Supraevaluarea imobilului: 90% din vânzători fac această greșeală

4 March 2020
Supraevaluarea imobilului: 90% din vânzători fac această greșeală

Vânzarea unui imobil (apartament sau casă) este un proces destul de dificil deoarece implică timp, dedicație și cunoștințe specifice în domeniu. Cea mai mare dilemă pe care o au proprietarii de imobile este stabilirea prețului corect, iar greșeala pe care o fac 90% din ei este supraevaluarea imobilului.

Stabilirea unui preț corect sau incorect influențează în mod direct vânzarea unei locuințe, dacă aceasta va fi vândută relativ repede sau va rămâne pe piață pentru o perioadă lungă de timp.

Efectele negative ale supraevaluării unui imobil

efect-negativ-supraevaluare-imobil.png2

Încercarea de a pune un preț prea mare pentru locuința ta, fie din motiv că ai cumpărat-o cu prea mulți bani în trecut, sau din considerente emotive - ai depus multă muncă și suflet în ea, este calea cea mai scurtă spre eșec.

Mai jos vom enumera consecințele negative și cauzele eșecurilor în procesul de vânzare a unui imobil datorită prețului mult prea mare:

  • Veți speria cumpărătorii

Mulți vânzători plasează anunțuri cu prețuri exagerate cu gândul că vor veni cumpărătorii iar ei vor negocia prețul. Însă, cumpărătorii activi care sunt la o etapă avansată de căutare deja cunosc foarte bine care sunt prețurile reale de piață.

Aceștia vor evita să vizioneze imobilul din cauza prețului mult prea mare, chiar dacă apartamentul are o locație bună, are reparație calitativă, este mobilat și dotat cu toată tehnica necesară.

  • Nu veți apărea în filtrul căutărilor

La momentul de față aproape orice se vinde prin internet. Cumpărătorii de imobile de asemenea petrec foarte mult timp pe site-urile companiilor imobiliare, companiilor de construcție sau site-urile de anunțuri de profil în căutarea locuinței lor de vis.

Dacă prețul imobilului nu este evaluat corect, și nu este ajustat la unele cerințe tehnice dacă doriți, ați putea pierde o mare parte din potențialii cumpărători.

Exemplu: dacă ai stabilit un preț de 62.000 de euro pentru apartamentul tău, toată lumea care caută apartamente până la 60.000 de euro nu va vedea proprietatea ta în rezultatele căutării. Un preț de 59 999 euro sună mult mai atractiv și va atrage mult mai mulți potențiali cumpărători, ești de acord?

preturi-imobile-filtru-accesimobil

  • Timp îndelungat pentru vânzare

Un preț prea mare înseamnă și o perioadă mare de timp până când va fi vândută locuința. Mai devreme sau mai târziu oricum vei regândi prețul imobilului și îl vei ajusta la prețul real de piață.

Doar că, te vei întâlni cu încă o problemă, imobilul care stă foarte mult de vânzare (luni sau chiar ani de zile) își pierde din valoare morală în fața cumpărătorilor. Și aici ar putea apărea situația când vei fi nevoit să îl scoți la un preț sub media de piață.

  • Vei atrage agenți imobiliari neprofesioniști

Există agenți imobiliari care îți vor spune exact ce dorești să auziți, și anume că imobilul tău valorează mult mai mult decât prețul real de piață. Astfel de agenți imobiliari neprofesioniști se întâlnesc foarte des deoarece ei altfel nu pot găsi clienți și nu pot concura cu specialiștii imobiliari experimentați.

Din cauza neprofesionalismului unor agenți imobiliari, vânzătorii de imobile rămân dezamăgiți și nemulțumiți de serviciile acestora. Supraevaluarea prețului într-un final având consecințe grave, fie imobilul nu este vândut sau este vândut la un preț mult prea mic.

Stabilirea prețului real de piață

Graficul de mai jos arată tendința vânzătorilor de a stabili prețuri mai mari decât media de piață dar și tendința cumpărătorilor de a căuta oferte cu prețuri cât mai mici.

corelatie-pret-imobil-clienti

Astfel, apare o neconcordanță între aceste două variabile iar soluția este simplă - stabilirea unui preț real de piață.

Important

Dacă o locuință este supraevaluată, nu contează dacă un vânzător angajează cel mai bun agent imobiliar care are cel mai bun plan de marketing, aceasta oricum nu va fi vândută.

Există poate doar câteva cazuri de excepție, însă 99% din cumpărători nu vor accepta să plătească un preț supraevaluat. Trebuie întotdeauna să corelezi prețul imobilului la piața imobiliară actuală.

Noi, Acces Imobil, suntem o echipă de specialiști imobiliari profesioniști care te putem ajuta cu evaluarea corectă a prețului de piață, cât și cu vânzarea unui bun imobil în cel mai scurt timp posibil.

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

mun. Chișinău, bd. Grigore Vieru 12/1

mob: 078 888 900

Share

Articole similare

E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?
4 July 2024
E oportun să cumperi un apartament în Chișinău în 2024?
Investiția în domeniul imobiliar rămâne una dintre cele mai sigure și profitabile opțiuni pe termen lung, iar piața din Chișinău nu face excepție. În 2024, prețul mediu la apartamente în capitala Moldovei sau plafonat la un maxim istoric de 1370 euro/m2 (în calcul sunt luate toate tipurile de apartamente în Chișinău și suburbii, cu reparație și în varianta albă etc).
 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.