Statistica terenurilor pentru construcții vândute în Chișinău și suburbii în 2020

8 February 2021
Statistica terenurilor pentru construcții vândute în Chișinău și suburbii în 2020

În 2020, piața imobiliară a înregistrat o tendință pozitivă a numărului de tranzacții de vânzare-cumpărare a terenurilor pentru construcții în Chișinău și suburbii. 

Analizând datele statistice oferite de ASP (Agenția Servicii Publice) pe diferite segmente de piață, observăm că creșterea numărului de apartamente și case vândute în Chișinău a fost una nesemnificativă în comparație cu segmentul terenurilor pentru construcții. Se atestă un adevărat boom al terenurilor vândute în capitala și suburbi în comparație cu anii precedenții.

Terenuri pentru construcții vândute în 2020

terenuri-constructie-vandute-chisinau-2020

În 2020, a fost înregistrat un număr de 2809 de tranzacții de vânzare-cumpărare a terenurilor în Chișinău și suburbii, un număr record de tranzacții în comparație cu ultimii 4 ani. Avem o creștere de aproximativ 29%, sau 781 de loturi în comparație cu 2019.

În raioanele R. Moldova, însă se atestă o scădere a numărului de tranzacții comparativ cu anii precedenți. Astfel, conform statisticilor, în 2020 avem o scădere de 4,3%, sau 233 terenuri comparativ cu anul precedent.

Cu toate acestea, analizând numărul total al tranzacțiilor de vânzare-cumpărare în 2020 pe segmentul terenurilor pentru construcții pe întreg teritoriul R. Moldova, observăm o dinamică pozitivă a terenurilor vândute. Au fost înregistrate un număr total de 7854 tranzacții de vânzare a loturilor pentru construcțiii, cu 7% mai mult comparativ cu anul 2019.

Terenuri pentru construcții vândute prin ipotecă în 2020

terenuri-constructie-vandute-ipoteca-chisinau-2020

Analizând datele statistice cu privire la vânzarea terenurilor pentru construcții prin ipotecă putem observa o scădere de 8%, sau 32 tranzacții în mun. Chișinău. Cu toate acestea, observăm o dinamică pozitivă a numărului de tranzacții în raioane și a numărului total de tranzacții prin ipotecă pe acest segment pe întreg teritoriul R. Moldova.

Astfel, în 2020, avem un total de 933 de terenuri vândute prin ipotecă, cu 4,5% mai mult comparativ cu anul 2019.

CONCLUZIE

Pandemia generată de COVID 19 a generat o creștere a segmentului de terenuri pentru construcții pe piața imobiliară. Astfel, conform datelor statistice, în 2020 avem o creștere semnificativă a numărului total de loturi de teren destinate pentru construcții vândute în Chișinău și pe întreg teritoriul R. Moldova.

Ai nevoie de un teren pentru construcții? Vezi cele mai bune terenuri pentru construcții de vânzare în Chișinău

Share

Articole similare

Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.
4 July 2022
Ce se întâmplă pe piața imobiliară din Chișinău. Analiza - Iulie 2022.
Piața imobiliară din Chișinău înregistrează o stabilizare a prețurilor la apartamente atât pe piața primară cât și cea secundară.
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?
15 February 2022
De ce ar putea să scadă cererea și prețurile la apartamente în 2022?
Cererea și prețurile la apartamente în Chișinău ar putea să scadă în anul 2022. Chiar dacă în ultimii ani piața imobiliară a fost destul de activă, având înregistrate un număr record de tranzacții realizate an de an, anul acesta lucrurile ar putea să nu fie la fel de pozitive, din cauza diminuării cererii din partea cumpărătorilor.
Prețurile la apartamente vor scădea în 2022?
20 January 2022
Prețurile la apartamente vor scădea în 2022?
Cererea la apartamente ar putea să scadă, iar prețurile la apartamente se vor echilibra și ar putea înregistra o posibilă corecție pe anumite segmente de piață.