Prețurile la apartamente vor scădea în 2022?

20 January 2022
Prețurile la apartamente vor scădea în 2022?

În unul din ultimele articole publicate pe blogul companiei Acces Imobil am vorbit despre evoluția prețurilor la apartamente în Chișinău începând cu anul 2008 până în anul 2021. Am analizat factorii care au contribuit la creșterea prețurilor la apartamente în ultima perioadă, cât și am oferit o perspectivă despre tendința prețurilor la apartamente pentru anul 2022.

Am discutat despre faptul că prețurile la apartamente în Chișinău sunt dictate în primul rând de cerere și ofertă. Cu cât cererea este mai mare cu atât prețurile sunt mai mari, cu cât cererea se diminuează, cu atât prețurile încep să scadă.

Am discutat despre cum accesibilitatea creditelor ipotecare, efectele pandemiei Covid-19 asupra cererii, creșterea prețurilor pentru materialele de construcții și terenuri cât și creșterea salariului mediu brut pe economie au contribuit la creșterea prețurilor la apartamente.

Cu toate acestea, există anumiți factori care ar putea tempera cererea la imobile și ar contribui la echilibrarea sau chiar scăderea prețurilor la apartamente.

De ce ar putea prețurile la apartamente să scadă în 2022?

Banca Națională a Moldovei a anunțat o inflație de tocmai 14% pentru anul acesta. Acest fapt ar înseamnă o creștere generală a prețurilor la bunuri și servicii, fiind însoțită de o scădere a puterii de cumpărare a monedei naționale. 

1

Inflația este un dezechilibru între cerere și ofertă. Când cererea este mult prea mare față de ofertă, producătorii cresc prețurile și apare inflația. 

Cu toate că inflația oficială a fost anunțată de doar 14% cea reală ar putea fi una cu mult mai mare, dacă analizăm creșterea prețurilor pe anumite sectoare, inclusiv sectorul imobiliar.

Un mecanism pe care îl are Banca Națională ca să stopeze inflația atât de mare este creșterea ratei de referință la împrumuturile pentru băncile comerciale. În consecință, băncile comerciale vor crește rata dobânzii la creditele ipotecare oferite către cetățeni diminuând din atractivitatea acestora pentru populație (în ultimii ani datorită îmbunătățirii condițiilor de creditare aproximativ 30% din volumul total de apartamente au fost vândute prin intermediul unui credit ipotecar).

Dacă rata dobânzii va crește, atunci creditele ipotecare vor deveni mai scumpe, iar populația nu va mai procura atât de multe apartamente cu ajutorul unui împrumut bancar.

Dacă populația nu va mai apela anul acesta la creditele ipotecare pentru procurarea unei locuințe, atunci cererea totală per ansamblu la apartamente va scădea, iar ca rezultat prețurile la apartamente se vor echilibra sau chiar ar putea ușor să scadă.

Cum vor influența creditele ipotecare prețurile la apartamente?

Unele bănci comerciale deja au anunțat o creștere de 0,5 % - 1,9% a ratei dobânzii la creditele ipotecare în ianuarie 2022 în dependență de lichiditățile monetare pe care le au la moment. Posibil că în perioada următoare, în dependență de cum vor evolua lucrurile, rata dobânzii va crește în continuare, creditele ipotecare vor deveni mai scumpe iar atractivitatea creditelor va fi una mică în rândul populației.

În consecință, cererea la apartamente ar putea să scadă, iar prețurile la apartamente se vor echilibra și ar putea înregistra o posibilă corecție pe anumite segmente de piață.

Întrebare...

Tu cum crezi, vor crește sau vor scădea prețurile la apartamente în Chișinău în anul 2022?

Share

Articole similare

De ce au explodat prețurile la chirii în Chișinău - Analiză Septembrie 2022
21 September 2022
De ce au explodat prețurile la chirii în Chișinău - Analiză Septembrie 2022
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău? De ce au crescut prețurile la chirie? Care sunt prețurile apartamentelor de vânzare și cum vor evolua lucrurile în viitorul apropiat? La aceste întrebări a răspuns colegul nostru, Victor Cernomorcenco, în cadrul emisiunii Bună Dimineața de la postul de televiziune TRM Moldova 1.
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.
4 July 2022
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.
Piața imobiliară din Chișinău înregistrează o stabilizare a prețurilor la apartamente atât pe piața primară cât și cea secundară.
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?
15 February 2022
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?
Cererea și prețurile la apartamente în Chișinău ar putea să scadă în anul 2022. Chiar dacă în ultimii ani piața imobiliară a fost destul de activă, având înregistrate un număr record de tranzacții realizate an de an, anul acesta lucrurile ar putea să nu fie la fel de pozitive, din cauza diminuării cererii din partea cumpărătorilor.