Clasificarea apartamentelor după numărul de camere, compartimentare, grad de finisare și confort

4 March 2020
Clasificarea apartamentelor după numărul de camere, compartimentare, grad de finisare și confort

Vrei să cumperi un apartament în Chișinău? Ai văzut o mulțime de oferte dar îți este greu să faci o alegere corectă? În acest articol vom explica clasificarea apartamentelor după numărul de camere, după compartimentare, gradul de finisare și confort astfel încât să poți lua decizia corectă la procurarea unui apartament.

Tipuri de apartamente după numărul de camere

clasificare-camere-apartament

  • Apartament de tip studio

Studiourile, numite și apartamente mici independente, sunt locuințele cu o singură cameră, perfect potrivite pentru o singură persoană, sau un cuplu tânăr.

Acestea se deosebesc prin faptul că bucătăria, sufrageria, camera de zi și dormitorul sunt combinate într-o singură cameră. Doar camera de baie este separată. Apartamentul de tip studio este diferit de tradiționala garsonieră. Acesta este mai spațios și mai confortabil.

  • Garsonieră

Majoritatea garsonierelor sunt localizate în blocurile vechi. Acestea sunt mai puțin potrivite cu nevoile și dorințele noilor generații de locatari, fiind proiectate pentru a fi ieftine, nu și confortabile. Spre exemplu, nu toate garsonierele au elemente specifice pentru bucătărie (aragaz, frigider, masă de bucătărie). De asemenea, blocul sanitar poate fi pe hol, și folosit în comun cu alți vecini.

  • Cameră în cămin

Conceptul de apartamente în comun este produs al epocii sovietice, prezente și astăzi ca formă de locuințe. Un apartament comunal («комуналка») este alcătuit din o singură cameră. Un aranjament tipic este un grup de aproximativ cinci camere-apartamente cu o bucătărie comună și baie pe nivel.

  • Apartament Open-Space sau Loft

Apartamentele Open-Space sau Loft au apărut în America din necesitatea tot mai mare a spațiilor de locuit. Spațiile industriale (fabrici, depozite) cât și mansarde părăsite au fost reamenajate în spații de locuit. Astfel a fost creat un nou stil de viață boem și sunt aranjate într-un mod complet diferit față de cele mai multe spații de locuit urbane.

Apartamentele open space sau loft au poduri foarte înalte, ferestre panoramice incluzând mai multe zone de activitate într-o singură încăpere, generând mai mult spațiu, lumină și libertate de mișcare. La designul interior fiind folosite din abundență materiale naturale: cărămidă, beton, fier etc.

  • Apartament obișnuit

Apartamentul obișnuit este o unitate de locuit din cadrul unui bloc, acestea pot fi cu 1, 2, 3, 4, 5 camere. Într-un apartament obișnuit există camere separate cu denumiri specifice, precum: dormitor (unul sau mai multe), cameră de zi (living), bucătărie, baie, hol sau antreu, balcon (opțional).

  • Apartament de tip Penthouse

Penthouse-urile sunt situate, de regulă, la ultimele etaje ale blocurilor locative. Sunt extrem de populare, datorită caracteristicilor moderne și luxoase, precum și a statutului pe care acestea îl oferă.

Majoritatea apartamentelor de tip penthouse au mult spațiu exterior liber: balcon semi-deschis, terasă sau grădină exterioară. Acestea sunt îndrăgite pentru că au multă lumină naturală, dar și priveliște spectaculoasă.

Tipuri de apartamente după compartimentare

clasificare-compartimentare-apartament

1. Nedecomandat (tip vagon)

Apartamentul nedecomandat este cel mai puțin confortabil. Acesta are un singur hol la intrare, iar camerele sunt înlănțuite. Trecerea în camere, spre exemplu din dormitor la baie, se face prin bucătărie sau sufragerie, ceea ce pentru mulți poate fi un lucru deranjant.

În Chișinău astfel de compartimentări se întâlnesc cel mai des în sectorul Centru, în case de tip vechi cu 1 etaj, fiind numite apartamente la sol.

