Cu toate că suntem în anul 2021, asta nu înseamnă că ne-am debarasat de vechile stereotipuri. O mare parte din societate încă continuă să creadă că o agenție imobiliară onestă, cu o bună reputație pe piața locală și cu un sistem dezvoltat de protejare a drepturilor clienților ar putea fi capabilă de escrocherii și fraude.
Dar să le luăm pe rând.
Evident este faptul că acel concept de “agent imobiliar al anilor ’90 ” va rămâne încă mult timp imprimat în mintea moldovenilor.
Tocmai din acest motiv, mulți dintre proprietarii care au un imobil de vânzare auzind fraza “Mă numesc “Nume Prenume”, sunt specialist imobiliar din cadrul “Companiei Imobiliare”, aș vrea să vă propun o colaborare...” încearcă cât mai rapid posibil să încheie apelul.
Cumpărătorii la rândul lor au o frică foarte mare, când vine vorba de achiziția unei locuințe. Aceasta se datorează în mare parte faptului că o tranzacție imobiliară este o procedură complexă, care implică sume mari de bani. Teama acestora este cauzată de o posibilă dublă vânzare, întârzieri în perioada de construcție, falimentul dezvoltatorului și documente falsificate.
Problema neîncrederii societății moldovenești într-o agenție imobiliară, se manifestă printr-o serie de temeri pe care le au atât vânzătorii cât și cumpărătorii, iar noi cei de la Acces Imobil vom încerca să redăm cât de reale sau nefondate sunt aceste temeri.
De ce ne este frică de o agenție imobiliară de fapt?
1. Frica de a plăti în exces
Frica de a plăti în exces este destul de naturală. Oamenilor le place să facă cumpărături și să-și economisească banii. Cumpărătorii de imobile se tem adesea să ia decizia finală, deoarece consideră că ar putea achita prea mult. De regulă, dorința de a negocia la oameni apare în tandem cu un sentiment ascuns de neîncredere. Prin urmare, agentul imobiliar într-un astfel de moment se confruntă cu sarcina de a afla care este echilibrul optim calitate - preț pentru clientul său, sugerând cea mai potrivită opțiune.
Frica de o agenție imobiliară în acest context se manifestă și ca acel “comision ascuns” sau dacă reiterăm “oare cât va trebui să achit pentru serviciile agentului?”
Procedura este una simplă și transparentă! Acces Imobil are 0% comision pentru cumpărători și chiriași.
2. Frica de a lua o decizie greșită
Prin “frică de o agenție imobiliară” înțelegem adesea și indecizie. Un client supus unei astfel de frici spune întotdeauna că, înainte de a semna orice hârtie cu un agent imobiliar, ar trebui să vorbească cu cineva în care are încredere. Cel mai adesea vor fi soți, părinți, prieteni cu experiență în tranzacții imobiliare, etc.
Totuși, în aceste circumstanțe, nimeni mai pregătit în domeniu nu vă va putea oferi cele mai bune sfaturi decât specialistul imobiliar. Acesta cunoaște nu doar prețurile pe piața imobiliară, ci și cele mai bune companii de construcții, cele mai avantajoase oferte și aspectele negative ale multor proprietăți.
Un agent imobiliar profesionist nu vă va da doar asigurări și vă va încuraja cât mai rapid să faceți o achiziție. Acesta va enumera și punctele slabe ale locuinței! Astfel încât achiziția să fie una calculată și bine gândită.
3. Frica de a fi înșelat
Adesea, aceasta este caracteristică clienților care au avut experiențe negative anterioare cu agenții imobiliari. În acest caz, orice agent imobiliar, după înțelegerea lor, este asemănat automat cu primul lor agent imobiliar. Aceasta înseamnă că respectivul așteaptă garanții suplimentare că noul agent imobiliar își va desfășura activitatea cu înaltă calitate, în conformitate cu toate obligațiile asumate.
De aceea, una dintre cele mai mari frici este cea de a rămâne fără apartament și fără bani. Există o astfel de posibilitate? Să răspundem fără înfrumusețare: Da, există. Dar! În cazul în care ați apela la un “agent imobiliar individual” sau la o agenție imobiliară neprofesionistă.
