Apartamente direct de la proprietar în Chișinău

1 November 2022
Apartamente direct de la proprietar în Chișinău

Procurarea unui apartament direct de la proprietar în Chișinău poate fi un proces foarte anevoios. Fie că ești în căutarea unei locuințe în bloc locativ nou sau secundar, în calitate de cumpărător сu siguranță ai putea să crezi că achiziționarea un imobil direct de la proprietar te va costa mai ieftin, iar procesul va fi unul simplu. Dar oare așa este? Hai să analizăm. 

Procurarea unei locuințe este un proces care implică multă responsabilitate. E nevoie să te asiguri că procesul va fi unul corect și transparent din punct de vedere financiar și juridic. 

Întrebările esențiale pe care ar trebui să ți le pui înainte de a merge la capăt sunt: : „Oare cunosc toate etapele unei tranzacții? Știu cum să mă asigur că totul va decurge bine și nu voi regreta ulterior decizia făcută? Oare poate proprietarul să cunoască toate detaliile astfel încât tranzacția de vânzare cumpărare să poată fi încheiată cu succes?”.

Din păcate, în Republica Moldova, nu există cultura de a ne adresa unui specialist atunci când avem de rezolvat o problemă, așa cum se întâmplă în mod normal în Europa sau SUA. Moldovenii se pricep la toate, iar de multe ori ajung să se ciocnească de situații imprevizibile și rezultate nedorite. 

Ideea este că atunci când vrei să construiești o casă te adresezi unui arhitect sau constructor. În cazul în care vrei să tratezi o boală te adresezi cu siguranță unui doctor, iar dacă vrei să rezolvi o problemă de ordin juridic apelezi la serviciile unui avocat sau jurist. 

De ce însă atunci când vrem să cumpărăm/vindem un apartament sau o casă să nu ne adresăm celor care știu cel mai bine să facă asta? Da știu, din păcate în acest domeniu sunt și lupi deghizați în blană de oaie, la fel ca și în multe alte domenii. Persoane din cauza cărora agenții imobiliari nu au o reputație tocmai bună, iar în anumite cazuri chiar trezesc antipatie.

Adevărul este că nu toată lumea e la fel. Există și profesioniști care își îndeplinesc munca cu onestitate și pun interesele clienților mai presus de interesele lor - aceștia sunt specialiștii imobiliari care țin foarte mult la reputația lor și care prestează doar servicii de calitate.

E mai bine să cumpăr direct de la proprietar sau să apelez la un specialist imobiliar?

1

Da, cu siguranță poți cumpăra direct de la proprietar, dar e important să verifici toate detaliile minuțios astfel încât să faci o decizie corectă într-un final.

 În același timp, te sfătui să te adresezi unui specialist imobiliar profesionist care te poate ghida pe întreg procesul de vânzare cumpărare a unui bun imobil, și anume:

  • Definitivarea necesităților reale cu ajutorul întrebărilor de calificare (prin intermediul cărora va cunoaște întocmai tipul de apartament / casă care ți se potrivește)
  • Verificarea posibilităților financiare (achitare cash sau accesarea unui credit ipotecar)
  • Vizionarea imobilelor care corespund criteriilor / necesităților tale (economie de timp și nervi)
  • Inspectarea imobilului (îți va arăta atât avantajele cât și dezavantajele imobilului, astfel încât să poți lua cea mai bună decizie)
  • Negocierea celui mai bun preț posibil
  • Întocmirea actelor de rezervare a proprietății (contract de rezervare sau arvună notarială după caz)
  • Pregătirea actelor pentru tranzacție (ASP - Agenția Servicii Publice)
  • Stabilirea tuturor detaliilor  aferente tranzacției de vânzare-cumpărare (data tranzacției, eliberarea imobilului, inventarierea bunurilor care rămân în apartament, lipsa datoriilor la servicii comunale etc)
  • Întocmirea contractului de vânzare la notar și înregistrare acestuia la ASP (siguranță juridică și financiară).

În calitate de cumpărător vei beneficia de servicii calitative și nu vei achita absolut nimic pentru serviciile prestate. Cumpărătorii beneficiază de comision ZERO la cumpărare având parte de un proces vânzare-cumpărare abordat în mod profesionist, astfel încât ambele părți implicate (atât vânzaătorul cât și cumpărătorul) având de câștigat.

Cauți un apartament direct de la proprietar sau mai bine apelezi la un specialist imobiliar?

Decizia îți aparține!

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

078 888 900

 

Autor:
Victor Cernomorcenco, Specialist Imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Important!
Copierea materialelor de pe pagina www.accesimobil.md poate fi realizată în limita maximă de 500 de caractere cu indicarea sursei prin hyperlink.

Share

Articole similare

Cum aleg un spațiu comercial potrivit afacerii mele
23 May 2023
Cum aleg un spațiu comercial potrivit afacerii mele
Selectarea unui spațiu comercial potrivit necesită abilități de gândire strategică și o cercetare amănunțită. O alegere sau o decizie pripită asupra imobilului va afecta succesul afacerii. 
5 Factori care influențează timpul de vânzare a locuinței
1 May 2023
5 Factori care influențează timpul de vânzare a locuinței
În procesul de vânzare a unei locuințe, un aspect important pentru proprietar este durata sau rapiditatea vânzării acesteia.  Există mai mulți factori care pot influența timpul de vânzare a casei, care necesită a fi luați în calcul. 
În ce să investești în 2023?
3 January 2023
În ce să investești în 2023?
În ce să investești în 2023 astfel încât să treci mult mai ușor peste criza care există? Te-ai săturat să te gândești încotro o să-ți investești banii?