, atât în blocurile noi, cât și în cele vechi. Conform Biroului Național de Statistică, factorul principal al echilibrării pieței este totuși creșterea transferurilor de bani din străinătate.
Experții precizează că, în ciuda scăderii simțitoare a prețurilor apartamentelor pe parcursul anului anterior, în 2018 piața imobiliară din țară rămâne una dintre puținele în care merită să se investească. Bunurile imobiliare continuă să fie atractive pentru investitorii care caută să-și facă capitalul „să lucreze”, dar și pentru așa-zisa migrație internă - tot mai mulți oameni din regiunile țării se mută la Chișinău.
Prețurile apartamentelor vechi
Chiar dacă apartamentele în blocurile vechi sunt tot mai puțin atrăgătoare ca aspect și calitate a rețelelor inginerești, încă își mențin prețurile datorită amplasărilor strategice pe care le au. Acestea au acces liber la transport public, căi de acces, sunt în apropiere de centre cu menire socială (grădinițe, școli, spitale etc.).
Vezi articolul: apartamente noi vs apartamente vechi.
Se atestă o scădere a cererii față de apartamentele în blocuri construite între anii 1950-1980 (seriile Hrușciovka, Brejnevka, Stalinka), care au un grad înalt de uzură, dar și sunt depășite din punct de vedere moral.
Potrivit experților, prețul mediu pentru un m.p. este de 545 euro, acesta s-a păstrat relativ invariabil pe parcursul a șapte luni.
În sectorul Centru prețul pentru un m.p. este în medie 753 de euro. La Telecentru, un m.p. costă în jur de 580 de euro, cu 50 de euro mai puțin decât în aceeași lună a anului 2017. În sectorul Ciocana, prețul unui metru pătrat a scăzut cu șapte euro, ajungâng la 545 de euro, iar în sectoarele Râșcani și Buiucani a scăzut cu șase euro, ajungând la 532 de euro.
Evident, scăderea prețului la apartamentele din blocurile vechi este influențată de apariția construcțiilor noi.
Prețurile apartamentelor noi
În cazul blocurilor noi, companiile de construcții s-au adaptat la piață și oferă mai multe oportunități la procurarea unui apartament. Acestea se manifestă prin posibilitatea de achitare a locuinței în rate, care este mai avantajoasă decât contractarea creditelor bancare.
Tarifele pe metru pătrat variază între 450 şi 750 de euro, pentru apartamentele în varianta albă, prețurile fiind în creștere cu aproximativ 10 la sută.
Apartamentele la cheie (cu reparație) de asemenea s-au scumpit, preţul pentru un metru pătrat fiind de până la 950 de euro.
Pe piața primară, cele mai solicitate sunt apartamentele cu una şi două camere, clasa econom, prețul cărora variază între 500-650 de euro pentru un metru pătrat.
Ai nevoie de o consultație?
Ai nevoie de o consultație din partea unui specialist imobiliar profesionist care să te ghideze referitor la prețurile reale de piață? Vino la Acces Imobil, bd. Grigore Vieru 12/1 sau contactează-ne 078 888 900.
Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!