La data de 2-3 septembrie 2021 a avut loc primul forum dedicat sectorului imobiliar din Republica Moldova. În cadrul forumului REF Moldova 36 de speakeri și moderatori din 5 țări au abordat pe parcursul a 2 zile de eveniment cele mai relevante subiecte din domeniul imobiliar, au analizat situația actuală a sectorului rezidențial și cel nerezidențial, au trasat perspectivele de dezvoltare și au împărtășit idei despre inovațiile care pot fi aplicate pe piața imobiliară.
“Pe lângă oferirea posibilității unei discuții deschise între toți factorii de decizie despre situația actuală în domeniul imobiliar și perspectivele de dezvoltare, acest forum are drept scop scoaterea în evidență a beneficiilor pe care Moldova le poate oferi potențialilor investitori: prețul mic pe metru pătrat, condiții avantajoase de creditare, creștere economică stabilă, relații bune cu Uniunea Europeană și alte avantaje care vor fi, cu siguranță, apreciate de către investitori” Directorul Interimar al Agenției de Investiții "Invest Moldova", Ion Iordachi.
"Domeniul construcțiilor fiind în subordinea ministerului, consider important să transmit de la bun început câteva mesaje: zero toleranță față de corupție și lucru bine făcut.
Dacă o să ne uităm atent la segmentul pe care și Dvs. îl reprezentați o să vedeți că știrile abundă de informații la toate nivelele de acte de corupție, de construcții de calitate proastă, și eu vreau ca odată cu acest guvern lucrul acesta să se termine. Și eu vă rog pe Dvs. să fiți acel partener pentru guvern și pentru minister, care vrea să producă schimbarea de care țara are nevoie.
Investitorilor care vor să investească în Moldova vreau să le spun că aveți în guvernul pe care îl reprezint drept un partener de încredere, care nu va cere nimic în schimb decât să respectați legea și să investiți cu bună credință în țara noastră. " a declarat Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu.
“ Noi, ca Minister al Economiei vrem să facem din Moldova o destinație pentru investiții. Vrem să creștem industria, să apară oportunități noi pentru dezvoltatori, pentru a pregăti un spațiu optim pentru investitori, care vor să facă afaceri în Republica Moldova.
Vrem ca toți agenții și toți dezvoltatorii să aibă oportunitatea de a face o afacere bună, calitativă și de a oferi servicii bune pentru investitorii potențiali. Avem o serie de platforme, zone economice libere, parcuri industriale, platforme multifuncționale, în care există foarte multe oportunități și cu ajutorul Agenției de Investiții tindem să aducem investitori de bună credință ca să dezvolte sectoarele din R. Moldova.” Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu.
“Chișinăul poate și trebuie să se dezvolte, având un potențial enorm să fie deschis pentru investiții de calitate, cu reguli clare pentru toate părțile.
După analiza practicilor internaționale, am înțeles că avem nevoie de o strategie de dezvoltare social-economică și spațială durabilă, care ca și document urmează să stea la baza acțiunilor noastre pe termen lung. Noi ne orientăm spre o reabilitare a infrastructurii.
La etapa actuală suntem în proces de elaborare a peste 60 de profile investiționale, începând cu clădiri, care sunt abandonate, terenuri pentru cosntrucție care vor fi scoase la licitație, inclusiv ne dorim ca această concentrație să nu fie doar în zona centrală a Chișinăului, dar să ne implicăm și în perspectiva suburbiilor care au un potențial enorm.” a declarat Primarul General al Capitalei, Ion Ceban.
“Șapte lucruri care definesc schimbările majore pe piața imobiliară din R. Moldova. În primul rând, creșterea prețurilor pe piața imobiliară și tendința de creștere a acestora, ceea ce îi face pe cetățenii noștri să se adapteze mai greu la noile prețuri.
Al doilea lucru este că piața imobilului se concentrează în municipiul Chișinău, de fapt în afara municipiului Chișinău viața nu mai există.
Următorul lucru care se poate observa foarte clar, în sfârșit piața imobiliară din R. Moldova deține un instrument financiar. Dacă până în 2017 nu existau credite ipotecare, în ultimii trei ani de zile avem o explozie a tot ce înseamnă finanțarea imobilelor.
Al patrulea lucru este suprafața locuințelor, s-a schimbat profilul consumatorului, deci suprafața imobilelor scade. Următorul lucru care caracterizează piața noastră, este că piața imobiliară după 12 ani de declin, a început sa definească primele semne de creștere.
Alt lucru este că în ultimii ani, în Republica Moldova, în municipiul Chișinău se dezvoltă piața chiriilor, fiind un fenomen foarte accentuat. Iar ultimul lucru prevede faptul că R. Moldova la capitolul accesibilitatea spațiului locativ, după 12 ani se apropie în sfârșit de media europeană.” a menționat Veaceslav Ioniță.
Sectorul imobiliar este un sector de interes major atât pentru consumatorul final cât și pentru toți jucătorii de piață, companii de construcții, companii imobiliare, investitori străini, bănci comerciale cât și statul pe de altă parte. Se cere o mai mare transparență și responsabilitate din partea tuturor, astfel încât acest sector să se poată dezvolta conform principiilor de piață, dar și al standardelor de calitate, pentru a avea un oraș modern, bine structurat în care vrei să trăiești și să dezvolți afaceri.