Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor

2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor

Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.

Ce înseamnă să fii codebitor?

Imaginează-ți că ești într-o echipă și te-ai angajat să realizezi un proiect. Atunci când vorbim despre rolul codebitorului, proiectul este rambursarea unui credit, pe care ți-o asumi împreună cu un apropiat. Acest lucru înseamnă că, dacă debitorul principal întâmpină dificultăți în rambursarea creditului, tu te angajezi să preiei ștafeta și să finalizezi „proiectul'' în locul lui.

Cine poate fi codebitor pentru un credit imobiliar?

Codebitor poate fi o persoană fizică, ale cărei venituri sunt luate în considerare, alături de cele ale solicitantului de credit, pentru calcularea sumei împrumutului.

Nu oricine poate fi codebitor. Acesta poate fi soțul/soția sau rudă de gradul I al solicitantului de credit. În calitate de venituri sunt acceptate aceleași categorii ca în cazul debitorilor și anume:

  • salariul primit fie de pe teritoriul Republicii Moldova, fie peste hotare;
  • transferuri din străinătate de la rudele de gradul I;
  • dividende primite în calitate de fondator al unei companii înregistrate pe teritoriul țării noastre, din arenda unui imobil, din drepturi de autor, redevențe;
  • venit din următoarele profesii juridice: avocat, notar, executor judecătoresc, expert judiciar, traducător, mediator,
    registrator.

Contează foarte mult ca această persoană să aibă încredere în tine și tu în ea.

Detalii importante despre rolul de codebitor:

  • responsabilitate majoră: practic, te angajezi să plătești tu datoria, dacă debitorul nu poate;
  • este o modalitate prin care poți ajuta un membru al familiei să realizeze un obiectiv major, cum ar fi achiziția unei case, iar dacă totul merge bine, atât tu, cât și debitorul principal, puteți avea un scor de credit mai bun. Mai multe despre istoria creditară poți afla aici;
  • în unele cazuri, codebitorul nu doar ajută la obținerea creditului, dar poate beneficia și de achiziția finanțată (de exemplu, în cazul procurării unei locuințe pentru familie);
  • după încheierea unui contract de credit, codebitorul primește anumite drepturi, care sunt specificate în contractul de credit. Acestea pot include solicitarea refinanțării ipotecare, obținerea de informații despre starea contului ipotecar, restanțe și penalități ș.a.

E important să înțelegi bine ce implică acest rol înainte să ți-l asumi. Și, ca întotdeauna, dacă ai îndoieli, cel mai bine e să ceri sfatul unui expert financiar. La maib vei găsi mereu consultanță și suport profesionist.

 

 

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.
9 avantaje pentru vânzător de a semna Contract de Reprezentare Exclusivă
5 December 2023
9 avantaje pentru vânzător de a semna Contract de Reprezentare Exclusivă
Semnarea unui contract de reprezentare exclusivă pentru vânzarea unui bun imobil oferă vânzătorului mai multă siguranță și beneficii. Iată nouă avantaje pentru un vânzător.