Interviu cu Victor Cernomorcenco - specialist imobiliar în cadrul companiei AccesImobil

4 February 2022
Interviu cu Victor Cernomorcenco - specialist imobiliar în cadrul companiei AccesImobil

Povestiți-ne în câteva rânduri despre activitatea dvs. Cum decurge o zi a unui expert imobiliar?

A fi specialist imobiliar profesionist înseamnă multă muncă asupra ta, asupra calităților tale personale și profesionale, calități de comunicare și interacțiune cu oamenii, calități analitice de a crea planuri și de a analiza date statistice cât și calități practice indispensabile domeniului imobiliar. 

De aceea, ziua mea de muncă începe cu 3 ore înainte de a ajunge la serviciu, timpul dat fiind dedicat creșterii profesionale continue. Când ajung la birou, analizez piața imobiliară, analizez ce nou a apărut pe piață. Apoi, urmează munca în teren, discuțiile și negocierile cu clienții. Ziua de muncă se sfârșește cu analiza tuturor rezultatelor dar și crearea unui plan pentru ziua următoare.

Cum ați descrie acest domeniu? 

Domeniul imobiliar este unul foarte interesant și foarte divers. Este interesant deoarece în fiecare zi te confrunți cu lucruri și situații noi, în fiecare zi poți învăța ceva nou. Este interesant deoarece poți contribui la schimbarea și îmbunătățirea condițiilor de trai a oamenilor. Poți oferi soluții oamenilor cu privire la una din cele mai importantă necesități, de a avea o locuință. Sau, îi poți ajută să își asigure sau chiar să își crească valoarea banilor făcând investiții corecte în domeniul imobiliar.

Cum este piața de vânzări imobiliare la moment?

Piața imobiliară din Chișinău în ultimii ani a înregistrat o creștere record, și aici mă refer atât la creșterea numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare cât și la creșterea prețurilor la apartamente, case și terenuri. 

În ultimele articole publicate pe blogul companiei Acces Imobil am scris despre evoluția prețurilor la apartamente în Chișinău începând cu anul 2008 până în anul 2021. Factorii care au contribuit la creșterea cererii și a prețurilor au fost: migrația internă a populației spre Chișinău dar și migrația masivă a populației în afara țării (remitențele au crescut de peste hotare), îmbunătățirea condițiilor de creditare, creșterea salariului brut pe economie, creșterea prețurilor la materiale și a terenurilor pentru construcții cât, inflația de 14% cât și efectele pandemiei per general.

La moment, la începutul anului 2022, se observă o scădere a cererii la procurarea imobilelor din cauza prețurilor exagerate. Astfel, în următoare perioadă se așteaptă o posibilă corecție a prețurilor.

Concurența. Cum îi faceți față? În ce măsură mai este loc în această nișă?

Concurența este motorul perfecționării în orice domeniu. Pentru toți există un loc sub soare. Important este ca toți jucătorii de pe piață să presteze servicii calitative către clienții finali.

În domeniul nostru este foarte importantă atât colaborarea internă între specialiștii imobiliari din cadrul companiei Acces Imobil, cât și conlucrarea cu alți agenți imobiliari din afară care pun accent pe profesionalism și corectitudine.

Clienții. Cum ajungeți la ei? Cum vă promovați, prin ce platforme?  

Cea mai bună promovare este numele companiei și a fiecărui specialist imobiliar în parte. Punem un accent foarte mare atât pe reputația brandului Acces Imobil cât și pe profesionalismul colegilor mei. O afacere poate crește doar dacă are clienți mulțumiți și aceștia te recomandă mai departe. 

Implementăm doar strategii de promovare și comunicare pe termen lung în mediul online și offline. Avem unul din cele mai bune site-uri imobiliare unde poți găsi cele mai bune oferte care există la moment pe piața imobiliară, cu poze, video, prețuri și informație reală. Avem implementată o hartă inteligentă care te poate ajuta să găsești locuința potrivită în cel mai scurt timp posibil.

Care sunt preferințele moldovenilor în alegerea unei locuințe? Ce criterii ar trebui să îndeplinească un imobil, ca să mulțumească întru totul cumpărătorii? 

Reieșind din realitatea economică din R. Moldova, prețul este factorul decisiv care contribuie la luarea unei decizii de cumpărare a unui bun imobil. Chiar dacă moldovenilor le place să trăiască frumos, din motive financiare, din păcate, suntem limitați în alegeri. 

