Vânzarea bunurilor imobile a căror valoare depășește 100 salarii pe economie se vor efectua doar prin transfer bancar

16 November 2023
Vânzarea bunurilor imobile a căror valoare depășește 100 salarii pe economie se vor efectua doar prin transfer bancar

Guvernul a adoptat recent un proiect de lege cu privire la restricționarea vânzării imobilelor cu sume mari de bani cash pentru a combate evaziunea fiscală și de a aduce mai multă transparență în tranzacțiile imobiliare din țară. (Legea nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată și monedă electronică)

Conform acestei legi, persoanele fizice care doresc să achiziționeze un imobil cu o valoare care depășește 100  de salarii pe economie (salariu mediu pe economie în anul 2023 - 11700 MDL) vor fi obligate să efectueze plata doar prin transfer bancar.

Notarii care autentifică contractele de vânzare-cumpărare pentru imobilele ce depășesc valoarea de 100 de salarii medii pe economie (echivalentul a 60.000 de euro) trebuie să se asigure că plata s-a realizat prin transfer bancar. În caz contrar, aceștia nu vor autentifica contractul, cu excepția situațiilor în care se autentifică contracte de vânzare-cumpărare cu rezerva proprietății și dreptul de proprietate urmează a fi înregistrat provizoriu.

Persoanele care încalcă aceste reguli și efectuează plăți în numerar peste limitele stabilite vor fi supuse unor amenzi substanțiale. Serviciul Fiscal de Stat poate aplica amenzi cuprinse între 3% și 10% din suma achitată în numerar cu depășirea limitelor stabilite.

Această inițiativă a fost întâmpinată cu reacții mixte din partea populației și a specialiștilor din domeniu. Unii susțin că aceasta va contribui la o mai mare transparență și corectitudine în tranzacțiile imobiliare, în timp ce alții sunt îngrijorați de posibilele obstacole și inconveniențe pe care le-ar putea întâmpina în procesul de achiziționare a imobilelor.

Noi, Acces Imobil, salutăm această decizie, și informăm încă o dată toți clienții de a respecta legea, de a indica sumele reale în contractele de vânzare-cumpărare, de a achita impozitele pe creșterea de capital în urma tranzacțiilor de vânzare-cumparare a bunurilor imobile și de a se asigura cu acte ce justifică proveniența banilor.

În același timp, rugăm autorităţile să găsească un mecanism pentru a diminua pierderile moldovenilor în urma tranzacțiilor efectuate prin transfer. Din cauză că avem un curs instabil, iar leul moldovenesc nu este cea mai apreciată valută - moldovenii preferă să ţină economiile în valuta euro. Dacă toate transferurile vor fi în lei moldoveneşti, vor fi comisioane la scoaterea banilor din bănci, la schimbul valutar şi respectiv vor fi o grămadă de pierderi pe care vor trebui să le suporte tot moldovenii.

Share

Articole similare

Acces Imobil sărbătorește 10 ani de activitate pe piața imobiliară din Chișinău!
11 November 2023
Acces Imobil sărbătorește 10 ani de activitate pe piața imobiliară din Chișinău!
Astăzi, Echipa Acces Imobil, sărbătorește cu mândrie 10 ani de activitate pe piața imobiliară din Chișinău. Datorită pasiunii și devotamentului neclintit am reușit să devenim o companie imobiliară de top cu reușite extraordinare. 
Maib cea mai mare bancă din Moldova a inaugurat noul oficiu central digital la Chișinău
24 October 2023
Maib cea mai mare bancă din Moldova a inaugurat noul oficiu central digital la Chișinău
Suntem încântați să vă anunțăm că centrul ipotecar maib și-a deschis ușile într-un spațiu modern și primitor. Oficiul este situat în vecinătatea Parcului Central „Ștefan Cel Mare și Sfânt”, str. 31 August 127 din Chișinău și a fost denumit maib park.
Consultații online cu banca despre creditul ipotecar
20 September 2023
Consultații online cu banca despre creditul ipotecar
Visezi la propria locuință? Poate că e timpul să și acționezi.  La maib, poți primi gratuit consultații online pe Viber, Watsapp sau Telegram și ești ajutat de la distanță să înțelegi toate aspectele unei creditări ipotecare.