2. Semidecomandat

Apartamentul semidecomandat are două holuri, unul de la intrare care are acces către bucătărie și living, iar trecerea din living către baie sau dormitor se face prin cel de-al doilea hol.

Apartamentele semidecomandate se întâlnesc la unele planificări cu 3 camere a apartamentelor de tip serie, Hrușciovka și Brejnevka, unde trecerea în dormitoare este efectuată din salon. La fel, există și apartamente în complexe locative noi care sunt compuse din living + 1, 2, 3 dormitoare.

3. Decomandat

Acest tip de apartament are toate camerele separate, iar accesul către toate camerele este asigurat de doar un sigur hol. Aceste apartamente sunt cele mai solicitate, din simplul motiv că asigură intimitate. Apartamentele de  tip serie 143, 135, Varnița, MS, 102 și Cehă sunt apartamente decomandate.

Tipuri de apartamente după gradul de finisare

clasificare-apartamente-grad-finisare

  • La roșu

Apartamentul la roșu este cel complet nefinisat, are doar o ușă la intrare și geamuri termopane montate. Finisajul pereților pe interior nu este executat, nu sunt instalate instalațiile sanitare și cele electrice.

  • La gri

Apartamentul la gri este cel semi-finisat, care beneficiază însă de pereți exteriori finisați, termoizolație, instalații electrice.

  • La alb

Realizarea apartamentului la alb (varianta albă) presupune finisarea lui completă: pereții sunt prelucrați cu amestec uscat, pregătiți pentru tapet sau vopsea, sunt montate și prizele și întrerupătoarele.

  • La cheie

Apartamentul la cheie este complet finisat, dotat cu instalații sanitare și electrice, cu mobilă și tehnică de uz casnic.

Tipuri de apartamente după gradul de confort

clasificare-apartament-grad-confort

Gradul de confort al apartamentelor este stabilit de suprafața utilă a acestuia. Acestea pot fi de categoria lux, confort 1, 2 sau 3.

  • Confort clasa Lux

În descrierea apartamentelor se mai folosește și termenul de “confort sporit”. Acest termen înseamnă că apartamentul respectiv deține câțiva metri pătrați în plus, este decomandat, dispune de 2 blocuri sanitare, unul sau două balcoane.

  • Confort clasa 1

Un astfel de apartament este complet decomandat. De asemenea, suprafața unui astfel de apartament este mare: peste 30 m2 pentru o garsonieră, și peste 80 m2 utili pentru o locuință cu 4 camere. Bucătăria trebuie sa aibă minim 8 m2, blocul sanitar poate fi separat, iar apartamentul trebuie sa dețină neapărat și un balcon.

  • Confort clasa 2

Aceste apartamente sunt, de obicei, semi-decomandate. Ce ține de suprafață, garsonierele au cam 25 m2, iar suprafața apartamentelor cu 4 camere începe de la 58 m2. De asemenea, bucătăria este mică și există un singur balcon.

  • Confort clasa 3

Apartamentele de trei camere, de clasa de confort 3, nu au mai mult de 40 - 50 m2. Dispune de o singură baie, indiferent de numărul camerelor, nu exista balcon și nici holuri, trecerea făcându-se dintr-o cameră în alta.

Îți  pare complicat?

Apelează la specialiștii imobiliari Acces Imobil. Noi te putem ajuta să găsești apartamentul corect care corespunde necesităților tale. Vino pe adresa, mun. Chișinău,  bd. Grigore Vieru 12/1 sau sună la numărul 078 888 900.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?
4 July 2024
E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?
Investiția în domeniul imobiliar rămâne una dintre cele mai sigure și profitabile opțiuni pe termen lung, iar piața din Chișinău nu face excepție. În 2024, prețul mediu la apartamente în capitala Moldovei sau plafonat la un maxim istoric de 1370 euro/m2 (în calcul sunt luate toate tipurile de apartamente în Chișinău și suburbii, cu reparație și în varianta albă etc).
 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.