Proveniența banilor pentru procurarea bunurilor imobile

20 September 2022
Proveniența banilor pentru procurarea bunurilor imobile

Te-ai decis să procuri un bun imobil: apartament, casă sau teren? Este foarte important să pregătești dovada cu privire la proveniența mijloacelor bănești pentru procurarea acestora.

LEGEA Nr. 308 din 22-12-2017 cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, spune că, Cumpărătorul trebuie să prezinte la Notar obligatoriu documente confirmative a mijloacelor bănești pentru cumpărarea unui bun imobil.

Legea are scopul de a contracara evaziunea fiscală sau spălarea banilor pe teritoriul Republicii Moldova.

Documente ce pot confirma proveniența banilor

1

Cumpărătorul, la Notar, va prezenta unul sau mai multe acte indicate mai jos care vor confirma legalitatea banilor pentru procurarea unui bun imobil:

  • Contract de muncă din RM  + Certificat de salariu 
  • Contract de muncă de peste hotare + Certificat de confirmare a salariului/veniturilor, Extras din conturi bancare, Copiile dispoziţiilor de transfer bancar / declarația de introducere a mijloacelor bănești pe cale terestră de la Serviciul Vamal
  • Certificat de la FISC cu privire la veniturile obținute în ultima perioadă
  • Contract de Donație autentificat la Notar
  • Contract de împrumut + Sursa mijloacelor bănești din partea celui care oferă împrumutul
  • Certificate de primire a dividendelor de la întreprinderi sau societăți comerciale
  • Contract de credit (credite ipotecare / credite de consum)
  • Contract de vanzare-cumpărare a bun imobil

*În cazul neprezentării unui document cu privire la justificarea provenienței mijloacelor bănești, Notarul este în drept să informeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Declararea sumei reale a tranzacției la Notar și achitarea impozitului pe creștere de capital

1

Una din cele mai mari greșeli pe care le comit Vânzătorii, este nedeclararea sumei reale a tranzacției la Notar, indicând o sumă mai mică în contractul de vânzare-cumpărare pentru a evita achitarea impozitelor pe creșterea de capital.

Ulterior însă, când vor să procure un alt bun imobil în Republica Moldova sau peste hotare se ciocnesc cu problema că nu au o dovadă suficientă a provenienței mijoacelor bănești.

Pentru a nu încălca legea și pentru a dormi liniștit, e mult mai sigur să declari suma reală a tranzacției și să achiți un impozit conform legii RM de 12% din ½ din creșterea de capital (sau mai simplu -  6% din creșterea de capital).

Formula Creșterii de Capital și a Impozitului pe venit

Suma de vânzare actuală - Suma de procurare anterioară = Creșterea de Capital

Creșterea de capital * 6% = Impozit pe Venit (Impozit pe Creștere de Capital)

Exemplu

1000 000 MDL - 800 000 MDL = 200 000 MDL (Creșterea de Capital)

200 000 * 6% = 12 000 MDL (Impozit pe Creștere de Capital)

Important!

Dacă vinzi un apartament sau casă a cărui proprietar ești de mai mult de 3 ani cât și ai reședința de bază de mai mult de 3 ani în acest imobil, atunci nu vei achita impozit pe Creșterea de Capital.

Achitând impozite în Bugetul de Stat îți asiguri proveniența banilor cât și contribui bunăstarea întregii societăți. Fii responsabil pentru viitorul tău!

Un client informat este un client protejat!

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.