Cele mai frecvente cazuri de fraudă sunt - avansurile. Firmele de o zi colectează bani de la oameni după care dispar.
Trebuie însă să amintim că o agenție imobiliară nu pot cere plata sută la sută înainte de încheierea contractului de cumpărare și vânzare! Plata în avans ar trebui să fie minimă. Iar suma finală este transferată numai după tranzacție.
Toate calculele se fac după alegerea și vizualizarea unui apartament, întâlnirea cu proprietarul și verificarea actelor de proprietate.
4. Frica de părerea altcuiva
Această problemă este direct legată de respectul de sine și este adesea direct legată de prețul proprietății vândute. Astfel de clienți, în ciuda tuturor argumentelor și convingerilor profesionale ale agentului imobiliar, cer ca obiectul să fie scos la vânzare la un preț mai mare decât prețul pieței. În primul rând se datorează faptului că acest tip de client este atașat emoțional de proprietate.
O a două problemă este că nu se poate împăca cu ideea că rudele, cunoscuții sau vecinii lor vor afla că își vând apartamentul sau casa nu îndeajuns de scump. Dar ce se întâmplă după asta? Trece 1 lună, 2, 3, jumate de an, dar proprietatea nu se vinde.
Stabilirea unui preț competitiv pe piață este unul dintre cele mai importante lucruri pe care un specialist imobiliar le face.
Ajustarea prețului imobilului la preț real de piață vă asigură vânzarea acestuia într-un timp relativ scurt.
5. Frica de orice acțiune fără o cunoaștere aprofundată a problemei
Clienții predispuși la această teamă sunt scrupuloși în legătură cu lucrurile mici. Aceștia pun mii de întrebări clarificatoare, îi cer agentului imobiliar să le furnizeze informații suplimentare despre el, despre agenția imobiliară, despre tranzacțiile anterioare ale agentului imobiliar, etc.
Desigur, aceste întrebări sunt dese și absolut naturale, atunci când sunt în limită. Specialiștii imobiliari cu experiență au propria lor viziune în ceea ce privește ameliorarea unor stereotipuri ale clienților, dar știu și cum să elimine temerile menționate mai sus.
Cea mai bună abordare în acest caz este de a oferi clientului dovezi incontestabile că, prin semnarea contractului cu specialistul imobiliar, clientul ia cea mai corectă decizie.
CONCLUZIE
Dacă cumpărătorul experimentează frică și neînțelegere de pe urma acțiunilor agentului imobiliar, atunci datoria specialistului este să-i explice totul în detaliu și să ofere informații cât mai complete, atât de la sine, cât și din alte surse sigure. Din partea agentului imobiliar, este importantă și prezentarea unei informații corecte și verificate.
Fricile de o agenție imobiliară evidențiate în acest articol nu sunt întotdeauna evidente și nu stau la suprafață. După cum arată practica, ele pot fi ascunse în spatele unor obiecții complet diferite. Sarcina unui agent imobiliar profesionist este tocmai de a diminua posibilele îndoieli, prin adresarea unor întrebări cu scopul de a stabili toate aspectele care îl frământă pe clientul său. Aflând toate temerile clientului, specialistul imobiliar va face tot posibilul ca procesul de vânzare-cumpărare să fie cât mai transparent posibil, iar clientul să fie sigur că va obține ceea ce își dorește, o locuință confortabilă pentru el și familia sa.
În lista temerilor de bază există și teama însuși de agent imobiliar - mai exact, faptul că el poate folosi combinația cunoștințelor sale și incompetența cumpărătorului sau vânzătorului pentru orice fel de înșelăciune sau fraudă. Este adevărat că pădure fără uscături nu există, așa precum există medici, profesori sau avocați buni și mai puțin competenți, la fel există și specialiști imobiliari profesioniști și onești, cât și din cei care urmăresc doar obținerea profitului.
Spre urmare, un agent imobiliar competent trebuie să fie persoana care poate proteja interesele oricărui cumpărător sau vânzător pe întreg procesul de vânzare-cumpărare a unui bun imobil. Tocmai de asta, compania imobiliară Acces Imobil îți pune la dispoziție servicii și consultanță imobiliară calitativă, prestată de specialiști cu o bogată experiență în domeniu.
AccesImobil - cu noi faci alegerea corectă!