Cred că fiecărui iar plăcea să locuiască într-o casă la sol cu bazin și în apropierea unui lac sau a unei păduri. Doar că realitatea economică ne dictează să alegem cea mai bună locuință în dependență de posibilitățile financiare. 

La moment, pe lângă prețul de achiziție, oamenii atrag o atenție foarte mare și la costurile de întreținere. Astfel, atât apartamentele de dimenisuni nu prea mari dar și casele cu metraje rezonabile sunt la mare căutare. Oamenii încep să aprecieze confortul în locul dimensiunilor mari, așa precum era în anii 2000.

Ce tipuri de imobile ați recomanda pentru investiții? 

Dacă vorbim de investiții în apartamente care vor fi date ulterior în chirie și care pot fi ulterior ușor de vândut în caz de necesitate, aș recomanda apartamente în Chișinău cu suprafețe nu prea mari dar confortabile, situate în apropiere instituții de învățământ, dar și zone de odihnă și recreere și infrastructură economică și socială bine dezvoltate.

La fel, pentru cei care au posibilități financiare mai mari este investiția în spații comerciale de dimensiuni mici și medii. Iar pentru investitorii pe termen lung le-aș sugera investiția în terenuri în suburbii.

Cum se evaluează corect o proprietate? De ce factori depinde valoarea unui imobil?

Valoarea unui imobil este dictat în primul rând de situația economică din regiune, de cerere și ofertă.

Dacă e să analizăm criterile nemijlocite a unui imobil ar fi: locația, tipul de bloc (nou sau secundar), etajul, calitatea nemijlocită a blocului și a materialelor de finisare, planimetria, ergonomia, reparația și mobila, priveliștea, spații adiacente de depozitare, prezența parcărilor cât și infrastructură socială și economică din împrejurimi.

Ce le-ați sugera clienților? La ce aspecte ar trebui să atragă atenția atunci când cumpără un imobil?

Să se decidă cu privire la toate caracteristicile bunului imobil pe care vor să îl procure, caracteristicile tehnice ale imobilului dar și cele legate de confort și siguranță. Să se informeze din start cu privire la posibilitățile financiare de achiziție de care dispun (bani cash sau accesarea unui credit ipotecar și condițiile de creditare).

Clienții ar trebui să atragă atenția în primul rând la calitatea construcției dar și la aspectele juridice ale imobilului (să verifice actele de proprietate, să verifice procurile de reprezentare a proprietarului după caz, lipsa datoriilor, lipsa interdicțiilor sau sechestrului pe bunul imobil) cât și la rentabilitatea economică a investiției.

Să se adreseze la un specialist imobiliar profesionist care poate să le salveze timp, bani și nervi în procesul de căutare și achiziție a unui bun imobil.

Victor Cernomorcenco, specialist imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil.

Răspunsuri oferite pentru portalul conday.md

Share

Articole similare

Interviu cu Adrian Ciuperca - agent imobiliar specializat în contracte exclusive
3 March 2021
Interviu cu Adrian Ciuperca - agent imobiliar specializat în contracte exclusive
Astăzi vom discuta cu Adrian Ciuperca, specialist imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil, specializat în reprezentarea exclusivă a vânzătorilor. 
Interviu cu Mihaela Popov - agent imobiliar specializată în închirierea apartamentelor în Chișinău
27 January 2021
Interviu cu Mihaela Popov - agent imobiliar specializată în închirierea apartamentelor în Chișinău
Astăzi vom discuta cu Mihaela Popov, agent imobiliar, specializată în închirierea apartamentelor și caselor la sol în Chișinău. Mihaela Popov a fost desemnată ca cel mai bun specialist imobiliar (Chirie) în cadrul companiei Acces Imobil pentru anul 2020.
Interviu cu agentul imobiliar Viorel Bahnaru din cadrul companiei Acces Imobil
30 October 2020
Interviu cu agentul imobiliar Viorel Bahnaru din cadrul companiei Acces Imobil
Astăzi vom discuta cu Viorel Bahnaru, specialist imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil, care are o vastă experiență în vânzarea caselor la sol și a terenurilor în sectorul Buiucani din Chișinău cât și în suburbii (Durlești, Dumbrava etc.)