Vânzarea bunurilor imobile a căror valoare depășește 100 salarii pe economie se vor efectua doar prin transfer bancar

16 November 2023
Vânzarea bunurilor imobile a căror valoare depășește 100 salarii pe economie se vor efectua doar prin transfer bancar

Guvernul a adoptat recent un proiect de lege cu privire la restricționarea vânzării imobilelor cu sume mari de bani cash pentru a combate evaziunea fiscală și de a aduce mai multă transparență în tranzacțiile imobiliare din țară. (Legea nr. 114/2012 cu privire la serviciile de plată și monedă electronică)

Conform acestei legi, persoanele fizice care doresc să achiziționeze un imobil cu o valoare care depășește 100  de salarii pe economie (salariu mediu pe economie în anul 2023 - 11700 MDL) vor fi obligate să efectueze plata doar prin transfer bancar.

Notarii care autentifică contractele de vânzare-cumpărare pentru imobilele ce depășesc valoarea de 100 de salarii medii pe economie (echivalentul a 60.000 de euro) trebuie să se asigure că plata s-a realizat prin transfer bancar. În caz contrar, aceștia nu vor autentifica contractul, cu excepția situațiilor în care se autentifică contracte de vânzare-cumpărare cu rezerva proprietății și dreptul de proprietate urmează a fi înregistrat provizoriu.

Persoanele care încalcă aceste reguli și efectuează plăți în numerar peste limitele stabilite vor fi supuse unor amenzi substanțiale. Serviciul Fiscal de Stat poate aplica amenzi cuprinse între 3% și 10% din suma achitată în numerar cu depășirea limitelor stabilite.

Această inițiativă a fost întâmpinată cu reacții mixte din partea populației și a specialiștilor din domeniu. Unii susțin că aceasta va contribui la o mai mare transparență și corectitudine în tranzacțiile imobiliare, în timp ce alții sunt îngrijorați de posibilele obstacole și inconveniențe pe care le-ar putea întâmpina în procesul de achiziționare a imobilelor.

Noi, Acces Imobil, salutăm această decizie, și informăm încă o dată toți clienții de a respecta legea, de a indica sumele reale în contractele de vânzare-cumpărare, de a achita impozitele pe creșterea de capital în urma tranzacțiilor de vânzare-cumparare a bunurilor imobile și de a se asigura cu acte ce justifică proveniența banilor.

În același timp, rugăm autorităţile să găsească un mecanism pentru a diminua pierderile moldovenilor în urma tranzacțiilor efectuate prin transfer. Din cauză că avem un curs instabil, iar leul moldovenesc nu este cea mai apreciată valută - moldovenii preferă să ţină economiile în valuta euro. Dacă toate transferurile vor fi în lei moldoveneşti, vor fi comisioane la scoaterea banilor din bănci, la schimbul valutar şi respectiv vor fi o grămadă de pierderi pe care vor trebui să le suporte tot moldovenii.

Share

Articole similare

Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
22 May 2024
Accesează oferta de credit imobiliar direct din telefon
Maib, lider în inovația bancară, transformă serviciile financiare cu o noutate revoluționară: acum poți accesa oferta de credit imobiliar direct din smartphone-ul tău, 24/7.
Cu creditul imobiliar de la maib, creezi amintiri acasă și câștigi premii memorabile
29 April 2024
Cu creditul imobiliar de la maib, creezi amintiri acasă și câștigi premii memorabile
Cu creditul imobiliar de la maib, tu conduci spre a-ți transforma acest scop în realitate. Mai mult, acum ai șansa nu doar să pășești pragul unei noi locuințe, dar și să celebrezi achiziția la unele dintre cele mai apreciate atracții turistice din țară.
Curs de Reprezentare Exclusivă susținut de Ileana Preda, REALTOR® și membru APAIR
31 January 2024
Curs de Reprezentare Exclusivă susținut de Ileana Preda, REALTOR® și membru APAIR
În zilele de 26-27 ianuarie, echipa Acces Imobil a participat la un curs de specializare în Brașov, concentrat pe subiectul "Reprezentarea Exclusivă a Vânzătorului".