Proveniența banilor pentru procurarea bunurilor imobile

20 September 2022
Proveniența banilor pentru procurarea bunurilor imobile

Te-ai decis să procuri un bun imobil: apartament, casă sau teren? Este foarte important să pregătești dovada cu privire la proveniența mijloacelor bănești pentru procurarea acestora.

LEGEA Nr. 308 din 22-12-2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, spune că, Cumpărătorul trebuie să prezinte la Notar obligatoriu documente confirmative a mijloacelor bănești pentru cumpărarea unui bun imobil.

Legea are scopul de a contracara evaziunea fiscală sau spălarea banilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Documente ce pot confirma proveniența banilor

1

Cumpărătorul, la Notar, va prezenta unul sau mai multe acte indicate mai jos care vor confirma legalitatea banilor pentru procurarea unui bun imobil:

  • Contract de muncă din RM  + Certificat de salariu 
  • Contract de muncă de peste hotare + Certificat de confirmare a salariului/veniturilor, Extras din conturi bancare, Copiile dispoziţiilor de transfer bancar / declarația de introducere a mijloacelor bănești pe cale terestră de la Serviciul Vamal
  • Certificat de la FISC cu privire la veniturile obținute în ultima perioadă
  • Contract de Donație autentificat la Notar
  • Contract de împrumut + Sursa mijloacelor bănești din partea celui care oferă împrumutul
  • Certificate de primire a dividendelor de la întreprinderi sau societăți comerciale
  • Contract de credit (credite ipotecare / credite de consum)
  • Contract de vanzare-cumpărare a bun imobil

*În cazul neprezentării unui document cu privire la justificarea provenienței mijloacelor bănești, Notarul este în drept să informeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Declararea sumei reale a tranzacției la Notar și achitarea impozitului pe creștere de capital

1

Una din cele mai mari greșeli pe care le comit Vânzătorii, este nedeclararea sumei reale a tranzacției la Notar, indicând o sumă mai mică în contractul de vânzare-cumpărare pentru a evita achitarea impozitelor pe creșterea de capital.

Ulterior însă, când vor să procure un alt bun imobil în Republica Moldova sau peste hotare se ciocnesc cu problema că nu au o dovadă suficientă a provenienței mijoacelor bănești.

Pentru a nu încălca legea și pentru a dormi liniștit, e mult mai sigur să declari suma reală a tranzacției și să achiți un impozit conform legii RM de 12% din ½ din creșterea de capital (sau mai simplu -  6% din creșterea de capital).

Formula Creșterii de Capital și a Impozitului pe venit

Suma de vânzare actuală - Suma de procurare anterioară = Creșterea de Capital

Creșterea de capital * 6% = Impozit pe Venit (Impozit pe Creștere de Capital)

Exemplu

1000 000 MDL - 800 000 MDL = 200 000 MDL (Creșterea de Capital)

200 000 * 6% = 12 000 MDL (Impozit pe Creștere de Capital)

Important!

Dacă vinzi un apartament sau casă a cărui proprietar ești de mai mult de 3 ani cât și ai reședința de bază de mai mult de 3 ani în acest imobil, atunci nu vei achita impozit pe Creșterea de Capital.

Achitând impozite în Bugetul de Stat îți asiguri proveniența banilor cât și contribui bunăstarea întregii societăți. Fii responsabil pentru viitorul tău!

Un client informat este un client protejat!

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

Cum să pregătești apartamentul pentru vânzare?
5 April 2022
Cum să pregătești apartamentul pentru vânzare?
Dacă vrei să vinzi un apartament rapid și la un preț cât mai bun, e nevoie să pregătești apartamentul pentru vânzare. Aspectul imobilului poate fi îmbunătățit cu o investiție mică de timp și resurse financiare.
De ce să cumperi un apartament în variantă albă?
8 November 2021
De ce să cumperi un apartament în variantă albă?
Ești în căutarea unui apartament? Nu știi ce să alegi între un apartament în variantă albă sau un apartament cu reparație? În acest articol vom spune de ce să cumperi un apartament în variantă albă, așa încât te vei convinge singur că un apartament în variantă albă are un șir de avantaje.
Cum alegi casa perfectă? Recomandări
1 October 2021
Cum alegi casa perfectă? Recomandări
Vrei să procuri o casă în Chișinău sau suburbii? Nu cunoști la ce ar trebui să atragi atenție în procesul de căutare și inspectare a unei case? În articolul de mai jos vei găsi cele mai importante detalii la care trebuie să atragi atenție, astfel încât din multitudinea de avantaje sau dezavantaje să poți alege casa perfectă pentru tine și familia ta!