filtru
Înapoi

Piața vânzătorului vs piața cumpărătorului în domeniul imobiliar

Piața vânzătorului vs piața cumpărătorului în domeniul imobiliar din Chișinău

Piața imobiliară a vânzătorului sau cumpărătorului este determinată de raportul dintre cererea și oferta de bunuri imobile într-o anumită perioadă de timp.

Piața cumpărătorilor este atunci când oferta este mai mare decât cererea, ceea ce înseamnă că există mai multe apartamente, case de vânzare decât există cumpărători.

Pe o piață a vânzătorilor, există o cerere mai mare decât oferta, ceea ce înseamnă că există mai mulți cumpărători decât există imobile de vânzare.

Factorii ce stau la baza acestor cicluri sunt: rata dobânzilor la creditele ipotecare, inflația, ocuparea forței de muncă, investițiile, construcțiile de complexe locative, case noi, imigrația, programele de asistență guvernamentală (programul Prima Casă) etc.

Piața vânzătorului: comportamente și efecte

piata-imobiliara-vanzatori

  • se atestă mai mulți cumpărători decât imobile de vânzare
  • vânzătorii solicită prețuri mai mari din cauza creșterii cererii
  • vânzătorii primesc mai multe oferte simultan, având în mâinile lor puterea de a negocia un preț cât mai mare
  • imobilele se vând mai repede

Pentru vânzători este un moment fantastic pentru a vinde o proprietate, deoarece pot obține un preț de vânzare mai mare decât prețul real de piață. Cumpărătorii la rândul lor, încercând să obțină un preț cât mai mic, ar putea pierde posibilitatea de a achiziționa o proprietate din cauza concurenței.

Piața cumpărătorului: comportamente și efecte

piata-imobiliara-cumparatori

  • constatăm că pe piața imobiliară numărul de case și apartamente este mai mare decât numărul de cumpărători
  • prețurile tind să fie mai mici din cauza creșterii ofertei
  • cumpărătorii au mai multă alegere și pot negocia un preț cât mai mic
  • imobilele stau mai mult timp de vânzare iar proprietarii nu primesc nici o ofertă

Pentru cumpărători este timpul optim pentru a cumpăra o locuință nouă, deoarece au posibilitatea de a cumpăra un apartament sau o casă la preț foarte mic. Vânzătorii la rândul lor, sunt nevoiți să scadă prețurile, pentru a crește competitivitatea imobilului.

IMPORTANT

Fie că ești proprietar sau ești în căutarea unei locuințe, este foarte important să faci o analiză a pieței imobiliare. Este esențial să înțelegi dacă este o piață a vânzătorului sau a cumpărătorului, deoarece aceasta te va ajuta să economisești timp, nervi și bani, folosind o strategie corectă de vânzare-cumpărare.

Îți  pare complicat?

Apelează la specialiștii imobiliari Acces Imobil. Te putem ajuta să vinzi sau să cumperi un apartament sau casă la cele mai avantajoase condiții de piață. Vino pe adresa, mun. Chișinău,  bd. Grigore Vieru 12/1 sau sună la numărul 078 888 900.

Acces Imobil -  cu noi faci alegerea corectă!

Distribuie

Articole similare

Cum să alegi o companie imobiliară profesionistă?
19 Iunie 2019
Cum să alegi o companie imobiliară profesionistă?
În societatea noastră există prejudecăți cu referire la serviciile prestate de agențiile și companiile imobiliare, iar acest fapt se datorează experiențelor neplăcute cu care s-au confruntat mai mulți beneficiari.