De ce au crescut prețurile la apartamente în blocurile noi din Chișinău?

2 July 2021
De ce au crescut prețurile la apartamente în blocurile noi din Chișinău?

Vrei să procuri o locuință? Monitorizezi prețurile la apartamente în Chișinău și ai observat o majorare a acestora? Te întrebi de ce? În acest articol vom enumera factorii care au influențat creșterea prețurilor și care vor fi tendințele pentru anul 2021.

La începutul anului 2020, erau o mulțime de opinii contradictorii cu privire la efectele pandemiei asupra pieței imobiliare. Unii prevesteau o prăbușire a prețurilor la apartamente până la finele anului cu minim 10-20%, în timp ce alții afirmau că piața imobiliară va rămâne neafectată. 

Iată că în 2021, la mijloc de an, putem constata o creștere a prețurilor la apartamente în Chișinău și suburbii. Piața imobiliară fiind unul din puținele sectoare ale economiei care până la moment nu au avut de suferit din cauza pandemiei.

Remitențele de peste hotare

trasfer-procurare-apartament

Pe parcursul anului 2020, prin intermediul băncilor comerciale au fost transferate din străinătate mijloace bănești în valoare de 1,49 miliarde USD -  cea mai mare sumă înregistrată în ultimii șase ani. O bună parte din această sumă trimisă de concetățenii noștri care lucrează peste hotare a fost investită în procurarea de apartamente. Datorită remitențelor trimise de peste hotare, a crescut și cererea pentru procurarea apartamentelor.

Autorizații de construcții

Chiar dacă în anul 2020 au fost oferite cu 153 mai multe autorizații de construcții locative în comparație cu 2019, numărul autorizațiilor aprobate nu au fost suficiente pentru a acoperi cererea pe piața imobiliară primară (apartamente în blocuri noi). 

Dat fiind faptul că a fost stopat numărul de autorizații eliberare chiar în capitală, ne așteptăm la o explozie a construcțiilor noi în suburbiile mun. Chișinău în anii care urmează.

În 2021, în primul semestru se observă o creștere a numărului de autorizații de construcții eliberate, ce va influența la stabilizarea cererii și a ofertei, cât și a prețurilor la apartamente.

Creșterea prețurilor la terenuri și materiale de construcții

preturi-materiale-constructii

Dat fiind faptul că au rămas tot mai puține terenuri bune pentru construcții în Chișinău prețul acestora a crescut în ultimii ani, influențând la majorarea costurilor  pentru construcția blocurilor locative noi. 

La fel, pe piața materialelor de construcții se atestă o creștere majoră a prețurilor, care la rândul lor influențează asupra costurilor de construcție și reparație atât a blocurilor locative noi, cât și a celor secundare. 

Migrarea populației din raioane în mun Chișinău

Conform datelor oferite de BNS (Biroul Național de Statistică) se observă tot mai mult o creștere a migrației populației din raionale Republicii Moldova spre mun Chișinău. Odată cu migrarea populației a crescut și cererea pentru procurarea unui apartament în capitală sau suburbii.

CONCLUZIE

Prețurile la apartamente în Chișinău au crescut datorită a 4 factori majori și anume: un interes sporit a moldovenilor care lucrează peste hotare în procurarea unei locuințe în mun Chișinău și creșterea transferurilor bănești de peste hotare, autorizații de construcții eliberate insuficiente pentru a acoperi cererea pe piața primară, creșterea prețurilor la terenuri și materiale de construcții cât și migrarea constantă a populației din raioane spre mun. Chișinău și suburbii.

Share

Articole similare

Tendințele pe piața imobiliară din Chișinău în prima jumătate a anului 2023
19 July 2023
Tendințele pe piața imobiliară din Chișinău în prima jumătate a anului 2023
În prima jumătate a anului 2023, piața imobiliară din Chișinău a continuat să fie una echilibrată iar prețurile la apartamente practic nu au înregistrat nici o modificare.
Previziuni 2023 - Cum va evolua piața imobiliară din Chișinău
12 January 2023
Previziuni 2023 - Cum va evolua piața imobiliară din Chișinău
Anul 2023 va fi un an de cotitură pentru piața imobiliară din Chișinău. Efectele economice și sociale din ultima perioadă și-au pus o amprentă grea asupra direcției și dezvoltării pieței imobiliare dar și a prețurilor la imobile.  
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
9 November 2022
A început criza imobiliară în Chișinău? Analiza - Noiembrie 2022
Tot mai mulți vorbesc despre începutul unei crize imobiliare în Chișinău - tu cum crezi vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în viitorul apropiat?