USA, Boston, conferința imobiliară internațională - Interviu cu Eugeniu Prisacari

29 January 2021
USA, Boston, conferința imobiliară internațională - Interviu cu Eugeniu Prisacari

În perioada 2-5 noiembrie 2018, în SUA, or. Boston, a avut loc conferința anuală a agenților imobiliari organizată de NAR (National Association of REALTORS®). Acest eveniment este unul de talie mondială, unde sunt abordate diferite subiecte din domeniul imobiliar și în care participă peste 150 de speakeri.

La eveniment a fost prezent directorul companiei Acces Imobil, Eugeniu Prisacari, care ne va relata emoțiile de acolo.

Eugeniu, pentru cine este organizat un astfel de eveniment la nivel mondial?

La conferință au participat peste 20 000 agenți imobiliari din SUA, dar și din alte țări. Au fost prezenți specialiști de la cei mai mari giganți precum RE/MAX sau Zillow, dar și alte companii cu renume. Oaspetele de onoare fiind Mark Wahlberg, un actor și antreprenor vestit în întreaga lume.

conferinta-anuala-national-association-realtors

Care este scopul conferinței REALTORS® Conference & Expo?

Scopul conferinței este de a aduna profesioniști din întreaga lume care pot împărtăși din experiența lor și care au posibilitatea de a face cunoștință cu cele mai noi tendințe în domeniul imobiliar. Tendințe legate de vânzările online, strategii de marketing, tehnologii IT.

În paralel, pe lângă discursurile speakerilor, a fost organizată o expoziție unde au fost prezenți peste 400 de furnizori de produse și servicii care pot fi utilizate în domeniul imobiliar: CRM (sisteme de management a relațiilor cu clienții), MLS (sistem de afișare multiplă a imobilelor) etc.

Pentru tine personal care a fost scopul vizitei la Boston?

În primul rând să preiau experiența țărilor dezvoltate care au o cultură și o dezvoltare în domeniul imobiliar de mai bine de 100 de ani. De asemenea, să acumulez cunoștințe și idei noi care ne vor ajuta să dezvoltăm sectorul imobiliar din Moldova.

Cine din Republica Moldova a mai fost prezent la conferință?

Anul acesta, este pentru prima dată când reprezentanți din Moldova au fost invitați la eveniment. Am fost prezenți 4 persoane: eu, în calitate de reprezentat al companiei imobiliare Acces Imobil, Eugen Țurcan (compania de construcții Eldorado Terra) și doi agenți particulari.

În cadrul conferinței a fost semnat un acord de colaborare între NAR și APAIM (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din Moldova).

conferinta-boston-eugeniu-turcanu

Ce impact va avea semnarea acestui acord de colaborare?

Va avea un impact pozitiv,deoarece după semnare vom avea acces la diferite programe educaționale, vom putea implementa programe precum MLS sau FlexMLS, ceea ce ne va permite sa aducem piața imobiliară autohtonă la un alt nivel.

Vom putea crește profesionalismul specialiștilor imobiliari din Moldova prin implementarea cu succes a codului etic al agentului imobiliar. De asemenea, vom avea o poartă deschisă spre a face tranzacții imobiliare la nivel internațional.

Ce fac diferit agenții imobiliari din SUA față de noi?

După cum am menționat mai devreme, în SUA, totul este mult mai tehnologizat, businessul imobiliar este automatizat. Instrumentele online pe care le dezvoltă ii ajută să lucreze la un nivel mult mai avansat. În rest, pot sa vă spun că piața serviciilor imobiliare din Moldova deja este la un nivel ridicat de profesionalism.

Spun asta pentru că în timpul liber după conferință, am avut ocazia să văd cum lucrează un REALTOR® adevărat. Am fost prezent la vizionarea unui apartament la care a avut loc chiar arvonarea acestuia.

Ce schimbări necesită a fi implementate în domeniul imobiliar din Moldova?

Pe lângă tehnologii, e nevoie de reglementarea domeniului imobiliar de către stat. Modelul nostru prezent după care activăm este intermedierea, care a fost refuzat de foarte mult timp în SUA. Ei lucrează doar după modelul de reprezentare exclusivă (reprezentare a unei singure părți în tranzacție). Astfel, putem aduce transparență pe piața imobiliară din Moldova.

În America, 90% din tranzacții sunt efectuate cu ajutorul unui specialist imobiliar. Aici vorbim despre încrederea pe care o au vânzătorii sau cumpărătorii de imobile în serviciile unui REALTOR®. Pentru americani să apelezi la un agent imobiliar este la fel de ok ca și cum ai apela la un medic sau avocat. Deci, este nevoie de educarea pieței per ansamblu.

conferinta-nar-boston-acces-imobil

Mulțumiri

Vreau să aduc mulțumiri tuturor prietenilor din APAIR (Asociația Profesională a Agenților Imobiliari din România) pentru susținerea lor, pentru posibilitatea de a participa la training-urile organizate de ei, dar și pentru aportul pe care l-au avut ca noi să putem participa la conferința anuală organizată de NAR.

Vreau să aduc mulțumiri ambasadorului pentru dezvoltare a regiunii România și Moldova, Alina Aeby, un agent imobiliar profesionist de origine română care locuiește și lucrează în San Francisco. Ea a avut grijă să facă toată conexiunea pe parcursul conferinței.

Îi mulțumesc lui Artur Ohanesyan pentru susținere, discuții și schimbul de experiență pe care l-am avut reciproc în aceste câteva zile de eveniment.

Nu în ultimul rând, vreau să aduc mulțumiri lui Joe Schneider (Director Global Alliances la National Association of REALTORS®) pentru sprijinul și posibilitatea semnării unui acord între NAR și APAIM.

Sper că și la anul viitor vom fi prezenți la acest minunat eveniment care va avea loc în orașul San Francisco.

Share

Articole similare

Interviu cu Victor Cernomorcenco - specialist imobiliar în cadrul companiei AccesImobil
1 February 2022
Interviu cu Victor Cernomorcenco - specialist imobiliar în cadrul companiei AccesImobil
Domeniul imobiliar este unul foarte interesant și foarte divers. Este interesant deoarece în fiecare zi te confrunți cu lucruri și situații noi, în fiecare zi poți învăța ceva nou.
Interviu cu Adrian Ciuperca - agent imobiliar specializat în contracte exclusive
3 March 2021
Interviu cu Adrian Ciuperca - agent imobiliar specializat în contracte exclusive
Astăzi vom discuta cu Adrian Ciuperca, specialist imobiliar în cadrul companiei Acces Imobil, specializat în reprezentarea exclusivă a vânzătorilor. 
Interviu cu Mihaela Popov - agent imobiliar specializată în închirierea apartamentelor în Chișinău
27 January 2021
Interviu cu Mihaela Popov - agent imobiliar specializată în închirierea apartamentelor în Chișinău
Astăzi vom discuta cu Mihaela Popov, agent imobiliar, specializată în închirierea apartamentelor și caselor la sol în Chișinău. Mihaela Popov a fost desemnată ca cel mai bun specialist imobiliar (Chirie) în cadrul companiei Acces Imobil pentru anul 2020.