Top 7 întrebări pe care și le pun cumpărătorii unui apartament

18 August 2022
Top 7 întrebări pe care și le pun cumpărătorii unui apartament

Ești în proces de procurare a unui apartament? Ai mai multe întrebări la care nu găsești răspuns? Mai jos vei găsi top 7 întrebări cu care se confruntă cumpărătorii în procesul de achiziționare a unei locuințe.

Cât costă un apartament?

Cât costă un apartament? Este cea mai răspândită întrebare pe care și-o pun persoanele care sunt în căutarea unui apartament. Prețurile apartamentelor sunt influențate de diferiți factori cum ar fi: sector, bloc nou sau secundar, numărul de camere, cu reparație sau în varianta albă, metraj, etaj, planimetrie cât și situația socială și economică per ansamblu a țării.

Care sunt modalitățile de achitare?

Un apartament poate fi procurat atât cu bani 100% cash cât și prin intermediul unui credit ipotecar

Pentru a accesa un credit ipotecar este nevoie de contract de muncă oficial (contract de muncă din țară sau de peste hotare) și venituri stabile oficiale cât și un aport inițial de 30% (prima rată). 

Există și Programul de stat Prima Casă, pentru persoanele care sunt angajate în R. Moldova. Condițiile de bază de acordare a unui credit Prima Casă fiind: solicitantul de credit să nu aibă nici un imobil de locuit în decursul ultimului an, prima rată doar 10%, salariul lunar să fie dublu față de rata lunară, iar costul unui apartament să nu depășească 50 000 euro etc.

Ce taxe adiționale mai sunt?

Conform legislației, în urma tranzacției de vânzare-cumprare, cumpărtorul este obligat să achite taxa de stat de 0,5% cât și onorariul notarului care poate varia de la 0,1% la 0,8% din valoarea totală a contractului. Vezi impozite și taxe vânzare imobil.

Ce acte am nevoie pentru procurare?

1

La procurarea unui apartament cu bani cash e nevoie de buletinul de identitate și declarația cu privire la proveniența mijloacelor bănești. La procurarea unui imobil prin credit ipotecar mai sunt necesare următoarele acte: contractul de muncă, certificat salarial (act confirmativ cu privire la salariul lunar), evaluarea bunului imobil (executat de o companie de evaluare). Vezi acte vânzare-cumpărare imobil.

Cât timp durează procesul de achiziționare?

Dacă excludem timpul de căutare și apreciere cu privire la bunul pe care vrem să îl procurăm, o tranzacție obișnuită (achitare cu bani cash) are loc în decurs 3-5 zile lucrătoare, iar o tranzacție prin credit ipotecar poate dura 5-10 zile lucrătoare.

Care sunt riscurile care pot apărea?

Există anumite riscuri ce pot apărea în procesul de procurare a unui apartament. Cele mai des întâlnite sunt datorii ascunse la servicii comunale, vicii ascunse, recipisă nevalabilă cu privire la intenția de procurare și pierderea sumei achitate drept arvună, nerespectarea condițiilor de eliberare a imobilului (data eliberării, mobilă și electrocasnice care trebuie să rămână în locuință) după vânzare de către proprietar etc.

Cum aș putea găsi mai ușor apartamentul visurilor mele?

1

Pentru a găsi cel mai bun apartament cu cel mai bun raport preț-calitate e nevoie să monitorizezi zilnic site-urile cu anunțuri imobiliare precum 999.md sau makler.md, să suni zeci de companii de construcții etc. Toate aceste acțiuni consumă timp și energie, iar procesul de căutare poate deveni derutant.

O opțiune mult mai simplă este să apelezi un specialist imobiliar profesionist din cadrul companiei Acces Imobil. Acesta te poate ajuta să cumperi apartamentul visurilor tale într-un timp foarte scurt și fără bătăi de cap. Iar noutatea cea mare este faptul că serviciile acestuia sunt absolut gratuite!

Nu mai pierde timp, sună chiar acum: 078 888 900.

Acces Imobil - cu noi faci alegerea corectă!

Share

Articole similare

 9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
10 April 2024
9 aspecte importante în alegerea unui Specialist Imobiliar Profesionist
Indiferent dacă cumpărați, vindeți sau investiți, având alături un agent imobiliar cu cunoștințe, experiență și de încredere, vă poate ajuta să navigați în complexitățile pieței imobiliare și să vă atingeți obiectivele.
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
2 February 2024
Codebitorul - prietenul la nevoie în lumea creditelor
Când vine vorba despre credite, uneori, poți avea nevoie de un „erou'' financiar care să-ți vină în ajutor. Acesta este adesea rolul unui codebitor. Dacă ai auzit termenul sau te gândești să-ți asumi acest rol, e bine să știi tot ce presupune acest rol. Experții maib explică mai multe detalii.
 Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
11 December 2023
Locuința pe care și-o poate permite o familie tânără cu salariu mediu pe economie din Moldova
Din punct de vedere financiar, e foarte bine să fii proprietarul casei în care locuiești. Moldovenilor le place să fie proprietari și să aibă un acoperiș deasupra capului… o siguranță mare din punct de vedere financiar și psihologic în condițiile noastre economice nu tocmai stabile.