9 etape esențiale în procesul de procurare a unui apartament

4 March 2020
9 etape esențiale în procesul de procurare a unui apartament

Pierdere de timp, nervi, bani. Escrocherii. Situații neplăcute. Cu toate acestea ne putem ciocni în procesul de procurare a unui imobil (apartament sau casă.)

Pentru a ne pregăti pentru acest proces complex, este important să ne informăm cu privire la etapele pe care trebuie să le parcurgem. Astfel vom putea gestiona cu ușurință orice problemă și vom putea ajunge la rezultatul dorit: procurarea locuinței de vis.

Etapa 1 - definim tipul de apartament pe care îl căutăm

Pentru început trebuie să înțelegem pentru noi ce tip de apartament vrem să cumpărăm. La această etapă inițială trebuie să definim cum arată apartamentul pe care ni-l dorim: numărul de camere, în bloc nou sau vechi, cu reparație sau în varianta albă, etajul, sectorul etc.

Mai multe detalii aici:

Etapa 2 - analizăm posibilitățile financiare pe care le avem

analiza-posibilitati-financiare-procurare-apartament

Odată ce am stabilit ce tip de apartament vrem să procurăm, este necesar să vedem care sunt posibilitățile noastre financiare. La această etapă este important să vedem care este prețul maxim pe care ni-l putem permite ca să achităm pentru apartamentul visurilor noastre.

Dacă nu avem toți banii în numerar 100%, trebuie să mergem la bancă să vedem care sunt condițiile de creditare (timpul de acordare, prima rata, rata dobânzii, rata lunară, documente necesare etc)

Vezi aici detalii:

Etapa 3 - analizăm ofertele imobiliare în mediul online

După ce am definit ce tip de apartament căutăm și care sunt posibilitățile noastre financiare este timpul să analizăm ofertele imobiliare de pe site-urile de profil precum ar fi 999.md sau makler.md.

Trebuie să fim însă foarte atenți deoarece pe aceste site-uri există foarte multe anunțuri fake (anunțuri false) care nu corespund realității. Pentru a atrage cumpărători, atât proprietarii, companiile de construcții sau simplii escroci imobiliari postează anunțuri cu informație eronată, cu prețuri foarte mici care nu au legătură cu realitatea.

Pentru a fi mult mai sigur, poți apela la o companie imobiliară profesionistă, pe site-ul căreia vei găsi doar anunțuri imobiliare filtrate, verificate, cu poze și prețuri reale.

Vezi aici:

Etapa 4 - mergem la vizionări

vizionare-apartamente

După ce ai selectat câteva oferte care corespund necesităților tale și care se încadrează în bugetul tău, a venit momentul să mergi la vizionarea acestora.

La inspectarea imobilului este important să atragi atenția la toate detaliile tehnice și estetice (actele de proprietate, planificare, stare generală a imobilului, calitatea lucrărilor de construcție și reparație, calitatea mobilei și a tehnicei de uz casnic etc.)

Etapa 5 - acordul cumpărătorului și vânzătorului de a efectua tranzacția de vânzare-cumpărare a bunului imobil

Odată ce te-ai hotărât să procuri un anumit apartament este important să stabilești mai multe detalii foarte importante împreună cu vânzătorul

  • cine este proprietarul / ii (poate fi doar un proprietar, poate fi soțul și soția, pot fi mai multe persoane în cazul privatizării) și acordul tuturor de a efectua tranzacția
  • data când va avea loc tranzacția și când efectiv vânzătorul va elibera apartamentul
  • cine și ce acte trebuie să pregătească și ce impozite și taxe trebuie să achite
  • care este prețul final al imobilului care va fi indicat în contractul de vânzare-cumpărare
  • ce bunuri materiale (mobilă, tehnică de uz casnic, elemente de decor) vor fi lăsate de vânzător la eliberarea imobilului

Etapa 6 - arvuna

contract-arvuna-apartament

După ce am stabilit toate detaliile din etapa 5, urmează să întocmim în scris arvuna.

Arvuna trebuie să conțină următoarele elemente:

  • datele vânzătorului și a cumpărătorului
  • datele despre imobil
  • suma achitată drept arvună
  • prețul final de vânzare a imobilului
  • data tranzacției
  • data întocmirii arvunei
  • semnăturile ambelor părți etc.

Este important să cunoaștem faptul că în cazul în care cumpărătorul se dezice să cumpere imobilul arvuna nu îi va fi restituită iar în cazul în care tranzacția nu are loc din cauza vânzătorului acesta este obligat să întoarcă dublul arvunei.

Etapa 7 - pregătirea setului de acte pentru autentificarea notarială a tranzacției

După întocmirea arvunei, vine etapa pregătirii setului de acte pentru realizarea tranzacției.

Vânzătorul trebuie să pregătească buletinele de identitate a tuturor persoanelor cu statut de proprietar,  extrasul și evaluarea imobilului de la Agenția Servicii Publice (Cadastru)

Cumpărătorul trebuie să pregătească actul de identitate și resursele financiare.

Etapa 8 - încheierea contractului de vânzare-cumpărare la notar

incheiere-contract-vanzare-cumparare-imobil-notar

În ziua tranzacției, cumpărătorul cât și vânzătorul se vor prezenta la notar la ora deja prestabilită pentru autentificarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil.

Cumpărătorul are obligația de a achita taxa de stat și onorariul notarului.

Vânzătorul la rândul său are obligația de a achita după tranzacție impozitul pe venit din creșterea de capital (dacă există)

Vezi detalii:

Etapa 9 -  înregistrarea contractului la Cadastru

După autentificarea contractului de vânzare-cumpărare la notar, cumpărătorul (noul proprietar) trebuie să înregistreze contractul la Agenția Servicii Publice (Cadastru) în raza de activitate a căruia se află bunul imobil.

Dreptul de proprietate asupra bunului imobil apare din momentul înscrierii acestuia în registrul bunurilor imobile.

RECOMANDARE

Pentru a evita multitudinea de probleme și neclarități care pot apărea în procesul de procurare a unui apartament, apelează la un specialist imobiliar profesionist din cadrul  companiei Acces Imobil. Noi știm cum trebuie gestionată corect fiecare etapă din acest proces complex.

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.